23 de gener 2008

Guia de lectura de "El Llibreter de Kabul"


25 de gener del 2008
Comentari de: El Llibreter de Kabul
d’Asne Seierstad

EL LLIBRETER DE KABUL

Asne va arribar a Kabul després de la caiguda del règim talibà, i durant la seva estada en la capital afganesa es va allotjar a casa del llibreter Sultan Khan, compartint la vida familiar de qui descriurà posteriorment com "un home elegant i canós" , amant dels llibres i com un patriota, frustrat pels
esdeveniments del seu país. També descobrirà a un home astut, hàbil negociador i, a pesar del seu nivell cultural, a un ésser autoritari i asclista. Durant els quatre mesos de convivència, l'autora d'aquest best seller va poder compartir diferents esdeveniments de la vida personal del llibreter. Haurà de presenciar, sense poder fer res per evitar-ho, com són cremats els llibres, en un intent dictatorial d'evitar així la divulgació d'altres formes de cultura.
El llibre és una denúncia, des d'un escenari de destrucció i caos polític, de la vida diària de les dones afganeses, en les quals la dignitat és un dret no permès, un concepte absolutament ignorat pels homes amb els quals comparteixen la seva vida. El seu valor en la societat està en funció del poder d'intercanvi que s'obtinguin per elles, com mercaderia.
Assistirem, entre altres episodis, a les segones noces de Sultan Khan amb Sonia i la forçada acceptació per part de la seva primera dona (Sharifa) de la nova muller. Coneixerem personatges com a la mare del protagonista (Bibi Gul), grassa en extrem, que recorre a la ingesta de tot tipus de llaminadures per a suportar una vida plena humiliacions, disgustos i parts. No és una novel·la de lectura fàcil, ja que en moltes ocasions podem arribar a confondre'ns amb alguns dels molts personatges que intervenen en ella. Tampoc hem d'esperar d'aquest llibre estil literari depurat, ni una prosa excepcional. L'autora ha pretès contrastar les diferències culturals entre Orient i Occident, descriure la vida quotidiana de la societat afganesa o informar-nos dels vaivens polítics de les diferents forces socials que lluiten pel poder. Però sobretot fer-nos veure la importància que té el nucli familiar com indicatiu i referent de les llibertats del col·lectiu humà en el qual s'insereix. Com conclusió, una idea generalitzada: Dones i llibres, llibertat i cultura han estat sempre els majors enemics de tota dictadura. Dones i llibres són i seran sempre els majors enemics dels talibans i la intolerància.

Asne Seierstad

Asne Seierstad va néixer a Copenhaguen el 1970 i ha treballat com periodista en diferents mitjans informatius. Considerada a Europa com una de les millors corresponsals de guerra, ha estat testimoni d'excepció en molts dels fronts internacionals de tot el món. Abans d'iniciar la seva carrera de periodisme, va estudiar Història de la Filosofia, completant la seva formació amb l'aprenentatge d'idiomes, entre els quals es troben el rus i l'espanyol. En l'exercici del seu treball, ha visitat països com Rússia (Moscou, 1993-1996) i Xina. Entre 1998 i 2000 la televisió noruega la va destinar per a cobrir la guerra de Kosovo. Va estar també a Afganistan (Tardor de 2001) i a L'Iraq (2003). De les seves experiències en la guerra de Kosovo va escriure el llibre De espaldas al mundo. Durant la seva estada s'Afganistan de va allotjar a casa d'un llibreter de Kabul: Sultan Khan. Basant-se en les vivències que va protagonitzar durant aquesta etapa de la seva vida, va sorgir El Llibreter de Kabul.
Bibliografia escrita per Asne Seierstad que podreu trobar a la Xarxa de Biblioteques Municipals
101 dies a l'Iraq el viatge d'una cronista (2004)
De espaldas al mundo (2007)
El Llibreter de Kabul (en català, castellà i anglès) (2004)

PÀGINES WEB:

http://www.interplanetaria.com/contenido.php?id=libreroKabul

Pròxima cita del Club de Lectura

29 de febrer del 2008
Comentari de: Obabakoak
de Bernardo Atxaga

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada