Entrevista
a Júlia Gumà Martí, autora de la novel·la
Brots i escorça
—obra
guanyadora del “10è Premi de Novel·la curta Celler de lletres 2024”—
(per
Sílvia Romero i Olea)
El “10è
Premi de Novel·la curta Celler de lletres 2024” es va lliurar el passat
dimecres 4 de desembre en una festa celebrada a la Sala d’Actes de la
Biblioteca Municipal Ramon Bosch de Noya, de Sant Sadurní d’Anoia. Hi van
concórrer els membres del jurat d’aquesta edició: Teresa Farrús i Carme
Rodríguez en representació del club de lectura Celler de lletres; Glòria
Bricollé, en representació de la biblioteca; Marta Ferrer, en
representació de la Regidoria de Cultura; Sílvia Romero, escriptora; i Francesc
Gil-Lluch, editor, que com a jurat actuava amb veu però sense vot. També es
va comptar amb l’assistència de Pere Vernet, alcalde de la població, i Marta
Castellví, regidora de Cultura.
Després
dels diversos parlaments, en els quals es va posar èmfasi en el fet d’haver
arribat a la desena edició del certamen i, per tant, haver consolidat el
concurs dins el panorama de les lletres catalanes, es va dur a terme la lectura
de l’acta de deliberació del jurat i es va obrir la plica de l’obra guanyadora
per donar a conèixer el títol de la novel·la premiada i el nom del seu autor: Del
xarel·lo al macabeu, de Júlia Gumà Martí.
L’obra
veurà la llum la primavera de 2025, publicada per Edicions Saldonar, sota el
títol Brots i escorça.
Dia del lliurament del Premi: d'esquerra a dreta Glòria Bricollé, Daniel Harris, Francesc Gil, Pere Vernet, Júlia Gumà, Marta Castellví, Teresa Farrús, Carme Rodríguez, Sílvia Romero i Marta Ferrer
Gràcies!
La Glòria Bicollé em va trucar, com a representant de la biblioteca, just en el
moment que es va acabar la deliberació del premi pocs dies abans de l’anunci
oficial. Jo en aquell moment estava cuinant el sopar, i quan vaig veure que
m’entrava una trucada de la biblioteca, vaig córrer a apagar el foc per
poder-la atendre i, per sort, van ser bones notícies.
I la
festa del lliurament del premi, com la vas viure?
Amb
nervis. M’acompanyaven familiars, amics i companys que no sabien encara res de
res, però que van tenir un vot de fe en mi i em van voler acompanyar assistint
a l'acte sense que jo els digués ni una paraula. No poder obrir la boca durant
aquells dies va ser dur, perquè ells m’intentaven treure la informació de totes
les maneres possibles.
Sí,
sempre demanem que es mantingui “el secret”. Gràcies per fer-ho. Per l’altra
banda, aquest no és el teu primer llibre publicat. Parla’ns de les publicacions
anteriors.
Vaig
començar en el món de l’autopublicació. En els dos casos van ser treballs
finals: Mi propio olimpo (2016) va ser el treball de recerca de
Batxillerat, una novel·leta sobre l’entrada al món universitari i l’Envelat
(2022), el treball final de màster, una novel·la juvenil sobre un robatori que
suspèn la festa major de Sant Joan de Mediona, l’any 1990, i on un grup d’amics
que han d’intentar trobar l’obra robada per recuperar la seva estimada festa.
Un
bon inici de trajectòria literària.
Després
ja va arribar la meva primera obra publicada Sota el groc (2024,
Edicions i propostes culturals Andana), un conte infantil sobre un nen
sadurninenc que té por al foc, però que va prometre a la seva germana que es
posaria a sota de les fil·loxeres. I que està il·lustrat pel fantàstic Álvaro
Torres.
Així la
novel·la d’enguany és la primera que ha guanyat un premi literari.
Sí.
Aquesta és la primera novel·la que presento i que acaba guanyant. Ho havia
intentat una vegada amb un altre premi, però no havia tingut sort.
Quan
et vas decidir a participar en el Premi de Novel·la curta Celler de lletres?
Crec
que just l’octubre del 2023, gairebé després que s’entregués el premi a
l’anterior guanyador. En aquell moment em va venir una idea al cap i vaig
posar-me a escriure de seguida.
Com
una premonició... I va ser llavors que vas conèixer l’existència d’aquest
certamen, o com te’n vas assabentar?
Primerament
perquè soc de Sant Sadurní i soc usuària habitual de la biblioteca, però
sobretot perquè dos companys dels tallers d’escriptura i de l’associació Qwerty
ja s’hi havien presentat, havien guanyat i van encoratjar-me a presentar-m’hi.
![]() |
Júlia Gumà |
I pel resultat entenc que va ser un bon consell. Tornant al concurs, el tret diferencial que té vers altres concursos és que la temàtica de l’obra ha de girar al voltant del món del vi i del cava. En el teu cas, et vas haver de documentar per escriure la novel·la?
Em
vaig haver de documentar bastant. Per sort tinc una amiga que es dedica a
aquest món i em va poder ajudar moltíssim amb tota aquesta part. Abans
d'escriure certes escenes m'explicava els processos més tècnics i després va
fer una lectura de la novel·la, ja acabada, per confirmar que la història era
versemblant i per corregir petits detalls de tota la part més tècnica.
Tinc
entès que la novel·la s’editarà sota un altre títol: Brots i escorça.
Com s’ha produït, aquest canvi?
El
Francesc, l’editor, em va comentar que el títol proposat per la novel·la li
causava algun dubte sobretot de cara a l’àrea més comercial. Li feia por que
semblés un llibre molt tècnic o científic sobre les varietats del raïm. Em va
demanar si podia pensar-ne un de nou.
Entenc.
Vaig
estar temptejant-ne d’altres, intentant mantenir el sentit metafòric que tenia Del
xarel·lo al macabeu. Em va costar una mica renunciar-hi, perquè m’agradava
moltíssim la sonoritat de les paraules (encara ho fa) i estava molt acostumada
a parlar de la història amb aquest nom... però després de comentar-ho amb els
companys del taller, i que m’aconsellessin que intentés rescatar alguna frase
bonica dins de la història, em va venir al cap Brots i escorça i tot va
fer un clic. Quan vaig presentar la nova proposta a tothom, em van
encoratjar a fer el canvi.
I
quins aspectes del món vitivinícola són els que trobarem a Brots i escorça?
La
Maria Parellada, la protagonista, torna a casa després d’estudiar enologia en
altres parts del món amb la intenció de revitalitzar el celler familiar. Per
fer-ho, s’unirà a un viver de celleristes on li deixaran la maquinària per
poder començar el seu projecte. A la novel·la hi trobareu les descripcions
d’aquests espais; de les veremes i les entrades de raïm; del moment
d’elaboració de vins amb totes les seves llums i ombres i també hi podrem veure
una pinzellada de l’actual moviment jove penedesenc que s’està produint.
Llavors,
podríem considerar que és una novel·la social, de personatge?
Exacte.
A l’inici ens trobem a una protagonista arrelada al passat, a les idees i a les
relacions que sempre havien format part d’ella, i durant la novel·la intentarà
trampejar com la vida es va imposant als seus desitjos personals.
La
presentació del llibre està prevista per al divendres 7 de març a la Biblioteca
Ramon Bosch de Noya, de Sant Sadurní d’Anoia. Més enllà del que ja has
comentat, què li explicaries, sobre la novel·la, a un futur lector?
És
una novel·la que tracta sobre la família i les tradicions: la balança entre què
cal conservar i què cal modernitzar. També és una història que parla sobre les
amistats, els amors correspostos i els no correspostos i de com afrontar les
realitats que, tot i que no vulguem, tenim al davant. Tot això va acompanyat
per la descripció del nostre territori i de la voluntat i la perseverança d’una
dona jove que intenta fer-se un lloc en ell.
Tens
nous projectes a punt de veure la llum?
Encara
no puc dir res... però aquest 2025 serà un any ple de bones notícies. De moment
celebrarem Brots i escorça.
Aquest
silenci autoimposat augura, com dius, bones notícies. Ens mantindrem al
corrent. I ja per acabar, recomanaries a altres escriptors la participació en
el “Premi de Novel·la curta Celler de lletres”?
I
tant! Crec que presentar-se en aquest premi ja és un bon exercici d’escriptura
en si mateix, tant si es guanya com si no... adaptar-se a unes bases tan
marcades com les que té aquest premi també dona eines per aprendre a adaptar
les històries a uns certs requisits. A més a més, crec que tenir objectius
marcats motiva el procés d’escriptura, a mi, almenys, em funciona així. Al
final, el no ja el tenim, però només obtindrem un sí si acabem enviant el
document. Animeu-vos!!
Moltes
gràcies, Sílvia! I ens veiem tots el dia 7 de març a la biblioteca!
(febrer
2025)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada