30 de novembre 2022

Entrevista a membres del jurat del Premi Celler de Lletres 2022

 De clubaire a jurat literari: Dolors Casanovas i Mercè Pinent

(per Sílvia Romero)

 

El passat mes d’octubre es va celebrar la festa de lliurament del premi del “8è Concurs de Novel·la curta Celler de lletres, 2022”, i l’obra que es va proclamar com a guanyadora va ser Entre dos mons, de Blanca de Semir Parellada. La temàtica vitivinícola com a matèria literària és una de les característiques que defineixen aquest certamen. L’altra és la composició del jurat, que cada any compta amb la participació de membres del Club de lectura Celler de lletres. Per aquest motiu avui volem parlar amb dues de les clubaires que van formar-ne part, Dolors Casanovas i Mercè Pinent, perquè ens expliquin com van viure aquesta experiència.

 

Dia del lliurament del premi

èTotes dues formeu part del Club de lectura Celler de lletres, club que dona nom al concurs. Des de quan participeu en aquestes tertúlies?

MERCÈ: Des de fa uns deu anys.

DOLORS: Vaig poder incorporar-me al club de lectura el curs 2015-2016. El primer llibre que vam llegir va ser Ànima, de Wajdi Mouawad, un llibre extraordinari.

 

èI la proposta per fer de jurat, com us va arribar? L’esperàveu?

MERCÈ: Em va arribar a través de la Glòria Bricollé, i de veritat que no me l’esperava.

DOLORS: La Glòria m’ho havia demanat un parell de vegades, però jo sempre havia estat reticent a formar-ne part. Ella sempre em deia que continuaria dient-m’ho, així que, per sorpresa seva, l’última vegada vaig dir que sí.

 

èHavíeu fet de jurat en alguna altra activitat, sigui del tipus que sigui?

DOLORS: Bé, en temps ja un xic llunyans, formava part dels jurats dels jocs florals a l’escola Sant Felip Neri de Barcelona.

MERCÈ: Jo no. Mai.

 

Mercè Pinent
Nascuda a Bellpuig (Lleida), va venir amb la seva família a Sant Sadurní ara fa quaranta anys.
Les seves aficions són la natació i la participació en molts actes culturals de la vila, on se sent molt ben acollida des de sempre. És membre del club de lectura Celler de Lletres des de fa uns deu anys. Els seus gèneres literaris preferits són la novel·la policíaca i la romàntica. És també la conductora del club de lectura del Casal Municipal de la Gent Gran.

èEnguany, tal com vam fer l’any passat, un cop es va tancar la recepció d’originals es va optar per organitzar grups de treball per fer una primera selecció d’obres. Quantes vau llegir, en aquesta primera fase?

MERCÈ: Quatre obres.

DOLORS: En la primera fase, van ser quatre originals.

 

èDavant d’aquestes obres havíeu de triar quines passaven a la segona fase. Va ser una decisió complicada, o bé us vau posar d’acord de seguida?

DOLORS: De seguida, no vàrem tenir cap dubte.

MERCÈ: Sí, en la valoració dels originals vam coincidir amb l’altra companya de grup. Va passar un sol original.

 

Dolors Casanovas
Sadurninenca de naixement, és mestra i pedagoga. Ha exercit a tres escoles de la ciutat de Barcelona. Els últims vint-i-cinc anys ho ha fet com a tècnica, primer de les escoles de primària i més tard de les escoles de música a l'Institut Municipal d'Educació de Barcelona, l'IMEB. La lectura l'apassiona. 

èI un cop fet aquest primer tràmit, les obres que quedaven eren ja per a la segona fase de decisió per part del jurat, i teníeu tot l’estiu per llegir-les i valorar-les. Com vau encarar aquesta nova lectura d’originals?

DOLORS: Amb l’estiu per davant, per tant amb temps suficient, la lectura de la resta d’originals va ser tranquil·la. Vaig seguir les mateixes pautes que en la primera fase.

MERCÈ: Vaig fer el mateix sistema de treball, i no vaig tenir cap problema.

 

èL’obra que es va proclamar com a guanyadora és Entre dos mons, de Blanca de Semir Parellada. Durant la trobada del jurat es va comentar que és una novel·la amb un punt de fantasia que conté una petita trama d’intriga, i es va remarcar el to fresc i col·loquial. Però hi ha un altre element cabdal per aconseguir guanyar el nostre concurs, i és la temàtica vitivinícola. En aquest sentit, què en destacaríeu?

MERCÈ: Destaco l’ensenyament que fa del món de la vinya i de l’elaboració del vi, i com la noia va aprenent per poder ensenyar-ho al seu país i fer-ho d’una manera molt original.

DOLORS: Destacar que en l’obra es fa esment a les labors de la vinya, del vi i del cava amb els mesos de l’any.

 

èDolors, Mercè: gràcies per haver participat com a membres del jurat en la convocatòria d’enguany. Gràcies pel vostre temps i dedicació. I ara ja només cal esperar que l’Editorial Saldonar publiqui la novel·la, cosa que tindrà lloc la primavera de 2023.

 

(novembre 2022)

 

    

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada