21 de maig 2022

Crònica de la novena trobada del Club de lectura juvenil del 19/05/2022

 


Aquest mes al club de lectura juvenil hem comentat “El efectoFrankenstein” d’Èlia Barceló:

 




«Com si es tractés d’Alícia caient per la llodriguera, la Nora viatja al final del segle XVIII. Allà s’haurà de disfressar d’home i també de senyoreta; i adaptar-se a les vestimentes i els costums de l’època per a ajudar el seu amic Max a solucionar el problema amb la criatura que el seu irresponsable amic Víctor ha creat i abandonat al seu laboratori.

 L’efecte Frankenstein obre un eix de diàleg entre dues èpoques i ens fa reflexionar sobre la desigualtat de gènere, tant en l’àmbit professional com social. Així mateix, també reitera l’obligació moral de complir amb les responsabilitats i conseqüències de les nostres accions.»

 

L’obra de Barceló (guanyadora del Premi Edebé de Literatura Infantil i Juvenil 2020) ha agradat força al nostre club. Hem estat d’acord en que la història era àgil i enganxava, però que costava diferenciar una mica els canvis de narradors entre capítols. D’altra banda, els final ens han semblat massa precipitat, però en general li hem donat un aprovat.

 Durant la sessió també hem parlat sobre els avantatges i desavantatges dels viatges en el temps. Si poguéssim fer com la Nora, la protagonista, a quina època de la història viatjaríem? La majoria ha preferit quedar-se amb les comoditats de l’actualitat, o en tot cas fer un viatge molt breu de cortesia. Però també ha sorgit la proposta de retrocedir al passat més passat per poder presenciar l’inici del nostre univers amb el Big Bang.


 

“El efecto Frankenstein”, tal i com el seu nom indica, és un petit homenatge a l’obra de Mary Shelley: “Frankenstein o el modern prometeu”. Segons Èlia Barceló, la seva també és una obra que parla sobre les responsabilitats (o irresponsabilitats) del creador: «sé que queda una mica malament,» va dir Èlia durant l’entrega de premis Edebé «però penso que el Doctor Frankenstein és un imbecil».

 Durant molt de temps els mitjans ens han fet creure erròniament que la criatura del Doctor Frankenstein era un dimoni curt de gambals. Però tal i com diu la frase viral: «Cultura és saber que Frankenstein no era el monstre. Saviesa és entendre que Frankenstein era el monstre». N’hem analitzat el significat al club de lectura i hem aconseguit treure’n l’entrellat. I vosaltres, sabeu a què es refereix?

 Per últim, parlant de misteris, la propera lectura serà el thriller juvenil "Ella" de Núria Pradas... I rebrem la visita de l’autora! No podríem desitjar una cloenda millor. Us esperem el 16 de juny a les 18:30h.

 «En Joel Traver era considerat la jove promesa del periodisme d’investigació, però l’ambició desmesurada va acabar de cop amb les seves aspiracions. Ara, convertit en un maniàtic de la dieta, arrossega el seu fracàs per les tertúlies televisives. Sembla que res hagi de canviar en el seu futur professional. Però, aleshores, apareix ella i li diu que sap d’un cas que requereix un bon investigador: el candidat a l’alcaldia de Barcelona és un assassí. Què farà en Joel Traver?»

 

Mx

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada