02 de novembre 2007

Guia de lectura de "Bogeries de Brooklyn"

30 de novembre
Comentari de Bogeries de Brooklynde Paul Auster


BOGERIES DE BROOKLYN
En Nathan Glass té seixanta anys. Tot i comptar amb un divorci, un càncer en estat avançat, una llarga carrera en una companyia d'assegurances a Manhattan i un estrany sentiment de solitud, res no ha impedit que es disposi a afrontar l'últim tram de la seva existència amb una certa serenitat, motiu pel qual ha decidit traslladar-se a Brooklyn. Aviat, en el dia a dia, queda fascinat pels costums dels habitants del barri i, seduït per l'encant d'un cambrer, decideix escriure un llibre en el qual consignarà els seus records, els oblits, les mancances del seu estil, les grans o petites històries que ha viscut al llarg dels anys, però també les històries de la gent que s'ha creuat en el seu camí. De sobte, però, la història pren un canvi de rumb: en Glass topa amb el seu nebot, en Tom Wood, de qui feia temps que no sabia res, i que treballa en una llibreria del barri, una situació molt distant de la brillant carrera acadèmica que havia començat l'última vegada que l'havia vist.
Així, de cop, tots dos reprenen la seva història, compartint les seves emocions, les seves febleses, els seus destins, i també, o sobretot, el somni conjunt d'una vida millor a l'Hotel Existència, lluny de les realitats insuportables del món modern.
En essència, Bogeries de Brooklyn és la típica novel·la de personatges amb històries que s'entrecreuen. En ella Paul Auster tracta una vegada més els tòpics que el cinema i la literatura americana sempre ens han presentat: homosexuals, estafadors, transformistes, prostitució, drogues, sectes religioses, etc., però ho fa amb la precisió i la perícia dels grans narradors. Amb un llenguatge exacte i directe, fora floritures literàries i cent per cent al servei de la narració, ens va explicant la vida d'uns personatges presentats, la majoria d'ells, com a bons i vitalistes, perquè a Bogeries de Brooklyn Paul Auster sembla estar molt interessat a defensar la bondat de la gent. També, com en altres novel·les seves, l'autor torna a insistir en l'atzar, les casualitats i en la capacitat de l'home de refer la seva vida. En aquest sentit, la novel·la seria una mica una faula sobre les segones oportunitats. També, com sempre, aprofita algun dels personatges per retre homenatge als seus escriptors preferits: Poe, Whitman, Kafka, Thoreau...

Paul Auster
Newark, Nova Jersey (EEUU), 1947
Novel·lista, poeta i guionista, llicenciat en Literatura Anglesa i Comparada. Es va donar a conèixer com escriptor amb la publicació de La invenció de la solitud (1982), obra autobiogràfica, i, sobretot, amb la Trilogia de Nova York (1985-1986), formada per tres contes: La ciutat de cristall, Fantasmes i L'habitació tancada. Es va iniciar en la novel·la amb El País de les últimes coses (1987), a la qual seguirien altres títols com El Palau de la lluna (1989) i La Música de l'atzar (1990), aquesta última duta al cinema pel director Philip Haas. Paul Auster ha treballat també com guionista en The Music of chance (1993), Smoke (1995) i El Centre del món (2001), com codirector en Blue in the face (1995) i com director a Lulu on the bridge (1998). Autor prolífic i de notable èxit, en la seva bibliografia, traduïda a vint-i-cinc idiomes, s’hi poden comptar Leviatán (1992), El quadern vermell (1993), Mr. Vertigo (1994), Timbuktú (1997), l'assaig autobiogràfic Corrents (1998), El llibre de les il·lusions (2003), La Nit de l'oracle (2004), Brooklyn Follies (2005) i Viatges per l’Scriptorium (2006). A més, és autor de diversos llibres de poemes, com Espais blancs (1983), Fragments del fred (1988) i Fonaments (1990), entre uns altres, així com de L'Art de la fam (1992), una recopilació d'articles i assajos sobre literatura francesa, anglesa i nord-americana. Aquest 2007 ha estrenat el seu segon llargmetratge, The Inner life of Martin Frost, amb guió basat en El Llibre de les il·lusions.

Bibliografia escrita per Paul Auster que podreu trobar a la Biblioteca de Sant Sadurní d’Anoia
Brooklyn follies
El Conte de Nadal de l'Auggie Wren
Desaparicions
La Invención de la soledad
Leviatán
Lulu on the Bridge
Moon Palace
Mr. Vertigo
La Música de l'atzar
La Nit de l'oracle
El Palacio de la luna
Smoke & Blue in the face
Timbuktú
Trilogia de Nova York
Viatges per l'scriptorium

PÀGINES WEB:http://www.paulauster.co.uk/

Pròxima cita del Club de Lectura:
13 de desembre
Comentari de Càlcul d’estructures
de Joan Margarit
AMB LA PRESÈNCIA DE L’AUTOR

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada