14 d’abril 2020

Recomanacions amb la biblioteca virtual eBiblio: cinema



La pel·lícula que defineix un festival i també una generació política. La història oculta de Kurt Waldheim, un nazi que va arribar a ser Secretari de Nacions Unides i president d'Àustria.
Millor Documental al Festival de Berlín del 2018. Quan el diplomàtic austríac i exsecretari general de l'ONU Kurt Waldheim va anunciar la seva candidatura a la presidència del seu país el 1986, la majoria ho va veure com una decisió bastant lògica i completament benvinguda. Almenys fins que es va descobrir que, després de tots aquests anys en el punt de mira, d'alguna manera, havia oblidat esmentar el seu passat nazi. Ruth Beckermann aborda la infame campanya presidencial austríaca de 1986 i obté una reflexió molt més actual del que podria esperar-se.
Tot un assaig de Ruth Beckermann sobre la mentida, molt intel·ligentment muntat exclusivament amb imatges d'arxiu dels setanta i els vuitanta i que també parla, per extensió, de la necessitat de tot un país de rentar la seva consciència.

Amb un ritme exquisidament pausat, gairebé sàdic, la pel·lícula exposa les seves cartes des del principi i després va desgranant, dia a dia abans de les eleccions a Àustria, com draps bruts cada vegada més escandalosos van sortint a la llum, demostrant que l'ex- cap visible de l'ONU va tenir un clamorós passat nazi. Una sèrie de qüestions (les responsabilitats d'un soldat en la guerra, la impossibilitat de fer creu i ratlla amb segons quines qüestions) es posen sobre la taula i no es donen respostes clares a l'espectador, excepte una molt clara: compte amb la facilitat dels extremismes per prendre noves i innocents formes.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada