18 d’octubre 2016

Tertúlia del club de lectura sobre "Manto Negre", de Marta Trillas Morera

Club de lectura CELLER DE LLETRES
“1r Premi de Novel·la Curta Celler de lletres 2015”

Tertúlia de divendres 14 d’octubre de 2016



La sessió del Club de lectura del mes d’octubre ha estat especial per molts i diversos motius. Per una banda, perquè celebràvem la nostra trobada dins el projecte “Cicle Biblioteques amb DO”, per la qual cosa comptàvem amb la presència de Montse Medall, regidora de Cultura. Per l’altra banda perquè la tertúlia tenia lloc en un íntim i agradable espai de les caves Maria Rigol després d’haver fet una breu visita guiada per l’Anaïs Manobens. Però no tot acabava aquí, ja que a més el llibre a comentar era l’obra guanyadora del “1r Premi de Novel·la Curta Celler de lletres 2015”: Manto Negre, de Marta Trillas Morera. I per acabar amb el seguit de dades que feien d’aquesta sessió una trobada especial, cal esmentar que comptàvem també amb la presència de l’autora.

Hem aprofitat el fet de tenir la Marta Trillas a la nostra disposició per plantejar-li diverses qüestions que han suscitat l’interès de les clubaires al llarg de la lectura de la novel·la. Temes tan aviat relacionats amb l’obra a comentar com lligats a la seva trajectòria general com a escriptora.

Un dels aspectes que més s’ha destacat ha estat la feina de documentalista duta a terme per escriure la novel·la -ja que aquesta està ambientada al voltant del món del vi i del cava- i, alhora, la capacitat de l’autora per dosificar aquestes informacions al llarg de la història, lligant els diversos temes amb l’argument. En aquest sentit també s’ha lloat el fet que no sols se’ns mostra i ofereix la informació, sinó que Marta Trillas aconsegueix que ens immergim en l’ambient de les vinyes i les caves, i que sentim les aromes de la terra, les olors del celler...

Un altre aspecte que s’ha remarcat ha estat l’inici trepidant de la història que ens trobarem en llegir el llibre. A la primera pàgina, i com si d’un pròleg es tractés, som testimonis del crim per enverinament del jurat del concurs de tast Genus Vini. Aquest assassinat serà el germen de la novel·la i tot girarà al voltant d’aquest fet. I s’ha aplaudit la consecució del manteniment de la intriga, tot i que en alguna ocasió pugui mostrar cert excés de pistes que poden confondre en diversificar l’atenció del lector.

La tertúlia ha avançat amb l’amenitat habitual del nostre Club de lectura, i són moltes més les temàtiques que s’han anat tractant, però és impossible detallar-les una per una. Sigui com sigui, ha estat molt gratificant poder conversar amb Marta Trillas i conèixer de primera mà alguns dels aspectes que han cridat més l’atenció a les clubaires.

·         Unes paraules de Marta Trillas, autora de la novel·la
"Compartir el meu Manto Negre amb tots els membres del Club de Lectura Celler de Lletres va ser una experiència molt gratificant. L’entorn escollit no podia haver estat millor: l’interior de les Caves Maria Rigol en el mateix centre de Sant Sadurní d’Anoia. Entre centenars d’ampolles de cava col·locades en rima, i en una penombra d’íntima complicitat, tots i cadascun dels participants, no només em van injectar una dosi d’energia per seguir escrivint sinó també em van adoctrinar sobre literatura.

Els seus punts de vista sobre la meva pròpia obra em van sorprendre gratament, així com les seves anotacions, acuradament preparades, la seva eloqüència a l’hora d’efectuar les seves crítiques, que agraeixo fossin tan constructives i, finalment, la seva calidesa a l’hora d’acollir-me com una més del seu Club.

Des de la meva Barcelona natal els envio a tots una afectuosa abraçada, igual que a la Glòria, la Montse i la Sílvia, no només pel seu bon fer sinó per ser unes magnífiques amfitriones de la seva terra de vinyes, en la qual sempre em fan sentir com a casa meva."

L’autora


Escriptora barcelonina, és llicenciada en dret per la Universitat de Barcelona. Ha exercit durant anys l’advocacia i des de 1996 és procuradora dels tribunals, activitat que compagina amb la literatura, la seva gran passió.

La primera novel·la publicada data de 2010, Salteado de togas, una història que s’inicia amb la troballa per part d’una famosa xef barcelonina d’un cadàver a la Ciutat de la Justícia. En la resolució del crim s’hi veuran implicats diversos personatges relacionats amb l’àmbit judicial, un món que l’autora domina a causa de la seva professió.

El reverso de tu alma, la segona novel·la de Marta Trillas, apareix al mercat editorial el 2014 i, malgrat que continuem en el gènere negre, el rerefons on té lloc la història és tot un altre ja que l’autora ens endinsa, a partir dels brutals assassinats d’una ment distorsionada i sàdica, en el complex món dels trastorns de personalitat.

El 2015 amb Manto Negre, novel·la comentada al Club de lectura tot comptant amb la presència de l’autora, guanya el primer Premi de Novel·la Curta Celler de Lletres, certamen organitzat per la Biblioteca Municipal Ramon Bosch de Noya i l’Ajuntament de Sant Sadurní d’Anoia. Amb aquesta obra Marta Trillas fa la seva entrada en el gènere negre en català.

L’obra


Ambientada al Penedès, i en ocasions focalitzant l’acció concreta en diversos indrets de la població de Sant Sadurní d’Anoia, la novel·la Manto Negre ens ofereix un inici trepidant: la mort per enverinament de tots els membres del jurat del concurs Genus Vini. A partir d’aquí, i per un seguit de circumstàncies d’antuvi atzaroses, Soraya Beaumont, l’hereva d’un important celler de la zona, es veurà abocada a la necessitat de resoldre el cas.

En el camí per aconseguir-ho haurà de tolerar les fugides d’estudi del pare, que sovint no respon les seves preguntes com ella voldria; flirtejarà amb Alejandro, l’hereu de les caves Gelcem, de qui en algun moment sospitarà; també dubtarà de les intencions de Joan, amic d’infantesa i hereu de les veïnes caves Anyí; i desconfiarà d’Oriol Planell, amic de la família de tota la vida. Soraya anirà penetrant en un envitricoll d’interessos econòmics i d’antigues històries d’amor, de rancúnies i desitjos de venjança, de pèrdues doloroses i secrets ocultats amb el pas dels anys. I en aquesta aventura, en ocasions, serà ella mateixa qui acabarà convertint-se en víctima perquè el responsable de l’enverinament intentarà silenciar-la.

És una novel·la de gènere negre que lliga les diverses temàtiques que giren a l’entorn del cas a investigar amb el món del vi i del cava, escenari que es converteix en l’altre gran protagonista de Manto Negre.

Encara en aquest aspecte de tractament literari del món de la viticultura, trobarem nombrosos fragments on es destil·la l’amor vers les vinyes, els seus camps i conreu, els cellers i tots els diversos passos que cal seguir per elaborar el producte final. Tècnicament cal assenyalar que a l’inici de cada capítol l’autora ens facilita la informació al voltant d’una varietat de vi o cava. I tot plegat ve amorosit amb descripcions de paisatge breus i concises que enriqueixen la narració i alhora mantenen l’avenç de la història. Unes descripcions, per altra banda, on cal destacar la percepció de les olors i la llum.


Altres dades
· Manto Negre, guanyadora del “1r Premi de Novel·la Curta Celler de lletres 2015”: http://bibliosantsadurni.blogspot.com.es/2015/10/lliurament-del-1r-premi-de-novella.html
·         Booktrailer de la novel·la El reverso de tu alma: https://youtu.be/iPKK79iaU8I

Sílvia Romero

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada