19 de maig 2016

Tertúlia del club de lectura sobre "Un concert memorable", de Berta Jardí

Club de lectura CELLER DE LLETRES


Tertúlia de divendres 13 de maig de 2016






La tertúlia de maig del nostre club Celler de lletres comptava amb la presència de Berta Jardí, l’autora del llibre que comentàvem, i com passa sempre quan podem conversar amb l’escriptor o escriptora la trobada ha estat encara més interessant i enriquidora de l’habitual.

Tot i que hem fet una primera ronda de valoracions (val a dir que la novel·la ha estat aplaudida per la seva amenitat i bon ús de l’humor), les preguntes i comentaris dirigits a la Berta Jardí han afavorit l’ambient distès de sempre amb un plus afegit de curiositat satisfeta.

Un tema que sovint li plantegen és el lloc exacte on es podria ubicar Viladàs, la població que apareix a Un concert memorable i que converteix la narració en una història coral. Però davant d’aquesta qüestió l’autora no pot indicar un topònim concret perquè Viladàs només existeix en el seu propi imaginari i és una simbiosi, un aiguabarreig de diversos espais.

També li hem preguntat si hi ha la possibilitat d’una segona obra ambientada en aquesta població o bé protagonitzada pels diversos personatges que trobem en aquesta; tema que, per altra banda, Berta Jardí confessa que li han comentat en altres ocasions. Però, si més no de moment, aquesta opció no està prevista.

I ja que parlem de personatges, cal remarcar que durant una bona estona de la tertúlia hem estat comentant l’encert amb què ens els presenta, l’enginy de les peripècies que viuen dins la ficció, i la ironia afegida als noms d’alguns d’ells. De tots, potser els que han cridat més l’atenció han estat l’assistent Waldemar; l’infatigable i omnipresent gos Fidelio; i la modesta i amable Felicitat, que ens aporta instants de lucidesa amb el seu dietari.

El ritme apressat i alhora ben dosificat, l’acció concentrada en uns pocs dies, l’inici detallat de cada encapçalament de capítol, l’esmentat dietari de la Felicitat, el valor nimi que acaba tenint el concert dins l’entramat de la història, el desenllaç amb un final que pot afavorir certa continuïtat de peripècies ubicades a Viladàs... tot plegat ha provocat que les clubaires manifestessin la seva enhorabona a Berta Jardí per una novel·la tan àgil, entretinguda i amb un humor portat amb astúcia i habilitat.

·    Unes paraules de Berta Jardí
Els clubs de lectura haurien de ser de prescripció obligada en la dieta de qualsevol escriptor. Gràcies, lectores i lectors de la biblioteca Bosch de Noya per haver-me alimentat amb els vostres comentaris sobre el meu llibre. 
I el meu agraïment més especial per a la Sílvia Romero i la Glòria Bricollé per haver-me convidat a participar en el club.

L’autora 
Berta Jardí Soler (Barcelona, 1956), llicenciada en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona, és escriptora i gestora cultural.

Fins l’any 2014 la seva activitat professional es mou bàsicament en el camp de l’esmentada gestió cultural. En aquest àmbit, ha estat gerent de les Joventuts Musicals de Barcelona; ha treballat en el disseny i creació del Festival Internacional de Música de Barcelona; i ha estat la responsable de comunicació del Palau Macaya, cap de premsa i directora de publicacions (aquestes tres activitats ubicades dins l’Obra Social “la Caixa”). Però a partir d’aquest any 2014 fa un gir professional per dedicar-se amb exclusivitat a l’escriptura.

Aquesta dedicació la duu a col·laborar com a periodista cultural en diversos mitjans (El Temps, El món, El Periódico de Catalunya). És l’autora del monòleg Coses de mare, escrit per a l’actriu Montserrat Carulla, i també de dos guions cinematogràfics: l’adaptació del seu propi conte L’abric i Una casa en el aire (amb l’escriptora Àngels Dalmau).

En el camp de la ficció tenim títols com Carnaval (1987), un recull de quinze contes; La portentosa vida del sastre Bariloche (2011), novel·la anunciada per l’editorial com “les desventures d’un sastre enamorat de la vida”; i Un concert memorable (2014), novel·la que tractem en el club de lectura Celler de lletres.

És sòcia fundadora de la llibreria “La Cultural”, de Vilafranca del Penedès, i membre de l’AELC (Associació d’Escriptors en Llengua Catalana).

L’obra 
Viladàs és el petit poble imaginari, ubicat en algun lloc indeterminat de l’interior de Catalunya, on es desenvolupa l’acció d’Un concert memorable, i la història s’inicia un dissabte 26 de novembre i es clou el dijous 22 de desembre (amb un breu afegitó datat just un any després, a tall d’epíleg, que tanca algunes de les línies narratives que hem seguit al llarg de la lectura). Els fets que trobarem entre les pàgines del llibre tenen lloc durant menys d’un mes, però és un període veritablement intens per a la gent de Viladàs.

El punt de partida apareix quan, des de l’Ajuntament, volen celebrar un concert d’homenatge a Eduard Cabestany, cèlebre músic de gran fama internacional com a pianista i com a compositor, i a qui acaben d’atorgar un premi de renom. L’Eduard pertany a la família més influent i adinerada de Viladàs (o si més no ho era temps enrere), i des del consistori volen nomenar-lo fill predilecte.

El mestre viatjarà a la seva vila natal acompanyat per Waldemar, l’assistent, amb la idea d’assistir al concert i marxar quant abans millor. Però ja des d’abans de la seva arribada tot un seguit de circumstàncies atzaroses provocaran que gairebé res del que han estat preparant per homenatjar-lo acabi sortint com esperaven.

Entremig de la narració de tots aquests despropòsits anirem coneixent un ventall de personatges particulars i peculiars. Així tenim el vell Josep Cabestany (pare del músic) i l’Assumpta Cabestany (germana); les dues germanes farmacèutiques (anomenades per tot el poble “les nenes”), enemistades des de fa anys i panys amb la pròpia família; el pianista Ramon Proubasta, encarregat d’interpretar les peces triades per a aquest concert memorable; i tants d’altres que podríem anar detallant. Però potser cal una referència especial al mateix assistent Waldemar i els seus jocs lingüístics en parlar català; a Fidelio, l’omnipresent gos dels Cabestany; i a Felicitat, la criada de tota la vida, que ja s’ha convertit en un element més de la casa, i que va escrivint un dietari on ens ofereix en ocasions una altra mirada i en ocasions un complement de tots els esdeveniments d’aquesta novel·la.

L’editorial ha qualificat Un concert memorable com “un relat irònic, acurat, fresc i... diferent”. I és ben cert que l’allau de despropòsits i disbarats us regalaran una amena estona de lectura i us provocaran, si més no, algun que altre somriure.

Altres dades
·   Berta Jardí al “Qui és qui”: http://www.lletrescatalanes.cat/ca/index-d-autors/item/jardi-soler-berta
Un concert memorable a la revista digital Núvol: http://www.nuvol.com/critica/berta-jardi-garrafes-i-piano/
Un concert memorable al Via llibre de TV3 (minut 10): https://youtu.be/zWxIjdqyeg0

Sílvia Romero

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada