15 d’abril 2020

"Frankenstein" al Club dels Petits Clàssics

Compartim algunes imatges i un fragment de la vídeoconferència que va realitzar el club dels Petits Clàssics per parlar del llibre Frankenstein, així com la crònica de la Núria Talavera, coordinadora del club.




Núria Talavera
Moderadora del Club Petits Clàssics

Avui hem acabat la lectura de Frankenstein amb els Petits Clàssics des de casa... i quina lectura! tant pel contingut com per la situació surrealista que ens ha tocat viure -i que ens ha obligat a fer les dues últimes sessions a través del Meet, una de les moltes eines que s'estan fent servir aquests dies per tenir trobades virtuals- podem dir que ha estat un dels llibres més interessants de la temporada. 
Confinaments a banda, puc que la criatura de Víctor Frankenstein mai decep els lectors: hem estat atrapats en la història des de la primera sessió, en la qual vam parlar de la joveníssima autora Mary Shelley i de les circumstàncies en què va escriure el relat, fins a aquesta última trobada, durant la qual, entre altres coses, hem acabat buscant un nom per aquesta criatura, perquè, com molt bé han dit els clubaires, "tothom es mereix tenir un nom". Franki, Frank i Trossets han estat algunes de les propostes que han tingut més acceptació.
Les converses han girat al voltant de temes com el secret de la vida i la creació dels éssers humans, la clonació, quins són els límits de la ciència (!), el consum de carn o la investigació i recerca de la vida de les plantes. Com veureu, la ciència ha estat un dels temes top d'aquestes tertúlies, com no podia ser d'altra manera, ja que el personatge del doctor Frankenstein i la seva obsessió per trobar el misteri de la vida els va interessar des del primer moment. Però també hem parlat de l'amistat, del fet de sentir-se sol i diferent als altres, del rebuig. 
Concretament, hem comentat el rebuig que pateix la criatura per part del seu entorn, tant per part del seu creador (o pare) com de les persones a les quals s'hi acosta. Els va costar entendre per què el doctor va rebutjar la criatura pel seu aspecte físic i la va abandonar ("això no ho fa un pare"), i aquest fet explica el canvi que experimenta el personatge, de la seva innocència primera a la seva maldat, en part justificada pel tracte que rep. Molt encertadament ho han relacionat amb el bullying, fins al punt que com a explicació del final de l'obra, un dels participants ha dit "s'ha suïcidat perquè patia bullying". Així de clar i així de trist. 
Finalment, podem dir que, malgrat que a alguns d'ells els ha deixat un regust amarg perquè la història "és trista, i només passen coses dolentes", la valoració general és bona, el llibre els ha agradat i el recomanarien als seus amics i amigues. 
I ja estem preparant el següent... Les faules d'Isop
Bones vacances i fins aviat!   

1 comentari: