26 d’octubre 2012

La lladre de llibres, de Markus Zusak


Guia de lectura...


  • Biografia
Escriptor australià de mare alemanya i pare austríac, neix a Sydney el 1975, on encara hi viu. En realitat el seu nom és Branko Cincovic (segons vikypedia), però va decidir canviar-se’l en mudar-se de casa i començar la seva carrera com a escriptor, als dinou anys.

Fill d’una família humil, va treballar com a conserge i després va estudiar per professorat d’anglès, compaginant aquests estudis amb l’escriptura. Ha estat premiat i reconegut internacionalment pels seus llibres infantils, i amb aquesta novel·la que avui tractarem imposa el seu talent en la narrativa per a adults.

L’autor ha comentat en diverses ocasions que va créixer escoltant històries sobre l’Alemanya nazi, sobre el bombardeig de Munic i sobre els maltractaments als jueus, i sempre havia cregut que un dia explicaria ell aquesta història. Al voltant d’aquest tema, en una entrevista publicada a “The Sydney Morning Herald”, Markus Zusak comenta que sovint tenim la idea que tothom, a Alemanya, navegava en el mateix vaixell, però oblidem que hi havia persones que no seguien les regles i que amagaven jueus a les seves cases.

El seu estil és original i poètic, amb narracions amarades de tendresa malgrat la duresa que s’hi mostra. I concretament La lladre de llibres ha rebut dos premis importants als Estats Units: el “National Jewish Book Award” i el “Sydney Taylor Teen Book Award”. La novel·la s’ha traduït a més de vint idiomes i la crítica elogia, com acabem d’indicar, la seva originalitat i la suggestió narrativa.






  • Ressenya
Primer de tot intentarem pinzellar l’argument d’aquesta llarga novel·la. El context històric se situa en plena Alemanya nazi, i la Mort és la narradora que ens explica la història al costat de Liesel, la nena protagonista, la lladre de llibres.

Liesel és donada en adopció a una família alemanya que viu en un barri molt pobre de la població de Molching. La família està formada pel matrimoni Hubermann: Rosa, una dona cridaire i d’aparença esquerpa però amb un gran cor; i Hans, una bellíssima persona que fuma com un carreter i toca l’acordió. Però Liesel tindrà dos personatges més sempre al seu voltant: Rudy, el seu millor amic, que viu al carrer Himmel, com ella; i amb el temps en Max Vandenburg, el jueu boxejador que amagaran al soterrani de casa seva. Aquests són els ingredients que Markus Zusak va col·locant en aquestes pàgines i que a poc a poc ens aniran explicant un bocí de vida.

No cal dir que en ubicar la història en l’època de l’horror nazi trobarem escenes dures, però per damunt de la tragèdia que comporta tota guerra, hi ha dos elements que paga la pena destacar i ressaltar.

Per una banda, el fet que ens trobem davant d’un llibre amarat de passió i amor per la lectura i l’escriptura. Sense anar més lluny Liesel fa servir la lectura com a teràpia per superar els seus malsons. Per altra banda, la història que se’ns explica situa el punt de vista en un indret no gaire habitual, ja que sempre se’ns ha parlat de com va viure la comunitat jueva aquells horribles anys, però poques vegades se’ns mostra com va afectar tota aquesta barbàrie a la població civil alemanya, que s’acabarà convertint en còmplice dels nazis tot i que una part d’aquesta població no combregui amb la ideologia del règim.

En definitiva, lectura i escriptura esdevenen activitats que ens poden salvar en moments d’ofuscació, de foscor, malgrat que, com comenta la mateixa Liesel tot escoltant els discursos nazis, les paraules també poden ser utilitzades per alienar i destruir.

A més, en la novel·la trobem una magnífica barreja de diàleg, descripció i dibuix, cosa que li atorga agilitat i bon ritme de lectura.

Sílvia Romero

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada