05 de gener 2021

Entrevista a Rosa Maria Prat i Balaguer, autora de la novel·la "Terra de vinyes" obra guanyadora del 6è Premi de Novel·la Curta Celler de lletres 2020

 

Entrevista a Rosa Maria Prat i Balaguer, autora de la novel·la Terra de vinyes

—obra guanyadora del “6è Premi de Novel·la Curta Celler de lletres 2020”—

(per Sílvia Romero i Olea)

El passat mes d’octubre es va fer públic el veredicte del jurat del “6è Premi de Novel·la curta Celler de lletres 2020”. El lliurament del premi es va celebrar a la Sala d’actes de la Biblioteca Municipal Ramon Bosch de Noya, però a causa de les restriccions per la pandèmia van ser uns pocs els qui van poder gaudir d’aquesta trobada. A la vetllada van assistir els membres del jurat de la present convocatòria i vam comptar, també, amb l’Alcalde de Sant Sadurní d’Anoia, Josep Maria Ribas, la regidora de Cultura, Marta Castellví, i l’editor de Saldonar, Francesc Gil-Lluch.

Es va fer una breu referència a les diverses obres presentades a concurs tot llegint alguns fragments. Lectures que van anar a càrrec de la sadurninenca Natàlia Colet. I en arribar el moment de fer públic el veredicte i obrir la plica es va donar a conèixer el nom de la persona guanyadora i el títol de l’obra: Rosa Maria Prat i Balaguer, amb Terra de vinyes. Novel·la que es publicarà la primavera de 2021.

 

Dia del lliurament del premi amb l'autora, l'alcade i els membres del jurat

En primer lloc, l’enhorabona per aquest guardó. I malgrat que vas néixer a Terrassa, pels anys que portes vivint a Sant Sadurní i per la teva implicació en la vida cultural d’aquesta població, podem considerar que és la segona vegada que el premi va a parar a una autora local.

ROSA M. PRAT:  Gràcies, Sílvia! Com molt bé dius, la guanyadora de la cinquena edició del Premi “Celler de Lletres” va ser la sadurninenca Elena Olesa. En el meu cas soc sadurninenca d'adopció arrelada fa trenta-vuit anys a la Vila. Compromesa amb el món educatiu i cultural i també amb el teixit social i associatiu.

 

Per tant: què significa, per a tu, haver guanyat el concurs?

R.M.P.: Per a mi és una gran satisfacció. Diuen que “ningú és profeta a la seva terra”. Amb l'anonimat del pseudònim d'Alba González i Aguado la meva autoria era  desconeguda. Estic molt contenta!

És la segona vegada que guanyo un concurs a Sant Sadurní d'Anoia. El primer va ser l'any 1994 amb el Projecte Pedagògic “Coneguem Sant Sadurní d'Anoia” convocat pel Patronat Cultural de la Fundació Parera amb col·laboració amb l'Ajuntament i la Diputació de Barcelona. És un llibre que recull els itineraris per fer a peu i/o en bicicleta pels entorns de la nostra Vila, per conèixer la història, les fonts, ermites i masies.

 

Una bona proposta per conèixer la zona. I tornant al nostre concurs, la convocatòria a la qual t’has presentat és ja la sisena. Com et vas assabentar de l’existència d’aquest certamen?

R.M.P.: El meu coneixement sobre la convocatòria del certamen literari cada any és a través de la Biblioteca i del Club de Lectura Segona Fermentació, del qual en soc clubaire. Anteriorment havia formar part del Club de Lectura Celler de Lletres durant cinc anys, i vaig ser membre del Jurat de la primera edició del Premi l'any 2015, en què va guanyar l'obra “Manto Negre” de l'autora Marta Trillas Morera.

 


Un dels punts de les bases del concurs indica que la trama o el tema de l’original presentat ha d’estar íntimament relacionada amb el món del vi o del cava (vinya, història, sagues familiars, elaboració de productes, sommeliers i enòlegs, bars i restaurants...). És aquesta una temàtica que ja coneixies, o t’has hagut de documentar àmpliament per escriure la novel·la?

R.M.P.: La temàtica de les bases del concurs ja la coneixia d'anys anteriors. Jo volia centrar-me sobretot en l'aspecte humà, en les condicions del treball, en l'emigració durant la postguerra, en el paisatge i la història entorn l'elaboració del vi i del cava. I, per tant, això m'ha suposat connectar amb diferents persones que van viure aquesta realitat. La part que m'he hagut de documentar més ha estat la més tècnica en relació al procés d'elaboració del cava. He demanat l'assessorament de persones expertes.

 

L’obra que vas presentar i que va resultar guanyadora es titula Terra de vinyes. És el títol definitiu amb què sortirà al mercat?

R.M.P.: Aquesta resposta l'hauria de donar l'editor d'Edicions Saldonar, Francesc Gil-Lluch, que és en definitiva qui té la darrera paraula sobre la publicació de l'obra i el títol. A mi m'agrada “Terra de vinyes” perquè defineix el nostre paisatge i l'economia de Sant Sadurní basada en el cava i el vi.

 

Just aquesta expressió, Terra de vinyes, tant pot fer referència a un espai força ampli com a un espai més concret. On has ubicat la trama de la novel·la?

R.M.P.: Certament, la vinya és el cultiu característic del clima temperat mediterrani i la podem trobar a Gràcia, Itàlia, França i a tota la Península Ibèrica... La història de la novel·la “Terra de Vinyes” comença a la Terra Alta i acaba al Penedès, a Sant Sadurní d'Anoia. La trama de la novel·la de ficció intenta explicar el camí de l'emigració humana, de personatges que provenen de les terres del vi del sud de la Península i de la franja de l'Aragó per treballar a la verema, en els cellers del vi i a les empreses dels “vins escumosos” i més tard amb el nom de cava. Tracta de l'arrelament de quatre generacions que han crescut, treballat i estimat les Terres de Vinyes i de les persones que les varen acollir i ajudar.

 

I quant a l’època, en quin moment, cronològicament parlant, situes els teus personatges?

R.M.P.: La novel·la comença a Pinell de Brai l'any 1938 amb la desfeta republicana de la Batalla de l'Ebre, i acaba el 2003 a Sant Sadurní d'Anoia.

 

El teu debut literari va tenir lloc el 2018 amb la novel·la històrica Pedres blanques. Aquest any 2020 has publicat el recull de contes El batec del temps i la traducció al castellà de Piedras blancas. I aquesta propera primavera Saldonar editarà Terra de vinyes. La pregunta quasi és de calaix: en quin nou projecte estàs treballant en aquests moments?

R.M.P.: En aquest moments estic treballant en dos projectes: L'un és una biografia personal en gènere d'assaig i l'altre projecte és la continuïtat de la novel.la històrica de ficció Pedres blanques centrant-me en el personatge d'Elisenda de Montcada, reina de la Corona d'Aragó i en el seu retir en el monestir de Santa Maria de Petras Albas.

 

Molta sort, doncs, amb aquests nous projectes: semblen ben interessants. I per acabar, recomanaries a altres escriptors o escriptores que participessin en les noves convocatòries del Premi de Novel·la curta Celler de lletres?

R.M.P.: Gràcies. Sí, i tant! Crec que és una convocatòria molt a mida de les persones que tenen la inquietud d'escriure i que tenen coses per a dir i comunicar. Des d’aquí les animo  a que hi participin i que presentin la seva novel·la. Tot és provar sort! 

Voldria donar les gràcies a la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament i a l'equip de professionals de la Biblioteca per la creativitat i l'originalitat de la convocatòria d'aquest Premi Literari. Així com a Edicions Saldonar per la seva col·laboració en la publicació de l'obra guanyadora. És tot un luxe i un privilegi per a la nostra Vila poder gaudir d'aquesta iniciativa cultural. Desitjo una llarga vida a aquest Premi Literari de Novel.la Curta Celler de Lletres!

 

Moltes gràcies, Rosa Maria, per les teves paraules d’elogi i per dedicar-nos el teu temps. I esperarem amb ganes la publicació de Terra de vinyes per l’editorial Saldonar i la presentació del llibre.

 


 

(desembre 2020)

1 comentari: