22 d’octubre 2018

Club de lectura d’adults DOS "El secret de les caves Malsor" d’Olga Olaria

·       Tertúlia de dijous 18 d’octubre de 2018


El mes de setembre vam inaugurar el segon Club de lectura d’adults de la Biblioteca. Un grup, per l’altra banda, que va creixent dia a dia en nombre de participants i que, a hores d’ara, encara manté oberta la inscripció. I aquest mes d’octubre ens hem trobat per primer cop per conversar al voltant de la novel·la El secret de les caves Malsor, d’Olga Olaria, que va ser l’obra guanyadora del “3r Premi de Novel·la Curta Celler de lletres”. Una trobada que respon a la programació de “Literatura DO”, enguany amb la complicitat de les caves Rimarts, i en la qual comptàvem amb la presència de l’autora, un element que sempre enriqueix la trobada.

Una de les primeres preguntes que se li van plantejar a l’Olga Olaria va ser sobre la documentació: com l’havia dut a terme, quins elements havia triat per a la seva història i per què. En aquest sentit i en base a les paraules de l’autora, val a dir que la temàtica vitivinícola era nova per a ella (més enllà dels coneixements que tota persona amb curiositat i gust pel cava pot tenir), i que va fer un inici de documentació per internet que, després, va verificar a través de diversos llibres.

De la trama que se’ns mostra a la novel·la, algun clubaire va considerar que potser es jugava en excés amb la idea de l’atzar, mentre que altres participants de la tertúlia comentaven, pel contrari, que aquest recurs els havia agradat en especial perquè es trobava lligat al plantejament de novel·la fantasiosa o amb grans dosis d’imaginació.

Això ens va dur a discutir quin seria el gènere sota el qual hauríem d’encasellar l’obra, i les propostes van anar des del gènere fantàstic o de ciència-ficció fins a la novel·la de misteri, tot passant per la novel·la d’aventures. I potser cal remarcar que un motiu pel qual el llibre ha estat catalogat en el terreny fantàstic o de ciència-ficció és per l’existència, en la narració, d’una vinya de característiques molt i molt peculiars.

Un dels clubaires va fer especial esment en el joc de l’intercanvi de parelles que té lloc des d’un bell inici, tot considerant-lo encertat. Dit d’una altra manera: l’Eva i el Pere són parella, com ho són també l’Olga i el Nando, però les aventures i les proves que hauran de superar al llarg de la novel·la es duran a terme, a conseqüència d’un dels girs de l’atzar, amb una formació diferent de grups, i així tindrem per una banda l’Eva i el Nando, i per l’altra l’Olga i el Pere.

Un altre aspecte que es va destacar i que es va valorar com a interessant va ser la referència a l’antic contracte de rabassa morta. I de fet és a causa dels conflictes que comportava, antigament, aquest règim d’arrendament, que té lloc el nus de la nostra història: la venjança per uns fets passats.

En definitiva, i mentre brindàvem amb cava Rimarts per tancar la sessió, El secret de les caves Malsor va ser valorada com una novel·la de lectura àgil i ràpida, a l’estil dels llibres d’aventures més tradicionals.

·       Unes paraules de l’autora


Un plaer haver pogut compartir aquesta experiència amb tots vosaltres, el segon Club de lectura per a adults de la Biblioteca Municipal de Sant Sadurní d'Anoia, de veritat. Gràcies per la vostra càlida rebuda, la qual em va permetre poder gaudir d'una amena xerrada on, també gràcies a la vostra prèvia preparació, vaig poder descobrir diferents visions d'El secret de les caves Malsor i nous interessants temes. Em va agradar escoltar per boca dels lectors, els grans crítics reals, que havíeu gaudit llegint la novel·la, tanmateix, també adonar-me del grau de complicitat que acabeu tenint amb algun personatge. Em va agradar intentar respondre, espero que amb un mínim d'èxit, els vostres dubtes i resoldre tot allò que des del meu punt de vista com a escriptora dono per fet, però en realitat per cada parell d'ulls és diferent.

De tot cor, mil gràcies un altre cop, per la vostra sinceritat, per la vostra dedicació i, sobretot, per la vostra passió per la lectura. Espero poder gaudir de la vostra companyia en una altra ocasió i iniciar una nova conversa tan enriquidora com aquesta. Endavant i fins a una altra!

·         L’autora  
Olga Olaria és nascuda a Barcelona el 1973, però va residir a l’Irun fins als catorze anys. Posteriorment va cursar estudis administratius i cal dir que li apassionen els números. Aquest és un aspecte de la seva biografia que, com podran comprovar els lectors d’El secret de les caves Malsor, també és un detall molt important dins la novel·la. Amb tot, malgrat aquesta passió pels números, al cap dels anys va decidir fer un gir en la seva vida professional i en l’actualitat es dedica a la costura.

Una altra de les seves passions, però, és el món de les lletres. En aquest sentit cal destacar que li encanta la literatura de misteri, les novel·les policíaques i la ciència-ficció.

Quant a la creativitat literària, des de sempre li ha agradat escriure contes i històries curtes. Però amb aquesta novel·la, El secret de les caves Malsor, ha fet el pas cap a un format més extens, més llarg que no pas els contes o relats: la novel·la curta. Un projecte i una experiència que van trobar el seu reconeixement en resultar guanyadora del Premi de Novel·la Curta Celler de lletres en la convocatòria de 2017.

·         L’obra  


Les primeres línies de la novel·la ens marquen clarament la pauta del que podrem trobar durant la lectura: una narració en passat i en tercera persona, amb un personatge femení tafaner i curiós (que ara per ara ignorem si serà la protagonista), i un inici d’aventura en veure’s atrapada al soterrani d’unes gran caves.

La història que se’ns planteja és l’intent d’aquest personatge, l’Eva, i d’un altre que també queda atrapat, el Nando, per trobar la sortida cap a l’exterior de les caves. Però per aconseguir-ho, i tal com succeeix en les més clàssiques novel·les d’aventures, hauran de passar i superar tot un seguit de proves, moltes de les quals tindran a veure amb enigmes matemàtics, de lògica, d’enginy i d’observació.

Aquestes traves que aniran superant amb més o menys dificultat atorguen un ritme àgil i fluid a la narració. I com a contrapunt a la història que té lloc al soterrani, tenim la recerca que en fan des de l’exterior en haver-los trobat a faltar. Una recerca que es complica en saber-se controlats i espiats per aquells que han provocat l’entrampada de l’Eva i el Nando.

A poc a poc aniran esbrinant quin és el secret que durant anys i anys han amagat aquestes caves, i descobriran l’atzarosa relació que lliga els diversos personatges de la novel·la.

Altres dades
·         Lliurament del “3r Premi de Novel·la Curta Celler de lletres”: http://bibliosantsadurni.blogspot.com/2017/10/olga-olaria-guanya-el-3r-premi-de.html
·         El veredicte del premi a “el 3 de vuit”: http://www.el3devuit.cat/cultura/10498-olga-olaria-guanya-el-premi-de-novel-la-celler-de-lletres

Sílvia Romero
www.silviaromeroolea.es.tl

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada