22 de juny 2021

Acomiadem el Club de lectura Juvenil amb la novel·la "Like blau" de Gemma Pascual. Ens retrobarem al setembre!

El passat 17 de juny vam celebrar la cloenda del club de lectura juvenil comentant Like blau de Gemma Pasqual. Aquesta novel·la tracta temes molt diversos: l’amistat, la llibertat, el dret a ser diferents, la superficialitat, el valor de les arts... El món futurista on viu la Kas, la protagonista, és del tot artificial. Per aconseguir likes, has de ser un bon ciutadà, complir totes les regles i suggeriments i, esdevenir popular i simpàtic en una societat en què mana l'estètica. No hi ha llibres, no hi ha música, ningú no es qüestiona res, la paraula mort no existeix en el vocabulari. I ningú no es mira als ulls, tothom interactua mitjançant les pantalles!

Aquest món ha resultat força estrany als lectors del nostre club, però els ha intrigat fins al final. Això sí, van reconèixer que no se sentirien gens còmodes vivint-hi, i segur que rebrien molts dislikes, perquè no seguirien les normes. I que trist seria viure sense llibres!




Gemma Pasqual i Escrivà va neixer a Almoines (la Safor) el 1967. Ha escrit principalment novel·les juvenils o infantils com ara MarinaL'últim vaixell i Et recorde, Amanda. Ha guanyat diversos premis, entre els quals el premi Barcanova de literatura juvenil el 2007 i el premi Samaruc al 2015


L’univers futurista de la Kas els va recordar a sèries de l’estil de Outer Banks i llibres com I un dia serà demà (d’Anna Vilar) on la tecnologia tot ho controla i un grup de joves pot marcar la diferència. De fet, la pròpia Gemma Pasqual ha explicat en entrevistes que amb el seu llibre volia fer homenatge a grans clàssics de la ciència-ficció com Fahrenehit 451 (Ray Bradbury), Un món feliç (Aldous Huxley) o 1984 (George Orwell).

Durant el debat vam aprofitar per parlar sobre com les xarxes socials arriben a determinar la nostra vida i autoestima (fins al punt que moltes persones –celebritats incloses– les estan abandonant per poder viure més tranquil·les). Per no mencionar les bogeries que fan alguns joves per aconseguir selfies espectaculars! (Sabíeu que un dels membres del club va reconèixer no haver-se fet MAI una selfie??? Fins ara no li ha vingut mai de gust i no s’havia deixat seduir per les modes).



Però tornant a la novel·la, sens dubte la part preferida dels lectors del club ha sigut el desenllaç, tot i que ens hauria agradat que el final fos més llarg i tingués més acció (i que la primera part de la novel·la fos una mica menys repetitiva). Hi haurà més aventures i emoció a la segona part d’aquesta saga? Volem saber-ho ja, però haurem d’esperar a que la Gemma Pasqual l’acabi d’escriure!!

Per últim, (i en honor al món de Like blau) vam acabar la sessió jugant a un versió literària del repte viral “Higher or Lower”. Els membres del club van haver d’encertar preguntes com ara... què és més popular Google: la saga de Geronimo Stilton o la de Harry Potter? L’autora Care Santos és més o menys buscada que l’Andrea Izquierdo? Què té més cerques a Internet: la paraula “Spoiler” o el nom “Kamal”? Les respostes us sorprendrien!

I vosaltres, podríeu viure en un món sense llibres com la Kas? Nosaltres no, i és per això que al setembre ens retrobarem al club de lectura juvenil per seguir gaudint de la veritable màgia de la lectura... compartir-la! Us esperem!

Mx





 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada