13 de maig 2024

El club de lectura Celler de Lletres comenta "El gran salt" de Jonathan Lee

 

El gran salt de Jonathan Lee, Editorial Periscopi, 2017, traducció de Ferran Ràfols

 

Hem començat el club de El gran salt amb un exercici difícil, avui: definir, amb un sol adjectiu, la nostra lectura. I què ha sortit? Doncs, entre altres: pesat, trist, interessant, piscològic o tragicòmic. Pesat per què? Potser perquè és veritat que l’autor s’hi recrea. Ja vam comentar en la presentació de l’obra que El gran salt narra els mesos i dies previs a l’atemptat contra Margaret Thatcher que l’IRA, l’exèrcit d’alliberament irlandès, va cometre a l’hotel Grand de Brigthon el 1984. Vam explicar que l’autor es dedicava a seguir la vida de tres personatges relacionats amb l’atemptat, el terrorista (en Dan), el director de l’hotel (en Moose) i la filla del director de l’hotel, que hi treballa com a recepcionista (la Freya). Però és veritat que aquest seguiment és a estones tan a fons que es fa una mica llarg. Entre totes les clubaires hem arribat a la conclusió que, amb 100 pàgines menys, el llibre no hauria perdut gens l’essència i que hauria sigut una mica més fàcil de portar. Això podria semblar una crítica (de fet, ho és), però no treu que igualment totes pensem que la manera de narrar és molt bona i que el to tragicòmic, que apunta el moderador del club, hi impera tota l’estona. Les escenes còmiques, la manera de descriure els personatges, la manera d’entrar en la seva ment ens remet a aquest humor anglès àcid i divertit que el fa especial. En realitat, és evident que la part psicològica té un paper preponderant al llarg de l’obra i que alhora és allò que el fa més interessant.

També hem intentat trobar frases que exemplifiquin el to de El gran salt. N’hi ha dues que ha destacat una de les nostres clubaires i que ens agraden. La primera és “Una de les grans tragèdies de la humanitat és que no podem deixar de pensar en alguna cosa”. Hi podem veure aquest humor anglès del què parlàvem i també la filosofia de vida dels seus personatges. L’altra és “Silenci i pau no són la mateixa cosa” que també es porta a pensar que té tota la raó.

De la part més narrativa, hem destacat sobretot la descripció de l’atemptat, ja al final de la novel·la (de fet, realment al final, quan només queden trenta pàgines de les 473 que té). Hem coincidit totes que aquest moment crucial de la història està explicat amb un llenguatge que et fa entrar en les sensacions, en el que veuen, en el que senten cadascun dels personatges amb una tècnica molt acurada, que canvia totalment la manera amb què narra fins llavors i que això ho fa extraordinari.

Un altre aspecte que s’ha destacat és la duresa del primer capítol, quan en Dan passa la prova d’accés per formar part de l’exèrcit d’alliberament irlandès. És un capítol que impacte, que fins i tot costa de llegir per la seva duresa. I és que el terrorisme té això, que ens deixa sense paraules perquè ens costa entendre la manera de pensar dels terroristes. I, de fet, en Dan sempre té interrogants pel que haurà de fer i, alhora, té la sensació que no ha pogut triar entrar a l’IRA. L’escena amb la Lena, també cap al final de la novel·la, és un exemple d’aquest pensament i veiem com a seva vida condiciona també les seves relacions amoroses.

Per acabar, referencio aquí algunes recomanacions de novel·les que ens han recordat moments d’aquesta obra:

-       No diguis res, de Patrick Radden keefe

-       El fill de l’acordionista, de Bernardo Echaga.

-       Dostaüts negres i dos de blancs, del Pep Coll.

 

Jonathan Lee

 

Jonathan Lee (Gran Bretanya, 1981) és un escriptor i editor que viu actualment als Estats Units. Està considerat una de les noves veus rellevants de la literatura britànica. Les seves obres Who is Mr Satoshi? (2010) i Joy (2012) van rebre nombrosos elogis de la crítica, tot i que encara no han estat traduïdes al català. El gran salt ha suposat un punt d’inflexió en la seva carrera, destacant-lo com un creador de personatges sòlid i excepcional. L’obra ha estat escollida llibre de l’any per The Guardian, The Observer i The Independent on Sunday.

 

 

Ferran Ràfols Gesa, (Barcelona, 1975) és traductor de l’anglès i del francès. Després d’estudis diversos sense relació amb la literatura va publicar un llibre de poemes. Durant uns anys va compaginar la feina de traductor amb la de professor de matemàtiques, i des del 2008 s’hi dedica exclusivament. Ha traslladat al català autors com ara David Foster Wallace, Vladimir Nabokov, Thomas Pynchon, Siri Hustvedt, Toni Morrison, Joseph Conrad, F. Scott Fitzgerald, Patricia Highsmith, Susanna Clarke, Amélie Nothomb i Emmanuel Carrère.

 

 

El gran salt

Editorial Periscopi, 2017

Un fet real, l’atemptat contra la Primera ministra britànica Margaret Thatcher el 1984 en un hotel de Brighton, és l’excusa que utilitza el també britànic Jonathan Lee per narrar-nos una història de personatges en què la intriga està resolta des del primer moment. Sí, l’atemptat va succeir i hi van morir 5 persones, malgrat que l’objectiu principal en va sortir il·lès. No és això el que el seu autor ens vol explicar, però.

El que realment en Jonathan Lee vol és endinsar-nos en les circumstàncies personals de tres dels protagonistes d’aquell atemptat: un dels terroristes, el director de l’hotel i una adolescent mig perduda que anirem descobrint d’on surt. La narració avança al voltant d’aquests personatges, però també d’altres de secundaris que mostren d’una manera sublim persones normals i corrents que es troben en un entorn concret.

La manera com en Jonathan Lee entra en la ment dels personatges, com els fa evolucionar, com es relacionen, les pors i inseguretats que mostren són la veritable joia d’aquesta novel·la, que d’entrada podria semblar d’intriga o històrica. Mica en mica anem descobrint aquests parts foques que amaguen aquests espècimens sempre curiosos que corren per les novel·les angleses.

El gran salt és una novel·la que et demana calma, això sí. No és fins al final que l’acció s’accelera, que passen “coses”. Al principi el que passa és que els personatges es mostren, s’entrellacen, es discuteixen si és el cas i t’encaminen de mica en mica cap a un final que ja sabem.

 Jordi Romeu Carol

 

 

 

 

07 de maig 2024

Crònica de la darrera sessió del club: comentari de "Duna" amb la seva autora, Muriel Villanueva

La sessió del club de lectura infantil del darrer dia d'abril va ser especial, perquè es va dur a terme amb l'autora de la darrera lectura: la Muriel Villanueva, gràcies al suport de la Institució de les Lletres Catalanes. Aquesta és la crònica que ens en fa la moderadora del club, la Laura Jacas:





La darrera lectura de les Capibares lectores, el club de lectura infantil de la biblioteca, ha sigut Duna de la Muriel Villanueva. Si no has llegit el llibre, te'n fem cinc cèntims. 

És estiu i la Duna recull les reflexions i les vivències que té a casa del seu avi en un dietari. És un dels deures que ha de fer durant les vacances. Al principi no li ve molt de gust escriure-hi però, a poc a poc, hi acabarà parlant de les seves germanes, de la seva mare, de l'avi, d'en Max i dels canvis que suposa l'adolescència. 

La novel·la ens ha servit molt per autoconèixer-nos i pensar com ens relacionem amb els altres. Hem compartit anècdotes que hem viscut amb els nostres germans i també hem parlat dels processos de dol ja que en la novel·la un dels personatges s'hi veu immers des de fa anys. 

Tanmateix, el que més ens ha agradat d'aquesta lectura és que hem tingut el privilegi de poder entrevistar-ne l'autora! Sí, Muriel Villanueva va venir a la biblioteca i va poder respondre totes les preguntes que havíem preparat a mesura que anàvem llegint i comentant el llibre. 

Vam podem saber que Muriel també va escriure un dietari durant molts anys i que, inconscientment, hi ha detalls de la seva adolescència que s'inclouen en la novel·la sense saber-ho. Vam poder saber que la vida inspira i com casualment va idear el personatge de Duna, la protagonista. També ens va parlar de com es gesta una novel·la i dels entrebancs que va tenir per publicar Duna ja que tracta un tema que fins ara no s'havia tractat a la literatura infantil del nostre país. 


Per acabar, també ens va parlar d'altres llibres que havia publicat i ens va donar una exclusiva que haurem de mantenir en secret! 

Fins aviat, 

Laura

Al final de la sessió es va repartir el següent i darrer llibre del curs: Rastellera de colors, de Pep Molist.

Exposició del mes de maig a la biblioteca

 Al claustre:

Amb paper

Collage amb guardes de paper de Laura Porter

Paper bonic

El paper de guarda es fa servir per embellir els llibres. Dissimular els cosits del llom, plecs de la portada i la contraportada o també s´utilitza com a coberta.
Els papers de guarda s´han utilitzat històricament en l´enquadernació de llibres preuats, des de incunables fins a reculls de contes o còmics actuals. Ara amb la revifalla dels oficis artesans, l´interès per la restauració o la moda del “scrapbooking” i la IA s´han diversificat enormement i costa distingir els que s´han fet realment a mà de les còpies impreses.
El paper decorat es sol classificar segons el material i/o la tècnica emprats:
La xilografia/calcografia
És un dels mètodes més generalitzats, es talla el dibuix sobre fusta, s´aplica la tinta a sobre i es trasllada al paper en una o diverses capes. Aquest sistema permet generar des de una simple graella amb motius que es van repetint, els “dominotés” fins a imatges més complexes tipus “indiana” on el traçat principal o matriu es fa d´un color, el motiu de flors i fruites per exemple, i s´hi afegeixen successius detalls amb altres colors i matrius complementàries.
El gofrat i/o daurat
S´obtenen aplicant pressió a una certa temperatura sobre full d´or amb una matriu calcogràfica que pot ser únicament de línies o punts fins a ocellets o angelets, motius geomètrics o florals.
Aquest grup es pot acabar sofisticant molt segons si s´aplica el full daurat sobre una base de color o si s´apliquen altres tintes a posteriori.
El marbrejat
És un procediment que té moltes i diverses procedències és a dir que també té moltes tècniques i diversitat de materials des del Suminagashi japonès que s´obté posant paper sobre una cubeta amb tinta flotant fins a banys amb algun tipus de material gelatinós de base abans de deixar caure gotes de tinta o pintura. Segons els passos que es realitzin després s´obtenen dissenys que recorden gotes, pedres, espirals, pentinats, vanos o ombrejats.
Un altre tipus de paper artesanal és l´encolat, una tècnica relativament fàcil però de la qual no hi ha cap representació en aquesta exposició. S´obté barrejant algun tipus de cola amb pintura sobre paper humit, plegant el paper i dibuixant formes senzilles abans de tornar-lo a desplegar.
Finalment hi ha els papers impresos que tot i no tenir el “glamour” del paper artesanal si que té la gràcia que es pot reproduir fàcilment  i a mida per a cada llibre.

 A les vitrines d'art:

art + art = ART, Raveruuau 

fusta massissa de Ramon Verges Tutusaus, artesania en fusta




02 de maig 2024

Lliurament dels XI Jocs Florals organitzats per l'Ateneu Agrícola

 Aquest dissabte 27 d'abril es va celebrar a la sala de teatre de l'Ateneu l'acte de lliurament dels XI Jocs Florals de Sant Sadurní, organitzats per l'Ateneu Agrícola en col·laboració amb la Biblioteca Municipal Ramon Bosch de Noya i l'Escola municipal de Música.




A l'acte, amenitzat per la Paradise Band de l'Escola de Música, hi van prendre part l'alcalde, Pere Vernet; el president de l'Ateneu, Josep Maria Ribas; la regidora de Cultura, Marta Castellví; la directora de la Biblioteca Glòria Bricollé;  el representant de l'àrea social de l'Ateneu, Jordi Cols; la bibliotecària Teresa Galimany i Ester Piedra, sòcia de l'entitat, tots ells jurats dels premis.

Els premis van ser per:

CATEGORIA ADULTS 

  • ENGLANTINA (Sant Sadurní) per a Teresa Ros Rovira amb el Paraigües de colors i catiusques velles


  • FLOR VIOLA (llibertat) per a  Nicolas Menchaca amb el poema Un llenç en blanc










  • FLOR NATURAL (amor) per a  Jep Bargalló amb el poema Decàleg meu de desig nostrat

 





CATEGORIA JUVENIL


  • Premi per a Júlia Brichs amb el poema Tot es complica




CATEGORIA INFANTIL 

  • 1r Premi per a Ada Esteban amb el poema El nostre lloc preferit.


  • 2n Premi per a Iria Marco amb el poema Un adéu


  • 3r premi per a Amber Shazadi amb el poema A la nit estrellada


26 d’abril 2024

Lliurament dels premis del 26è Concurs Literari Infantil: "Una aventura amb el Boti Boti a la Biblioteca”

En l'acte de lliurament de premis del 26è Concurs Literari Infantil hem desvelat els guanyadors del certamen literari. Aquest any el concurs ha tingut per lema Una aventura amb el Boti Boti a la biblioteca, que enguany bufa 25 espelmes!



Seguidament podreu veure imatges dels guanyadors/res, juntament amb el nom, la classe, el nom de l'escola, el títol del conte i el nom de la persona que li dóna el premi:

26è CONCURS LITERARI INFANTIL DE SANT JORDI 2024

Del COL·LEGI SANT JOSEP:

De 4T A .......amb el conte Un dia boig a la biblioteca, l’ONA ROIG GUERRERO: 


Li fa entrega del premi: Ma. Antònica Cabré

De 4T B .......amb el conte Viatjant pels llibres, l’ONA CASTRO IBÁÑEZ

Li fa entrega del premi: Montse Garcia

De 4T C .......amb el conte En Boti Boti i l’ésser de color verd, la MIREIA CONTRERAS GARCÍA

Li fa entrega del premi: Meritxell Mas

De l'ESCOLA LA PAU:

De 4T A ..........amb el conte Boti Boti a la biblioteca, el NIL AGUILAR ROMERO

Li fa entrega del premi: Montse Casals

De 4T B ..........amb el conte El Boti Boti a la biblioteca, el JAN LLAURADÓ GREGORI

Li fa entrega del premi: Mercè Gumà


De l'INSTITUT ESCOLA JACINT VERDAGUER:

De 4T A ..........amb el conte En Boti i l’habitació secreta de la biblioteca, la NAYARA LÓPEZ PANAL

Li fa entrega del premi: Teresa Casanovas


De 4T B ..........amb el conte El Gran llibre del subterrani, la NÚRIA MOROTE DE DIOS

Li fa entrega del premi: Montse Escoté


De VEDRUNA SANT SADURNÍ D’ANOIA:

De 4T ...... amb el conte En busca del tresor amagat, l’ ARIADNA FERNÁNDEZ GUIRADO

Li fa entrega del premi: Atzara Bandera

Incloem també els enllaços dels vídeos de Youtube perquè pogueu veure l'acte sencer: 

Enguany el concurs amb els nens i nenes de 4t de primària de les escoles de la vila ha portat per títol: 
Una aventura amb el Boti Boti a la Biblioteca 

Finalment, adjuntem els contes de les guanyadores/s:

"Boti Boti a la biblioteca"


"El Boti Boti a la biblioteca"


"El gran llibre del subterrani"


"En Boti Boti i l'ésser de color verd"


"En Boti i l'habitació secreta de la biblioteca"


"En busca del tresor amagat"


"Un dia boig a la biblioteca"


"Viatjant pels llibres"


Moltes gràcies al jurat participant i moltes felicitats a les guanyadores!