31 de gener 2023

Crònica de la cinquena trobada del Club de lectura juvenil del 26/01/2023

 

Tal i com us vam avançar a finals del 2022, els joves del nostre club de lectura juvenil estan inscrits al Premi Protagonista Jove que convoca el Consell Nacional del Llibre Infantil i Juvenil. Durant els propers tres mesos llegirem les obres finalistes i les votarem per ajudar a decidir quina és la millor. Doncs bé, a la sessió de gener ja vam comentar la primera... “El cicle de l’etern emperador” de Laura Gallego:

 L'Etern Emperador governa Akidàvia durant mil anys abans de morir per renéixer de nou. Després de la mort de la seva última encarnació, uns quants membres del Consell Imperial es presenten en un petit poble a la recerca del nadó que acull l'ànima de Sa Divinitat i que, per tant, ha d'ocupar el tron.

 Aquesta és la història de Vintanelalandali, dissetena encarnació de l'Etern Emperador, educada des de nena per agafar les regnes de l'imperi tan bon punt se li despertin els poders. Però també és la història del Kelan, un noi criat en un racó remot d'Akidàvia, la vida del qual canvia de cop el dia en què decideix desafiar l'autoritat local. Quan els destins de tots dos s'encreuin, el futur de l'imperi farà un gir inesperat.



 No hauríem pogut triar una millor lectura per començar! “El cicle de l’etern emperador” va atrapar gairebé a tothom per la seva originalitat i intriga. En general ha agradat més la història del Kelan que no pas la de la Vinta, i més d’una lectora s’ha quedat amb ganes de que Laura Gallego escrigui una segona part (sobretot per poder seguir descobrint el món d’Akidàvia). Durant la sessió també vam destacar algunes reflexions filosòfiques del llibre, com per exemple aquesta:

 «Els aroiman, antics habitants de la província de Prudència, dividien les vides humanes en tres etapes. Durant la primera, que anomenaven l’etapa del pollet, la seguretat i el benestar de l’ésser humà depèn d’altres, perquè no es pot valdre per si mateix. En la segona, l’etapa del tigre, ja és lliure i autònom. No depèn de ningú, estableix relacions amb els altres en un pla d’igualtat i no té ningú a càrrec seu. En canvi, la tercera etapa, la de la formiga, es caracteritza per la responsabilitat. L’ésser humà és adult i madur, però no és lliure, perquè ha de cuidar i protegir altres persones que  travessen la fase del pollet. Això succeeix als que tenen fills, però també als que es fan càrrec de vells o malalts. Les tres etapes no són consecutives i no es desenvolupen igual per a cada persona. [...] No obstant això, els arioman, sempre triaven els seus líders entre les persones que havien travessat l’etapa de la formiga en algun moment de la vida. Consideraven que tan sols aquells que sabien el què implicava tenir persones que depenien d’ells  estaven preparats per assumir la responsabilitat de governar la comunitat.»

 El que no ha fet tant el pes ha sigut el final (un xic massa brusc i amb algun element poc versemblant). Respecte l’edició, la lletra dels capítols de la Vinta (escrits en una cursiva recargolada) no ha agradat gents, ja que dificultava la lectura.

En general, però, el llibre ha rebut molt bona puntuació, i per immortalitzar la sessió vam dissenyar màscares Drim! Les màscares d’aquests guardians són úniques i els hi confereixen poders extraordinaris al món d’Akidàvia. Aquí podeu veure el resultat:



El mes vinent serà el torn de comentar “
L’assassina de Venècia” de Pol Castellanos, us uniu al debat?

 «Venècia, 1914. La Carla Herzog, a punt de complir catorze anys, descobreix que té el poder de preveure desgràcies poc abans que es produeixin. El seu pare, un home molt ric i poderós i amb una mentalitat molt estricta, l’acusa de bruixeria i la tanca en un reformatori. Una nit, la Carla aconsegueix escapar juntament amb dos companys. Tots tres viatjaran a diversos llocs d’Europa a la recerca d’un llibre misteriós que conté l’explicació dels seus poders, alhora que la policia de Venècia busca la Carla acusant-la falsament d’assassinat. Mentrestant, esclata la Primera Guerra Mundial…»

 

Mx

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada