30 de setembre 2013

Presentació del llibre "A peu per la Via Augusta, de Martorell a Tarragona pel Penedès"

Dijous 26 de setembre s'ha presentat la publicació A peu per la via Augusta, de Martorell a Tarragona pel Penedès amb els tres autors, Joan Anton Ventura Sala, Casimir Pla i Miquel Vives. Ha presentat l’acte -obert a tots els públics- Lluís Eroles, de l’Institut d’Estudis Penedesencs.  
  



Més de 70 persones, entre elles molts joves estudiants de batxillerat, han pogut gaudir de l’amena conferència dels tres autors, centrada sobretot en el pas de la via romana per les terres sadurninenques.

La introducció ha corregut a càrrec de Lluís Eroles, membre de l’Institut d’Estudis Penedesencs i del Centre d’Estudis Sadurninencs. A continuació ha estat el torn dels tres autors: començant per Joan Anton Ventura, que ha parlat sobre la calçada; ha continuat en Miquel Vives, que ha fet referència a la xarxa de camins antics; i ha finalitzat en Casimir Pla, que ha comentat les imatges de les restes que encara queden pel nostre territori, especialment els mil·liaris.


Sinopsi de l’obra

El llibre conté dues aportacions al coneixement de la Via Augusta íntimament lligades: d’una banda, s’explica què va ser la via anomenada Camí d’Hèrcules ja al segle IV aC i vigent sota diversos noms fins als canvis de poblament de l’alta edat mitjana. I, d’altra banda, descriu i justifica una sèrie d’onze itineraris factibles a peu que segueixen els camins romans des de Martorell fins a Tarragona. Cada itinerari està acompanyat d’un text d’autors romans o àrabs referents al tipus d’espai que trepitgem.

Hi trobarem 11 trams de ruta, des de Martorell a Gelida, de Gelida a Sant Sadurní, de Sant Sadurní a Vilafranca (per La Granada i per Sant Cugat Sesgarrigues), de Vilafranca als Monjos, dels Monjos al Vendrell, del Vendrell a Altafulla i finalment d’Altafulla a Tarragona.

Els autors han volgut combinar un treball de divulgació històrica amb una proposta de rutes a peu, totes amb inici i final a estacions de tren o d’autobús a fi de facilitar el camí d’anada o retorn. 

El llibre, que durant la presentació s'ha pogut adquirir a través de la llibreria local Jepi, està publicat per Cossetània Edicions dins la col·lecció Azimut.


Biografia dels autors

Joan Anton Ventura i Sala
Amb família a Sant Sadurní d’Anoia, viu actualment al Vendrell. És llicenciat en Geografia i Història i ha estat catedràtic de Llengua i Literatura Catalanes a l’Institut de Batxillerat Baix Penedès, del Vendrell.

Casimir Pla i Senabre
Viu a Vilafranca del Penedès. És llicenciat en Pedagogia i ha treballat al Departament d’Educació en els Serveis Educatius de l’Alt Penedès, a Vilafranca.

Miquel Vives i Tort 
Viu a Martorell. És llicenciat en Geografia i ha estat catedràtic de Geografia i Història de l’Institut de Batxillerat Pompeu Fabra, de Martorell. És doctor en Arqueologia amb la tesi Evolució històrica de la xarxa viària entre el Llobregat i el Foix, des de l’època romana fins al tercer decenni del segle XIX.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada