26 de gener 2012

La societat literària i de pastís de pela de patata de Guernsey, de Mary Ann Shaffer i Anne Barrows

Club de lectura Biblioteca Ramon Bosch de Noya

Fotografia de la trobada del passat divendres, primer club de lectura conduït per la Sílvia Romero


1. L’autora
Mary Ann Shaffer (Martinsburg, EUA 1934 - 2008) és una escriptora nord-americana que va compaginar el seu amor per la literatura amb el seu ofici de bibliotecària, llibretera i editora.


Autora d’una sola novel·la, La Societat literària i de pastís de pela de patata de Guernsey,  va ser finalitzada amb l’ajut de la seva neboda Annie Barrows a causa del deteriorament de la seva salut. Va ser publicada el juliol de 2008 per l'editorial americana Random House, poc després de la seva mort. Va assolir ràpidament l'èxit internacional i va rebre el premi al millor llibre de The Washington Post del 2008. La traducció catalana va ser publicada el 2009 per Amsterdam.



2. L’obra
Si és veritat, com afirma la protagonista Juliet Ashton en aquesta novel·la, que "el 30% dels llibres que es venen, es compren per a regalar", La Societat literària i el pastís de pell de patata de Guernsey podria aspirar a convertir-se en un dels obsequis estrella del trimestre. A priori, aquesta òpera primera que l'editora, llibretera i bibliotecària nord-americana Mary Ann Shaffer (1934 - 2008) va assolir acabar, amb la col·laboració final de la seva neboda, Annie Barrows, abans de morir, té prometedors ingredients per a això: és una novel·la sobre el poder de la lectura en temps de crisi, recrea un període tan apassionant com el de l'ocupació nazi en les britàniques Illes Anglonormandes, combina mitjançant una efectiva estructura epistolar diversos misteris i un parell de romanços i posseeix una dotzena de suggeridors personatges, entre ells un criador de porcs hipersensible, un majordom alcohòlic que es fa passar per lord, una ridícula anciana moralista, un lloro anomenat Zenobia i fins a una mare soltera enviada a Ravensbrück per ajudar a un famolenc. I tot, a partir d'una idea brillant: l'intercanvi de cartes que l'escriptora Ashton, enfrontada a un bloqueig creatiu, inicia amb un suposat club de lectura, improvisat per uns veïns de la illa de Guernsey després de trencar, en plena Segona Guerra Mundial, el toc de queda per a menjar-se d'amagat l'últim porc que havien assolit furtar al saqueig germà.


Entreteixit amb sorprenent habilitat, l'encreuament de missives que vertebra el llibre és en si mateix un perfecte resum dels seus encerts i errors. Funciona sí, fins i tot sorprèn, diverteix i de vegades emociona, però admet poques relectures. D'igual manera que la versemblança de tan fascinant correspondència coixeja a l'analitzar la brillantor narrativa de grangers i jubilades, o a l'estudiar les dates d'enviament i recepció (24 hores en plena postguerra i amb un mar que creuar?), la celebrada allau de referents literaris que ofereix la novel·la, de Sèneca a Charles Lamb, Jane Austen, Oscar Wilde o les germanes Brönte, esdevé aviat un simple vernís que impedeix tota comparança entre aquesta obra i la joia de Helene Hanff titulada 84, Charing Cross Road. Més propera d'emotives ficcions epistolars com Adreça desconeguda de Kressman Taylor, aquest primer i únic títol de Shaffer destaca per la successió d'històries que expliquen com van viure els habitants de Guernsey l'ocupació nazi i per la profunda complicitat que neix entre Ashton i els membres de la Societat, fins al punt de fer indistingible en la novel·la el fictici i el recreat.

L'obra arriba a amb això la seva velocitat de creuer, fonent la humanitat de la Societat, les ironies de la incisiva Ashton i les manques de qui ha de fer pastissos amb pell de patata en un digníssim best-seller: un d'aquests títols que el boca-orella ajuda a vendre, fins i tot en temps de crisi, si s'inclou el 30% que es compra per a regalar.

(R. Ruiz Garzón, a “El Periódico de Aragón”, 24/01/2009)

3. Tertúlia del divendres 20 de gener de 2012
Encetem el 2012 i estrenem una nova activitat del Club de Lectura: la presència de les nostres tertúlies al blog de la Biblioteca. I això és així perquè volem transmetre, més enllà de la durada de cadascuna de les nostres trobades, la riquesa que implica compartir una lectura, discutir sobre ella, explicar allò que ens ha impressionat, tant si és a favor com en contra.

La novel·la triada per a aquest mes de gener, La societat literària i de pastís de pela de patata de Guernsey, ha tingut una acceptació unànime dins el grup. Es tracta d’una lectura amena, que barreja amb precisió la cruesa d’algunes vivències del període de guerra, amb l’amabilitat i frescor d’un col·lectiu, els qui conformen aquesta societat literària, que sobreviu amb enginy i aferrant-se a la literatura com a tauló de salvació.

Precisament un dels aspectes que ha cridat l’atenció de la història ha estat les explicacions sense atenuants d’algunes escenes. Són moments breus dins el conjunt del llibre, i se sostenen gràcies a aquesta brevetat esmentada i a un punt d’humor i ironia que ens fa passar, com a lectors, de l’esgarrifança més pregona al somriure més espontani.

També s’ha remarcat que, com a novel·la coral (malgrat es pugui assenyalar la Juliet Ashton com a protagonista) en la qual els personatges formen part d’una societat literària, és una lectura força recomanable per portar a les biblioteques.

Resumint: que de nou el nostre club de lectura ha gaudit d’una trobada amena i enriquidora amb un llibre que paga la pena recomanar. A més, com a colofó final i fora de context, en acabar la tertúlia hem rebut una bona notícia: la Richi ja és àvia (la Richi és una de les components del nostre grup, i per un moment, en saber la bona nova, ens hem sentit com els membres de la societat literària i de pastís de pela de patata: creant lligams més enllà de la lectura de la qual parlàvem).

4. Altres dades

Sílvia Romero

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada