23 d’abril 2019

Club de Lectura Segona Fermentació, tertúlia sobre "La segona mort de Lorenzo Contini" de Maria Rosa Nogué


Club de lectura SEGONA FERMENTACIÓ
La segona mort de Lorenzo Contini, de Maria Rosa Nogué


·     
         Tertúlia de divendres 12 d’abril de 2019
La sessió del Club de lectura Segona fermentació d’aquest mes d’abril és una trobada especial perquè comentem la novel·la La segona mort de Lorenzo Contini, de Maria Rosa Nogué, que és l’escriptora convidada de la VIII Trobada de Clubs de lectura de l’Alt Penedès i El Garraf. Per aquest motiu comptem amb l’assistència de la bibliotecària itinerant Imma Martínez, encarregada de coordinar i dinamitzar tota aquesta activitat.

En una primera ronda de valoracions la sensació ha estat positiva i s’ha remarcat el to amè, entretingut i, de vegades, divertit de la novel·la, cosa que provoca una lectura àgil i ràpida. S’ha destacat que hi apareixen molts personatges, però que aquest factor no és un inconvenient per entrar de ple en l’entramat de la història i anar-nos situant, com a lectors, en els conflictes i decisions que pren cadascun d’ells.

Un dels primers aspectes que s’han plantejat durant la tertúlia ha estat l’ús de descripcions d’espais de vegades propers (la ciutat de Barcelona, per exemple) i en altres ocasions més allunyats del nostre marc geogràfic (seria el cas de Venècia). Per l’altra banda i encara en aquest sentit s’ha subratllat, sobretot, les descripcions en sí, treballades amb tal precisió i vivesa que nosaltres, com a lectors, ens sentim submergits en els paratges dibuixats. I més enllà d’aquests aspectes esmentats el que s’ha lloat han estat les descripcions ambientades en la Venècia del segle XV.

En aquest sentit i situant-nos ara en el fragment que ocupa tot el capítol 8, on se’ns mostren uns fets ocorreguts el 1499 que tenen rellevància de cara als esdeveniments narrats en època actual, als clubaires els ha cridat l’atenció aquesta tècnica mitjançant la qual el segon pla narratiu apareix com una troballa dins de la novel·la en lloc de desenvolupar-se al llarg de totes les seves pàgines, com succeeix sovint en llibres de ficció que treballen aquest recurs del doble fil argumental. I val a dir que la història ubicada en el segle XV ha estat valorada molt positivament.

Són molts els temes que han anat sorgint durant la tertúlia. Per exemple la caracterització dels personatges, que en alguns casos als clubaires els ha semblat que pecaven de cert tipisme literari. O també l’abús de les coincidències o casualitats per anar tramant la història i així lligar les motivacions de cadascú. La discussió sobre el gènere on caldria catalogar la novel·la també ha estat motiu de debat, i s’ha plantejat des de la novel·la de gènere negre fins a la novel·la romàntica, passant, malgrat que molt de puntetes, per la novel·la històrica. I encara hauria d’afegir, per esmentar només dues qüestions que han ocupat gran part de la nostra tertúlia, una certa precipitació en les darreres pàgines de la novel·la a l’hora de tancar la història, i la presentació de moltes temàtiques que desperten l’atenció del lector però no acaben de consolidar-se, perquè els interessos de la narració avancen per uns altres camins.

En definitiva La segona mort de Lorenzo Contini, de Maria Rosa Nogué, ha provocat un debat intens i ric, i des del Club de lectura Segona fermentació esperem la trobada del mes de juny per gaudir de la conversa amb l’autora.


L’autora
Neix a Còrdova el 1965 i resideix a Vilanova i la Geltrú des de fa molts anys. El seu món, com ha declarat en diverses entrevistes, està format pels llibres, la música i els viatges. Aspectes, tots ells, que apareixen de forma habitual en la seva narrativa.

Llicenciada en Filologia Catalana té, també, el Grau Professional de Piano. Va començar impartint classes de català per a adults, més tard va treballar com a professora d’ensenyament secundari en diferents instituts, i des de l’any 2006 és professora a l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès.

Ha publicat contes infantils, la narració de la cantata musical El Follet Valent, la novel·la breu Els Sonets a Anaïs (Primer Premi del Certamen Nacional de Novel·la Breu del Diari de Vilanova i la Geltrú, 2001), les novel·les juvenils La noia del descapotable (2009) i La noia del creuer (2017), i amb anterioritat a aquesta va veure publicada, l’any 2010, la novel·la per a adults La casa dels cants.

Amb l’obra No arriba la mort va rebre el Premi Bellvei Negre 2017, i aquesta va ser la seva primera incursió en el camp de la novel·la negra. El mateix any 2017 va quedar finalista del Premi Gregal de Novel·la amb l’obra La segona mort de Lorenzo Contini que, de nou, cal ubicar en el camp de la novel·la negra.

Des de l’any 2014 condueix el club de lectura La crisàlide, de la Biblioteca Joan Oliva (Vilanova i la Geltrú), i ha estat seleccionada com a autora convidada de la “VIII Trobada de Clubs de lectura de l’Alt Penedès i El Garraf” (2019).
L’obra  
És possible morir dues vegades? I en cas afirmatiu, com poden produir-se, aquestes dues morts? En la novel·la de Maria Rosa Nogué que tractarem en el nostre Club de lectura l’autora ens planteja la doble mort de Lorenzo Contini, un reconegut col·leccionista d’art d’origen venecià que viu a Barcelona. La primera mort la trobarem a les primeres pàgines del llibre i ens ho ressenya la nota breu de la contracoberta: “cau del balcó de casa seva mentre intenta arreglar un porticó del seu pis, el cinquè d’una finca de l’Eixample”. La segona mort...

En fer les investigacions preliminars es tanca el cas com a suïcidi, a pesar de no trobar cap carta de comiat. Però la sotsinspectora dels Mossos, Laura Casamitjana, no té clar que les coses hagin succeït d’aquesta manera, i continua indagant. Amb tot, la dificultat rau en el fet que sospita de tothom: de la dona del difunt, de l’amant de la dona del difunt, del cunyat del difunt, d’una col·lega de professió del difunt. Tots podrien tenir motius per voler-se treure del damunt Lorenzo Contini.

A causa del seu origen venecià és en aquesta ciutat on es duran a terme els funerals i el darrer homenatge, per la qual cosa la sotsinspectora Casamitjana viatjarà a la capital del Vèneto. I entre els ponts i canals característics de Venècia hi confluiran tots els personatges esmentats abans, sospitosos d’haver participat en la mort de Contini, i algun de nou. I al seu costat apareixerà una història ben peculiar que es remunta al segle XV i que fa referència a un dibuix sobre cartró representant la Donna Nobile. Una obra de gran valor artístic i que pertany a la família Contini des de fa més de cinc-cents anys.

Narrat en tercera persona i amb una estructura ben treballada, la novel·la ens encaminarà cap a la segona mort que ens anuncia el títol.

Altres dades
·         Maria Rosa Nogué a la Viquipèdia: https://ca.wikipedia.org/wiki/Maria_Rosa_Nogué_i_Almirall
·         La segona mort de Lorenzo Contini a blogs: http://4lletres.cat/la-segona-mort-de-lorenzo-contini/
·         La segona mort de Lorenzo Contini a La Fura: https://lafurapenedes.cat/segona-incursio-de-m-rosa-nogue-en-el-mon-de-la-novella-negra/

Sílvia Romero

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada