31 de maig 2019

Cloenda del Club de lectura Petits Clàssics: últim dia del club de lectura dels nens i nenes de la generació del 2007

Dijous 23 de maig hi ha hagut la cloenda del Club de lectura Petits Clàssics. Aquí podeu veure la foto de grup que en vam fer i, seguidament, un text de la Núria Talavera, moderadora del club durant tot aquest cicle de tres cursos.


"Aquest passat 23 de maig vam celebrar la cloenda del Club de lectura Petits Clàssics, una aventura que vaig proposar de començar fa tres anys amb nens i nenes de 9 anys i que, gràcies al suport de la Glòria i la Teresa -dues superbibliotecàries- va tirar endavant i hem estat capaces d’arribar fins aquí.

El projecte ha estat una mena de prova pilot. Volíem comprovar si és possible llegir clàssics de la literatura universal -òbviament adaptats a l’edat- amb nens i nenes de quart, cinquè i sisè de primària. La resposta és rotundament sí. Ha estat una experiència molt enriquidora, de la qual jo personalment he après moltíssim i crec que ells també.

Tom Sawyer els va encantar, es van sentir molt identificats amb aquest personatge tant espavilat i entremaliat, i alhora tan desvalgut i necessitat d’afecte. Amb Frankenstein vam patir, però les reflexions que van fer al voltant del bullying, de la imatge exterior, del rebuig que a vegades patim pel nostre aspecte físic… era un plaer escoltar la seva tertúlia. Platero y yo ens va acostar a la poesia, a les figures literàries i al llenguatge emotiu. La segona temporada va començar amb dos grans llibres d’aventures, l’Oliver Twist i El llibre de la jungla, amb els quals també van gaudir molt i van poder treballar aspectes de vocabulari. El gegant egoista i altres contes els va ensenyar que no tots els finals són feliços, i que la mort és molt present també a la literatura. Hem acabat el tercer any de club amb La volta al món en 80 dies, Robinson Crusoe -no podien entendre que el Robinson pogués viure sol i sense internet durant tants anys!- Romeu i Julieta -tots coincidien que aquell tipus d’amor era molt masclista- i les Faules d’Isop.

Deixo els Petits Clàssics, doncs,  a les portes de la seva nova aventura el curs vinent: l’inici d’una nova etapa escolar, l’ESO, on podran gaudir de moltes altres lectures i experiències als seus instituts respectius, perquè aquest club de lectura també ha servit per això: per unir nois i noies de diferents escoles i establir vincles d’amistat entre ells.

Per acabar, m’agradaria pensar que aquesta cloenda no és el final de res, sinó més aviat la llavor i el principi de molts altres clubs de lectura infantils, juvenils, de clàssics… del que sigui per continuar gaudint i aprenent dels llibres. Bon estiu i fins aviat, clubaires!"

Núria Talavera
Coordinadora del Club Petits Clàssics

Sant Sadurní, maig 2019

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada