22 de novembre 2024

Recomanacions per al 25N, Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones

Per celebrar el dia internacional per a l’eliminació de la violència masclista, us convidem a venir a la biblioteca a consultar i prestar els llibres que hem exposat en motiu d’aquesta diada en tres espais del centre: a l’entrada hi trobareu llibres de coneixements i a la sala d’adults i a la sala infantil, novel·les, còmics i contes.


Per aquelles persones que voleu aprofundir en el tema, començar a conèixer què implica o fins i tot aquelles que dubteu de la necessitat de celebrar aquest dia, us volem recomanar 4 llibres que de ben segur no us deixaran indiferents.


“Violència en tres actes. De víctima a supervivent”, escrit per Jenn Díaz i editat per La Magrana el 2024

Jenn Díaz explica el seu testimoni colpidor i valent com a víctima de violència masclista i com, amb els anys, n'ha esdevingut una supervivent Als divuit anys Jenn Díaz va patir violència masclista, tan física com psicològica. A través del seu testimoni, explica que el seu procés de víctima ha estat llarg i silenciós per l'estigma que acompanya la paraula víctima, per tots els estereotips que hi havia al seu voltant i per no haver-se reconegut com a tal durant molts anys. «Em va semblar que la categoria de dona maltractada em quedava gran. Com si no la mereixés, perquè la síndrome de la impostora s'escola per llocs insospitats».

L'autora alerta que la violència masclista penetra en la societat en múltiples formes, per exemple, avalant i normalitzant les relacions basades en el poder, i cal desmentir els tòpics que l'envolten, com ara que hi ha un perfil de dona més propici a patir-la i que el retrat robot de l'home agressor no existeix. «Hi ha dies en què, quan tot trontolla lleument, encara me'n sento una mica, de víctima: no pas per recrear-m'hi, ni per entregar-me al victimisme del qual s'acusa sovint els feminismes, sinó per enfortir-me, per detectar quines ferides han quedat una mica obertes i de quines eines disposo per continuar endavant, per anar aprenent cada dia».

Un llibre breu i concís que ens ajuda a entendre molts conceptes a través d’una vivència personal.

 


“Trenqueu en cas d'emergència. Manual per a víctimes i supervivents de violències masclistes”
escrit per Carla Vall i Duran i editat per Univers el 2022.

Aquest llibre és l’anatomia d’un problema que ja fa massa que és endèmic i consubstancial a la nostra societat i al nostre dia a dia. Carla Vall explora des del punt de vista jurídic i social la construcció de la violència masclista en totes les seves formes i aprofundeix en els elements i contextos que la fan possible.

Amb la voluntat de ser útil, aquest llibre ens ensenya les situacions a les quals ha de fer front la víctima, en un procés llarg i dolorós, ple d’obstacles. Obstacles, però, que poden i han de ser superats amb l’objectiu de tornar a tenir una vida plena. En aquestes pàgines, Carla Vall posa a disposició de tothom els seus coneixements i anhels de canvi per aconseguir un món on les paraules es vegin superades per una nova realitat, signe inequívoc d’una societat que ens representa a tots de la mateixa manera.

Per a totes aquelles persones que es plantegen iniciar un procés jurídic i per aquelles que les acompanyen, aquest manual pot ser de gran ajuda per tenir els conceptes clars i no perdre l’esperança.

 


“Tu argumentario feminista en datos : 150 razones para combatir el machismo” escrit per Júlia Salander i editat per Montena el 2024.

Tal com ens explica l’autora d’aquest llibre, una dada sense teoria no significa res, i una teoria sense dades és propaganda. Quines son les dades que fan que, a dia d’avui, el feminisme i la lluita contra la violència masclista segueixin sent tant necessaris? Júlia Salander, politòloga i analista de dades, ens ofereix un rigorós anàlisi de la realitat a través de 150 veritats objectives que demostren la desigualtat que segueixen patint les dones en el seu dia a dia: des de l’educació i les pressions estètiques fins a la sexualitat i les agressions masclistes, passant pel mercat laboral i el panorama cultural.

Aquest argumentari es divideix en diferents seccions que aborden tots els àmbits de la vida, amb capítols centrats directament en les violències: feminicidis i agressions masclistes, salut i violència estètica i violència sexual i sexualitat.

Un llibre per descobrir on estem i què ens falta aconseguir en una societat com la nostra.

 


“La paraula més sexi és sí” escrit per Shaina Joy Machlus  i editat per L'Altra el 2019.

Finalment, us recomanem aquesta guia centrada en el consentiment i les relacions sexuals, àmbit en el que la violència contra les dones és, malauradament, molt present.

"Abans que aquest llibre fos un llibre, va ser un fanzine, i fins i tot abans, va ser un article. Però primer, i potser encara més important, va ser un espai perillosament buit. El primer article sobre consentiment que vaig publicar en castellà va ser un intent d’omplir aquest espai. I va ser com intentar arreglar una canonada espatllada amb una bola de paper de vàter. [...] Espero que aquest llibre es pugui utilitzar com a part d’un diàleg més ampli i més interseccional sobre la violència i la desigualtat. Necessitem desesperadament més recursos sobre el consentiment, sobre la cultura de la violació i sobre la violència procedents de gent diversa. Com més veus hi hagi, millor. Sé que això només és un punt de partida."

Molt recomanable tant per a joves com per a adults, no us perdeu les reflexions d’aquesta guia!

 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada