02 de setembre 2022

Recomanació del nostre Centre d'Interés "Punt de gènere" Arlie R Hochschild "La doble jornada"

 



Comença setembre i la tornada a l'escola i a la feina està a tocar. Aquest mes parlem llavors de feina, que sigui remunerada o no, i ho fem recomanant un llibre del nostre centre d'interès sobre feminisme i igualtat de gènere. 
Recomanem el llibre La doble jornada de Arlie R. Hochschild editat en català per Capitan Swing el 2021.



Una caixa on posar un bebè i la sensació de tenir “sort”. Al prefaci d’aquest llibre Hochschild explica com, als anys setanta, sent la estudiosa encara una professora interina de la Universitat Berkeley de Califòrnia, va decidir portar al seu despatx el seu bebè de dos mesos per poder conciliar la seva vida familiar amb la seva jornada laboral. També diu que, pel que fa la criança dels seus dos fills, ella sempre va tenir la sensació d’haver tingut “sort”, ja que amb la seva parella van poder criar, ocupar-se de la casa i també fer carrera tan ella com ell. Aquesta sensació era molt comú en moltes de les dones treballadores com Hochschild però no ho era gens en els homes. Ells no tenien la sensació de “tenir sort” per poder desenvolupar una carrera professional gracies també al fet de tenir “cobertes” les necessitats de criança i les feines de casa. Històricament aquestes eren feines de les quals s’ocupava majoritàriament la dona i als homes mai s’havien exigit. Arrel d’aquestes reflexions Hochshild al 2012 es demana si les coses havien canviat respecte als anys setanta i la resposta és que no. Empren així un estudi per poder esbrinar de que depèn encara el desigual repartiment de les feines de casa i de la criança entre la parella. És només una qüestió cultural o hi ha alguna cosa més? Quins papers juguen els rols de gènere dins de la parella? I les classes socials, la instrucció i l’educació? Hochshild intenta contestar a aquestes preguntes entrevistant parelles de diferents classe socials i posicions econòmiques i analitzant el seu dia a dia. El resultat és aquest llibre que porta com a títol “La doble jornada” paraula que descriu la suma entre la feina no remunerada realitzada a casa amb aquella remunerada i realitzada al sector formal.

    

Arlie Russel Hochschild neix a Boston als Estats Units al 1940. És sociòloga i acadèmica i professora emèrita de Sociologia a la Universitat de Berkeley a Califòrnia.  Coneguda com la fundadora de la sociologia de les emocions va formular el vincle entre el fluxe d’emocions a la vida social i les tendències del capitalisme modern.  Hochschild ha rebut nombrosos reconeixements entre els quals destaquem les beques Guggenheim, Fullbright i Mellon. Ha obtingut diversos doctorats honoris causes, entre d’altres el de la Universitat de Oslo, de Aalborg i el del Swarthmore College. Les seves obres han obtingut un gran reconeixement i han estat traduïdes a catorze idiomes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada