28 de febrer 2021

Noves recomanacions literàries de llibres del nostre nou centre d'interès "Punt de gènere". "La mujer invisible" de Caroline Criado Perez

Encetem un nou espai de recomanacions literàries dedicades al nostre nou centre d'interès, el "Punt de gènere".

Aquest és un espai de la biblioteca on podreu trobar llibres que tracten sobre diferents  temes d'igualtat de gènere, com el feminisme, noves masculinitats, cultura LGTBQ+, violència de gènere, nous models relacionals...etc. 


Avui recomanem l'assaig "La mujer invisible" de Caroline Criado Perez, editat per Seix Barral al 2020.




"El dia 24 d'octubre del 1975 es recorda a Islàndia amb el nom del "divendres llarg". Al supermercats del país es va esgotar ràpidament el menjar precuinat i els homes es van emportar els nens a la feina. Què va passar? Doncs el 90% de les dones aquell dia havien fet vaga. I no només vaga de les seves feines remunerades sinó també vaga de les feines de cura...aquest fet va servir a les dones islandeses per visibilitzar la seva prèsencia i al 1976 Islàndia va aprovar la seva primera Llei d'Igualtat de gènere".

Això és el que ens explica Caroline Criado Perez al llibre "La mujer invisible. Descubre cómo los datos configuran un mundo hecho por y para los hombres", assaig editat per Seix Barral al 2020 i premiat per la Royal Society britànica com el millor llibre de ciència del 2019.

Com és possible, es demana l'autora, que més de la meitat de la població mundial encara sigui considerada "invisible" als ulls de la societat? Per contestar a aquesta pregunta l'autora analitza diferents dades i li busca un patró. I la resposta que troba es diu escletxa de dades de gènere. I què entèn l'autora quan parla de dades de gènere? Doncs que sempre s'ha considerat el masculí com el patró neutre i universal. Per aquest motiu, per exemple, a les oficines a l'estiu la temperatura de l'aire condicionat està regulada en la temperatura basal masculina i les dones s'han de portar una jaqueta. 

Quan es canvia una perspectiva que fins al moment s'havia considerat universal i es comencen a llegir les dades o l'absència d'ells, diu l'autora, es poden millorar aspectes de la societat per a tothom.  Un exemple d'això és el que va passar a un poble suec el 2011, quan es va decidir canviar l'ordre de retirada de la neu dels carres de la ciutat començant pels carrers peatonals i petits i acabant per les grans carreteres. Aquesta decisió va fer rebaixar les estadístiques d'accidents i de caigudes degudes al gel d'un terç amb respecte a l'any anterior. Per primer cop es va tenir en compte una altra perspectiva de mobilitat, no només associada al cotxe particular, sinó també a les rutes de transport públic i peatonals, majoritàriament utilitzades per dones. 

Recomanem doncs el llibre La mujer invisible perquè amb exemples, dades i raonaments ens adonarem de com, des de sempre, la nostra societat ha estada pensada, construïda i vinculada al patró masculí com si aquest fos universal i neutre, ignorant les exigències i les necessitats de més de la meitat de població mundial. 

L'autora

Caroline Criado Perez és una periodista, activista i feminista britànica. Va néixer a Brasil al 1984 de pare argentí i mare anglesa. Va oposar-se a l'eliminació de l'única dona dels bitllets britànics i la seva campanya va fer que el Banc d'Anglaterra publiqués la imatge de la escriptora Jane Austen als bitllets de 10 lliures el 2017. Aquesta campanya li va portar nombrosos atacs d'odi i d'assetjament  al seu compte de Twitter, cosa que va fer que l'empresa plantegés millores als seus pocediments de denúncia. 

 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada