25 de febrer 2022

Bases del Premi Celler de Lletres 2022

 




Premi de Novel·la Curta

CELLER DE LLETRES 2022

 

En el marc del projecte "Biblioteques amb DO", una iniciativa del Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya, que té com a objectiu dinamitzar l’espai bibliotecari amb activitats i propostes que volen respondre a les diferents necessitats del territori i, com els bons vins, crear-se la seva pròpia denominació d'origen, neix el Premi de Novel·la Curta CELLER DE LLETRES, una convocatòria de certamen literari organitzada per la Biblioteca Municipal Ramon Bosch de Noya.

 

BASES:

 

1. Poden participar en el Premi de Novel·la Curta CELLER DE LLETRES 2022 obres de narrativa inèdites i escrites en català. El gènere ha de ser el de novel·la i s’accepten tots els subgèneres (fantasia, drama, thriller, terror, humor, ciència-ficció...) i ubicació de la història (qualsevol espai del món). La trama o el tema ha d’estar íntimament relacionada amb el món del vi o del cava (vinya, història, sagues familiars, elaboració de productes, sommeliers i enòlegs, bars i restaurants...).

 

2. S’hi poden presentar persones majors de 18 anys, amb un màxim de dos originals per participant. Queden exclosos els membres del Club de Lectura Celler de Lletres i l’equip de la Biblioteca Municipal Ramon Bosch de Noya.

 

3. L’extensió de les obres haurà de ser d’un mínim de 80 pàgines i un màxim de 100 pàgines, escrites amb Arial o Times New Roman 12, interlineat 1,5 i una configuració de pàgina aproximadament de 30 línies per 70 espais. Les pàgines hauran d’estar numerades.

 

4. Els originals que no compleixin les condicions del punt anterior seran desqualificats.

 

5. El termini de presentació d’originals s’obrirà l’1 d’abril de 2022 i es tancarà el 30 d’abril de 2022. Totes les obres han de ser trameses per correu electrònic a l’adreça premicellerdelletres@santsadurni.cat seguint aquestes instruccions:

 

En l’apartat “Assumpte” es farà constar el nom del premi al qual s’opta: “Premi de Novel·la curta Celler de lletres 2022”. En el cos del missatge es farà constar, únicament, el nom del premi, el títol de l’obra, i el pseudònim.

 

L’original que opta al premi s’adjuntarà a aquest missatge en format PDF. Aquest document annex tindrà com a títol el mateix de l'obra.  

En un altre document adjunt, també en format PDF, es faran constar les dades de l’autor o autora: nom i cognoms, adreça postal, adreça electrònica, i telèfon. Aquest document tindrà com a nom la paraula

“PLICA” seguida del títol de l’obra.

 

Una persona que no és membre del jurat rebrà els originals, confirmarà la correcta recepció dels documents, i garantirà l’anonimat dels autors o autores.

 

6. Les persones autores de les obres presentades es comprometen a no retirar-les abans de fer-se públic el veredicte del jurat, ni de forma definitiva ni per fer-ne correccions, reduccions o ampliacions. Per altra banda, les obres no poden estar presentades a cap altre premi o certamen pendent d’adjudicació ni tenir compromesos els drets d’edició.

 

7. El premi consistirà en l’edició de l’obra guanyadora sota el segell d’Edicions Saldonar, amb qui el/la guanyador/a signarà el corresponent contracte d’edició. Així mateix l’autor o autora rebrà una dotació econòmica de 500 euros, 25 exemplars del llibre editat i un lot de productes de la població.

 

8. El veredicte, que serà inapel·lable, es farà públic el dia 5 d’octubre del 2022. I en cas que així ho consideri, el jurat podrà declarar el premi desert.

 

9. L’autor/a de l’obra premiada es compromet a assistir al lliurament de premis de la present convocatòria i també a la tertúlia del Club de Lectura CELLER DE LLETRES i del Club de Lectura SEGONA FERMENTACIÓ d’octubre de 2023, sessió en què es comentarà la seva obra dins els actes previstos en el projecte “Biblioteques amb DO”.

 

10. El Jurat, que estarà format per membres del Club de Lectura CELLER DE LLETRES, de la Biblioteca Municipal Ramon Bosch de Noya i de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Sant Sadurní d’Anoia, es reserva el dret a interpretar aquestes bases en cas de dubte, així com a decidir sobre qualsevol contingència que no hagi estat prevista.

 

11. Els originals no guardonats seran destruïts.

 

12. La presentació dels originals pressuposa l’acceptació de les bases, així com dels drets i de les obligacions que se’n deriven.

 

Sant Sadurní d’Anoia, gener de 2022

 

 





22 de febrer 2022

Bases dels Jocs Florals 2022

 



  • IX  JOCS  FLORALS                                                               SANT SADURNÍ  / 2022


    És un concurs de poemes en rima mètrica o vers lliure destinada a totes les edats. 

    De temàtica lliure per a les franges infantil i juvenil. 

    Per a la franja adults hauran de ser poemes basats en  tres categories temàtiques diferents: 

    FLOR NATURAL al millor poema que canti a l’Amor.

    ENGLANTINA al millor poema que parli de Sant Sadurní d’Anoia (paisatges agrícoles, naturals, urbans i/o humans). 

    VIOLA al millor poema que parli de la Llibertat individual o col·lectiva.

     

    BASES DEL CONCURS

    1)      S’estableixen franges d’edat per als participants: 

    -          Infantil fins als 12 anys / poema temàtica lliure en rima mètrica o vers lliure 

    -          Juvenil, dels 13 als 17 anys / temàtica lliure en rima mètrica o vers lliure .

    -          Adults a partir dels 18 anys / flor natural, englantina i/o viola.

    2)      Les franges infantil i juvenil tindran un primer, un segon i un tercer premi respectivament.

    3)      La franja Adults tindrà un únic premi en cada categoria temàtica.

    4)      El Jurat es reserva el dret de concedir, a banda dels premis indicats, alguna menció especial.

    5)      En cas que així ho consideri, el Jurat podrà declarar el premi desert.

    6)      Les poesies, escrites en català, han de ser originals i no haver estat premiades en cap altre concurs.

    7)      Els poemes han de tenir una extensió mínima de 14 versos.

    8)      Els poemes presentats han d’estar escrits amb ordinador.

    9)      Es pot presentar més d’un poema per autor per optar a les diferents categories (franja adults).

    10)  Cada poema ha de tenir ben visible el títol, el pseudònim de qui l’escriu, la franja d’edat i el premi a que es presenta en el cas dels adults.

    11)  La presentació dels poemes serà preferentment per correu electrònic a l’adreça info@ateneuagricola.cat, on caldrà mencionar al títol del missatge el pseudònim de l’autor/a  més la referència JJFF22 i adjuntar-hi dos documents en format pdf (un primer amb el poema,  títol, franja d’edat i pseudònim i un segon amb el pseudònim, el nom de l’autor/a, data de naixement, telèfon de contacte i adreça email si se’n disposa). 

    12)  En el cas d’entrega presencial del poema a concursar, caldrà presentar 1 còpia del poema dins un sobre gran tancat amb el pseudònim visible a la part frontal del sobre, la franja d’edat i la categoria o premi que participa (en el cas adults). S’inclourà un sobre petit tancat dins del gran amb el pseudònim a la part frontal i a l’interior hi haurà un paper on hi consti el nom de l’autor/a, data de naixement, telèfon de contacte i adreça email si se’n disposa.

    Els sobres es poden lliurar a la Biblioteca del Centre Cultural de la Plaça Nova (matins de dimarts a dissabte de 9:30 a 13:30 hores i les tardes de dilluns a divendres de 15:30 a 20:00 hores).

    13)  El període de participació finalitzarà el dia 3 d’abril de 2022.

    14)  El no acompliment de les bases mencionades suposarà la desqualificació dels Jocs Florals.

    15)  El Jurat serà composat per 1 soci i 2 membres de la Junta de l’Ateneu Agrícola, la Regidora de Cultura, la Directora i la Coordinadora de la Secció Infantil de la Biblioteca Municipal de Sant Sadurní d’Anoia.

    16)  El veredicte i entrega de premis es farà el proper 24 d’abril de 2022 a les 12 hores a les instal·lacions de l’Ateneu Agrícola.

    17)  El veredicte del Jurat és inapel·lable.

    18)  Les obres guanyadores restaran a l’Ateneu Agrícola, que les podrà publicar, si s’escau. I una segona còpia a la Biblioteca que es reserva el dret de publicació i préstec. Els participants renuncien a presentar demandes sobre possibles drets d’autor.

    19)  Tots els originals que han conformat el gruix dels participants (guanyadors o no) se’n conservarà una còpia a l’Ateneu Agrícola.

    20)  Qualsevol dubte podeu contactar amb la Secretaria de l’Ateneu Agrícola, dimarts i dijous de 10:00 a 13:00,  Carrer Josep Rovira 14; per telèfon 938 912 789 o bé per email info@ateneuagricola.cat


     Organitza:   Ateneu Agrícola                                

  •  Col·labora:  Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia. Biblioteca Municipal




19 de febrer 2022

Crònica de la sisena trobada del Club de Lectura Juvenil del 17/02/2022

 Aquest mes hem comentat al Club JN el primer títol de la col·lecció del pirata “Ala deCorb” creat per d’Enric Larreula. Guanyador de la creu de Sant Jordi 2021 (entre d’altres), Larreula és escriptor, professor universitari i il·lustrador, i té cor d’activista. Al la seva web explica que: «En els meus contes i novel·les intento transmetre els valors i pensaments que m’han configurat tal com sóc: l’amor pels animals, pels boscos, per la natura en general, i, sobretot per la Justícia i la Llibertat, llibertat de pobles, d’ètnies diverses, de llengües… contra allò que els vol fer mal.»

 

Alguns lectors del club han sortit de la seva “zona de confort” literària amb “Ala decorb”, i d’altres en canvi ja eren gaire experts en el món dels pirates! Fins i tot una lectora va confessar que de petita volia convertir-se en una pirata... I una altra en pirata de l'espai! Si vosaltres també ho heu somiat alguna vegada, no us podeu perdre el clàssic “L’illa del tresor” de R. L. Stevenson i la versió de ciència-ficció que Disney va portar a la gran pantalla: “El Planeta del Tesoro”.

 Però tornant al pirata justicier de Larreula... la primera aventura de l’Ala de Corb ens ha resultat entretinguda, però la majoria hauria preferit que el ritme del llibre no fos tan accelerat i que hi hagués menys salts en el temps. Per exemple: a la introducció l’Ala de Corb es converteix en el pirata més famós del seu temps en una sola pàgina, i les lectores van trobar a faltar una explicació més llarga.

 Casualment, una d’elles està llegint a l’institut un llibre del mateix autor: “Contes per aun món millor” (i de moment li està agradant força). Aquesta coincidència ens va portar a debatre sobre les lectures obligatòries que tenia cadascú. Arribàrem a la conclusió que haver de fer resums dels capítols (o fins i tot dels paràgrafs) de cada lectura pot resultar mortal fins i tot pels lectors més apassionats! Algú digué: «Si em fessin fer resums de Harry Potter, que m'encanta, també l'acabaria odiant!».

Una de les lectures obligatòries de la que vam parlar gira al voltant de les reencarnacions, i aprofitàrem per posar-nos d’acord sobre què ens agradaria ser si tornéssim a néixer. Les respostes incloïen lleons, koales, gats... I si acceptem criatures fantàstiques, vampirs (perquè els seus poders són increïbles!)

                                     

Per últim, ens vam convertir temporalment bucaners en tot jugant a “Enfonsar la flota” armats amb papers i bolis. Fou un batalla èpica de tots contra tots en la que només dos lectores van aconseguir acabar amb els vaixells intactes... Quina sort!

 El mes vinent canviarem de plans i farem una sessió especial... Un petit taller de booktubers! Tothom portarà els seus llibres preferits i els recomanarem plegats... T'hi vols sumar?

17 de febrer 2022

El club de lectura Celler de Lletres comenta el desig i la passió amb "L'olor del desig"

 

Club de lectura CELLER DE LLETRES

L’olor del desig de David Cirici

 

       Tertúlia de divendres 11 de febrer de 2022

El Festival Vilapensa, que és el Festival del Pensament del Penedès i que s’organitza des de Vilafranca del Penedès, acull enguany una trobada conduïda per l’escriptora Najat El Hachmi que comptarà amb l’assistència dels clubs de lectura de la comarca. I en el Club de lectura Celler de lletres hem llegit L’olor del desig, de David Cirici, per reflexionar, a partir d’aquest text, al voltant del tema de la trobada: desig i literatura.

 


En una primera ronda de valoracions copsem l’opinió generalitzada sobre la mestria de l’autor per descriure tot un món, tot un seguit d’emocions i de sentiments sense detallar res des del sentit de la vista. L’amalgama de matisos que ens ofereix en base a les olors, la tactilitat, els sons... és digna d’elogi, i totes hem coincidit a ressaltar-ho com un aspecte de la lectura que sedueix al cent per cent i que, alhora, ens ensenya quant ens perdem, de tot allò que ens envolta, encotillats pel sentit de la vista.

 

Referent a la història que se’ns mostra, algunes clubaires s’han sentit atretes pel desenvolupament d’aquest amor entre l’adolescent i la professora, i d’altres no han considerat que la trama els aportés especial interès. Amb tot, sí que hem comentat que aquestes relacions entre jove i adult encara estan estigmatitzades, tot considerant que si es tracta d’un home madur amb una noia jove, la situació és relativament acceptable, mentre que si la parella és formada per una dona madura i un noi jove, la situació és criticable. En aquest sentit hem esmentat altres novel·les on es pot trobar aquest darrer tipus de relació, com seria el cas de L’illa d’Arturo, d’Elsa Morante, o El lector, de  Bernhard Schlink, per citar dos exemples.

 

Un altre aspecte que ha sorgit durant la tertúlia ha estat la figura de Picasso en l’entramat de la novel·la. En alguns casos no han acabat de veure la necessitat d’incloure aquest artista tan conegut en la història de L’olor del desig. I en altres casos han remarcat que el Picasso de ficció que trobem durant la lectura ens aporta amb més exactitud l’època en què està ubicada la narració i també un punt de veridicitat que provoca, de cara al lector, entrar de ple en la història narrada. Totes, això sí, hem convingut que les converses al voltant de l’art i les seves manifestacions entre el protagonista, André, i el pintor, són enriquidores i aporten intensitat al context d’aquest món dels sentits en el qual es mou André. Alhora que, hem remarcat, l’època en què es desenvolupen els fets Picasso estava especialment interessat en la ceguesa a causa de la malaltia del seu propi pare.

 

Dels personatges, deixant de banda l’esmentat Picasso i el protagonista, hem remarcat la figura de la mare, omnipresent a la novel·la, i del pare, un personatge rodó, que evoluciona pàgina rere pàgina. També, evidentment, hem comentat la funció que desenvolupa Céline en la vida i creixement d’André.

 

Ens ha cridat l’atenció un cert canvi de ritme narratiu cap a la meitat de la novel·la. Si bé en un principi caminem al costat d’André per un món bàsicament sensorial i l’estil narratiu és d’una gran bellesa per aquestes descripcions esmentades més amunt, quan els fets es precipiten sembla que aquest món sensorial desaparegui, si més no en part, i entrem en una dinàmica d’accions ben diferent quant a ritme i també quant a semàntica de la història. Hem debatut sobre aquest aspecte i n’hem entès la necessitat, però ens ha sorprès.

 

Són molts altres els comentaris que han anat sorgint al llarg de la sessió, com seria el tracte que rep André per part dels seus companys, la intensitat dels capítols on trobem les primeres cites entre l’alumne i la professora, la tria i encert de la veu narradora col·locada en aquesta primera persona que és el mateix André... Són molts, com dic, els comentaris compartits, perquè la nostra ha estat una rica trobada de club de lectura.

 

Més enllà de tot el que s’ha constatat fins ara, també hem valorat la relació entre la novel·la i el tema de la trobada de clubs de lectura, i hem discutit sobre el desig sexual versus el desig sensual, considerant que André, en un principi, tenia necessitat d’aquest segon però es llença ben convençut al primer. Amb tot, aquests aspectes són els que esperem escoltar a la xerrada del Festival Vilapensa.

 


       L’autor

David Cirici (Barcelona, 1954), és escriptor, guionista i publicitari. Va estudiar filologia catalana i ha exercit com a professor de llengua i literatura catalanes. També ha treballat per a ràdio i televisió en diverses sèries i programes, i encara en el món del guionatge ha col·laborat amb diversos espectacles musicals.

 

En el camp de la literatura la seva obra comprèn narrativa infantil i juvenil, teatre musical i novel·les per al públic adult, i quant a les seves temàtiques cal assenyalar que les trames i els personatges ben sovint es mouen a cavall entre la quotidianitat i el fantàstic.

 

Ha rebut alguns dels guardons més importants de casa nostra, i entre ells podem destacar el Premi Ramon Muntaner de literatura juvenil per L'esquelet de la balena (1986), una lectura habitual a les escoles on es planteja una societat futura; el Marian Vayreda de narrativa per La fàbrica de mentides (1995), obra amb la qual l’any següent va obtenir el premi de la Crítica Serra d'Or i on ens parla dels efectes de la Virtuala, una mena d’espectacle que alimenta moltes fantasies per mitjà d’una màquina de somnis; el Premi Prudenci Bertrana de novel·la per I el món gira (2011), inspirada en el cas Millet; el Premi Edebé de literatura infantil per Molsa (2012), el nom del gos protagonista de la història; el Premi Ramon Muntaner de literatura juvenil per Zona prohibida (2013), on una catàstrofe natural provoca que un grup de noies s’hagi d’enfrontar al món real; el Premi de literatura infantil El Vaixell de Vapor per El vol de l'oreneta (2015), una novel·la sobre l’amistat; i per esmentar-ne un darrer el Premi Sant Jordi de novel·la per El setè àngel (2016), que ens parla de la fragilitat de la vida i el lligam entre pares i fills.

 

És membre del col·lectiu Germans Miranda.

 

       L’obra

Llegim a la coberta del llibre: “L’André s’enamora de la Céline, la seva professora d’història. Vint anys més gran, és l’única persona capaç de comprendre la sensibilitat de l’André, que és cec.” La remarca de la ceguesa del protagonista no és cap espòiler, perquè es tracta d’una dada que trobem ja a les primeres pàgines. Amb tot, precisament aquestes primeres pàgines s’eleven com una bella descripció en base a les olors, els sons, el tacte, les emocions... I seria recomanable intentar llegir-ho simulant que ignorem aquesta característica de l’André: que és cec. En gaudirem molt més.

 

Més enllà d’aquesta recomanació de lectura la narració de L’olor del desig es mou en dues grans línies temàtiques ubicades en un mateix marc cronològic. Per una banda tenim aquest amor esmentat més amunt, un enamorament entre la professora i l’alumne. Per l’altra banda tenim les confidències que André fa a un personatge ben concret, l’únic que fa referència a una persona real: Picasso. Perquè l’època en què té lloc aquesta història es correspon amb l’etapa durant la qual l’artista va viure al castell de Vauvenarga (1959-61) i, en la ficció, el pare d’André hi treballa com a jardiner.

 

Des d’aquest plantejament i des d’aquesta tria de punt de vista narratiu la novel·la, tal com ha declarat en alguna ocasió el mateix autor, representa “una exploració dels sentits”. Una exploració vers l’amor, el sexe i la sensualitat. Però també l’exploració que li interessava a Picasso, que entremig de les converses que manté amb el protagonista es planteja “Qui ho sap com són les coses?”

 

Al costat de tots dos és important destacar el personatge de la mare, una dona que procura sempre una educació inclusiva per al seu fill; el pare, poc expressiu però sempre al costat d’André; i l’amiga d’infantesa, l’única que comprèn la singularitat del noi.

 

Una novel·la emotiva, sensual, on podem aprendre a descobrir un món més enllà del que estem acostumats a veure.

 

Altres dades

       Blog de David Cirici: http://davidcirici.blogspot.com/

       David Cirici a la Viquipèdia: https://ca.wikipedia.org/wiki/David_Cirici_i_Alomar

       Ressenya a L’illa dels llibres: https://www.illadelsllibres.com/lolor-del-desig-de-david-cirici-narra-la-passio-entre-una-professora-i-un-alumne-cec-fill-del-jardiner-de-picasso/

       Ressenya a Núvol: https://www.nuvol.com/llibres/david-cirici-el-perfum-dun-amor-prohibit-58498

       Entrevista a David Cirici: https://youtu.be/VNRyVudh3dQ

       David Cirici al Catàleg Aladí: https://aladi.diba.cat/search*cat/?searchtype=a&searcharg=cirici%2C+david&searchscope=171&submit=Cercar

 

Sílvia Romero

www.silviaromeroolea.weebly.com

14 de febrer 2022

El desig i la passió al Club de Lectura Segona Fermentació

 

Club de lectura SEGONA FERMENTACIÓ – Blog de la Biblioteca

El secret de l’orfebre, d’Elia Barceló



       Tertúlia de divendres 11 de febrer de 2022

El llibre al voltant del qual es reunia aquest mes de febrer el Club de lectura Segona fermentació s’ha programat per participar en el Festival Vilapensa que s’organitza des de Vilafranca del Penedès. Els diversos clubs de lectura de la comarca es trobaran per conversar sobre desig i literatura, i l’escriptora Najat El Hachmi serà l’encarregada de conduir aquesta interessant sessió que tindrà lloc a finals de març.

 

El secret de l’orfebre, d’Elia Barceló, és la nostra proposta, la lectura a partir de la qual considerem que podem extreure pensaments i reflexions vers el tema de desig i literatura. I a la tertúlia d’enguany hem comentat la novel·la tot procurant relacionar-la amb aquestes emocions.

 

Totes les clubaires han considerat que el pols narratiu avança ferm i amb agilitat, i que la possible dificultat amb què han xocat algunes per entrar en la història apassionant que se’ns ofereix en el llibre no es basa en aquest aspecte tècnic, sinó en una qüestió de fons: els diversos espais temporals en què es desenvolupen els fets. Però també hem coincidit que, un cop entres en el joc que proposa l’autora, aquests forats del temps que es produeixen a la regió d’Umbría, l’escenari de ficció on es mouen els personatges, se’ns fan comprensibles.

 

Hem ubicat els tres grans espais temporals que trobem a la novel·la: el 1952, amb una Celia jove que coneix un home madur; el 1974, amb una Celia ja adulta que coneix un jove amant; i el 1999, any en què la veu narradora ens exposa els fets que acaba de viure, tot enllaçant-los amb el que succeí el 1952 i el 1974.

 

El gran tema que amara la narració és l’amor; però un amor que per a unes clubaires és passional, per a d’altres més aviat és  idolatrat, i altres veus l’han considerat incondicional. Sigui com sigui a El secret de l’orfebre, així ho hem valorat, apareix una història d’amor que es repeteix al llarg dels anys i que, alhora, només dura tres mesos. I els dos personatges que queden entrampats en aquesta història no tenen més vida que la que van viure durant aquests esmentats tres mesos. Més enllà de la vivència de l’amor, intensa però breu, res no els ha commogut o emocionat. Ambdós s’han dedicat al seu ofici, en el qual han excel·lit, i en ell han dipositat el desig i la passió que ja no trobava destinatari.

 

I ja que esmento aquestes emocions, em cal assenyalar que un dels components del nostre grup ha comentat que, malgrat estar llegint una història d’amor, no ha sentit, en cap moment, l’emoció que aquesta li hauria d’aportar. Més aviat l’ha valorat com a narració freda. I també és cert que algunes clubaires no s’han sentit especialment atretes per la història exposada, tot i que l’han valorat com un exercici literari complex i, alhora, molt ben resolt.

 

A banda d’aquests matisos hem estat comentant alguns dels passatges més positius de la novel·la. Un d’ells seria l’esment a la pel·lícula Allò que el vent s’endugué i el diferent significat que té aquest film en una o altra època. També la trobada que es podia haver produït en el cementiri entre dos personatges ubicats en un mateix indret però en diferents cronologies. I de manera general el que hem considerat un tret destacable ha estat la descripció d’ambients i espais, fins al punt que podríem dibuixar la ciutat de Villasanta de la Reina.

 

Al final del llibre trobem una mena d’apèndix que trenca les característiques narratives de la novel·la. Es tracta d’unes pàgines escrites per Celia Sanjuan que ens aporten, o així ho hem considerat, una visió més àmplia de tot el que fins al moment havíem llegit, ja que El secret de l’orfebre està narrat en primera persona sota la veu de Pablo, i en aquestes breus notes trobem el complement a allò que se’ns ha estat explicant. Alhora que acaba de polir alguns serrells que havien quedat oberts.

 

Amb tot, la novel·la ens regala un final completament obert; un final en el qual es pot donar el miracle, segons ens diu la veu narradora. I la decisió d’encaminar aquest final cap a l’esperança o el descoratjament, és nostra: dels lectors.

 

Ara ens toca esperar a finals de març, quan assistirem a la trobada del Festival Vilapensa, i acabarem d’establir els lligams entre la novel·la llegida i el tema de la xerrada: desig i literatura.

 

Èlia Barceló

       L’autora

Escriptora valenciana (Alacant, 1957), neix al si d’una família aficionada a la lectura, passió que de seguida mostra també ella. Des de sempre, doncs, se sent atreta per la literatura, en especial el gènere fantàstic, la ciència-ficció; més tard també entraria en el gènere del terror.

 

Ha estudiat Filologia Anglogermànica a València i Filologia Hispànica a Alacant, tot i que també va cursar, durant un parell d’anys, Història i Medicina. Es va doctorar amb una tesi sobre els arquetipus del terror en els relats fantàstics de Julio Cortázar, segons les seves pròpies paraules “un dels escriptors a qui més admiro”, tot convertint el fantàstic en la seva especialitat acadèmica. Abans de dedicar-se al món acadèmic va treballar en diverses feines: model de calçat, hostessa en Fires, traductora en empreses, intèrpret en tallers i simposis, i professora d’anglès en una multinacional estatunidenca. El 1981 es trasllada a Innsbruck (Àustria), on comença a treballar a la Universitat d’Innsbruck, en el Departament de Romanística, com a professora de literatura, estudis hispànics i escriptura; i el 2017 abandona la universitat per dedicar-se a la literatura a temps complet.

 

Té un ampli ventall de títols publicats, però potser podem destacar el relat La estrella, Premi Ignotus de relat fantàstic de l'Associació Espanyola de Fantasia i Ciència Ficció (1991); la novel·la El mundo de Yarek, Premi Internacional de novel·la curta de ciència ficció de la Universitat Politècnica de Catalunya (1993), l’obra juvenil Cordeluna, Premi EDEBÉ de literatura juvenil (2007); Ishbiliya, Premi Gabriel de l’Associació Espanyola de Fantasia i Ciència Ficció (2007), El efecto Frankenstein, Premi Nacional de Literatura Infantil i Juvenil (2020); i La noche de plata, finalista del Premi Hammett de la Setmana Negra (2020).  

 

Algunes de les seves novel·les i relats han estat traduïts a diverses llengües, com el francès, italià, català, alemany, portuguès, anglès, txec...

 

       L’obra

La història que ens presenta aquesta novel·la s’inicia quan el protagonista, un home que voreja els cinquanta i que ens parla en primera persona, comença a escriure tot un seguit de records, un garbuix d’imatges dins el seu pensament per tal de posar ordre i intentar entendre el que ha passat. Ens trobem a Nova York l’any 1999.

 

El primer que ens exposa és la recent visita a la població de Villasanta de la Reina, a la regió d’Umbría, de la qual va marxar de jove per no tornar-hi mai més. Ara ell és orfebre, i abans de traslladar-se per temes del seu ofici a Nova York, va voler passar pel poble natal. Però allà es va trobar immers en una experiència que el va dur a reviure un amor de joventut, un amor que es perpetua al llarg dels anys i que trenca les barreres del temps.

 

Són tres les èpoques en què es mouen els personatges dins aquests pous del passat que sembla que prenen forma en aquest paratge particular i fantàstic de la regió d’Umbría. Tal com s’ha indicat, una d’elles és l’any 1999, moment en què el protagonista escriu la història que nosaltres llegirem. L’altra època la situem en l’any 1974, just quan ell marxa del poble tot fugint d’una història d’amor prohibit amb Celia, una veïna de Villasanta de la Reina. I la tercera la ubiquem en l’any 1952, quan coneixem l’origen de les circumstàncies de Celia, una dona marcada i criticada pel poble.

 

I és que El secret de l’orfebre ens exposa, amb una mirada nostàlgica i emocionada pels records, amb intensitat, però també amb dolçor i tendresa, l’amor entre Celia i el protagonista. Un amor que es manté inalterable a pesar de les adversitats i del pas del temps.

 

Amb un estil acurat i elegant, prosa característica d’Elia Barceló, la novel·la ens ofereix fantasia i costumisme alhora, i a més de mostrar-nos aquesta història d’amor esmentada entrem en els grans temes de la literatura, com són, per citar només els més rellevants, la memòria, la mort, la soledat, la cerca de la pròpia identitat.

 

Altres dades

       Web oficial d’Elia Barceló: https://eliabarcelo.com/

       Elia Barceló a la Viquipèdia: https://ca.wikipedia.org/wiki/Elia_Barcel%C3%B3

       Ressenya a blogs: https://www.libros-prohibidos.com/elia-barcelo-el-secreto-del-orfebre/

       Ressenya a El Periódico: https://www.elperiodico.cat/ca/entre-tots/participacio/descubrir-el-secreto-del-orfebre-156415

       Xerrada d’Elia Barceló sobre literatura fantàstica: https://youtu.be/Ji1PbWzxbdM

       Elia Barceló al Catàleg Aladí: https://aladi.diba.cat/search*cat/?searchtype=a&searcharg=barcelo%2C+elia&searchscope=171&submit=Cercar

 

Sílvia Romero       

www.silviaromeroolea.weebly.com