24 d’abril 2024

Crònica de la setena trobada del Club de lectura juvenil del 18 d'abril del 2024

 

Hi ha persones que desperten tanta fascinació com rebuig, que t’atreuen com un imant i alhora et fan por, i alguna cosa et diu que val mes que te’n mantinguis lluny. Aquesta historia es la d’una d aquestes persones. Es diu Ben, i potser ja n’has sentit a parlar. De fet, aquesta historia comença en un funeral. El mort no tenia ni vint-i-quatre anys i l’han assassinat. Uns paios que el detestaven van decidir matar-lo a cops. Al comiat nomes hi han assistit vuit persones. Quan moren, que ens en queda, d’aquells que hem estimat? Nosaltres. Quedem nosaltres. La nostra memòria. I el que en fem, dels records.

Aquesta és la sinopsis del llibre que hem comentat el mes d’abril al club de lectura juvenil: “Ben” de Care Santos. Però no ho hem fet soles! Gràcies al suport de la Institució de les Lletres catalanes hem tingut el plaer de comptar amb la presència de la Care Santos en persona durant la sessió del passat 18 d’abril.



 


“Ben” forma part de la saga “Mentida”, que comença amb el llibre del mateix nom, guanyador del Premi Edebé de Literatura juvenil 2015. La majoria també l’havíem llegit (i gaudit) i “Ben” ens ha tornat a emocionar. Segons Care Santos, és un llibre que es pot llegir de forma independent a la resta de títols de la col·lecció, perquè es centra en la història d’un dels personatges secundaris més importants i ens explica com va arribar a ser qui era. És una història de males decisions, de persones incompreses, i del desig de venjança.

 Segons ens va explicar Care Santos, va escriure aquest llibre per explorar què porta a una persona a matar un altre ésser humà, a creuar aquesta línia vermella. De fet, el llibre comença preguntant al lector si nosaltres seríem capaços de prendre una vida. A tots els membres del club ens va impactar aquesta pregunta tan directa, i ens va fer rumiar una bona estona abans de seguir amb la lectura. 

 “Ben” té molts elements en comú amb “La tercera màscara”, una de les últimes novel·les de Santos, ja que ens convida a veure el món més enllà dels prejudicis i a intentar entendre (que no justificar) els actes dels criminals. Si bé són llibres durs, obren un debat molt necessari, i la prova és que l’hora de la sessió amb la Care Santos ens va passar volant!






 

A banda de conversar sobre “Ben”, també ens va explicar com treballa les seves novel·les, i què la va portar a voler ser escriptora. Hauríem pogut estar tota la tarda xerrant amb ella, així que la convidem a tornar quan vulgui! Moltes gràcies per venir, Care!

 Mx

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada