13 de juny 2024

Recomanació de la novel·la “La mala costumbre” d’Alana Portero

Amb motiu de la celebració del 28 de juny, Dia Internacional de l’Orgull LGTBIQ+ (Lèsbic, Gai, Trans, Bisexual, Intersexual i Queer), volem recomanar la primera novel·la d’Alana Portero, La mala costumbre editada per Seix Barral el 2023.

Quan l’any passat es va aprovar l’anomenada “Llei Trans” a nivell estatal, van aflorar molts prejudicis, la majoria fruit del desconeixement de les experiències de les persones reals que viuen els processos de transició. Tot i que hi ha algunes biografies que expliquen molt bé les vivències de les dones trans i ens permeten entendre millor aquesta realitat, com ara Una dona (Ara Llibres, 2021) de Judith Juanhuix, hi ha molt poques novel·les que abordin la temàtica, i menys amb la qualitat literària de l’obra que us presentem.

Amb una prosa precisa i poètica, l’autora narra en primera persona els anys de creixement, des de la primera adolescència fins a l’adultesa, d’una dona que es va descobrint i que va conquistant espais de llibertat. La protagonista creix en un entorn pobre i obrer del Madrid dels anys vuitanta, on l’estrall de les drogues entre la gent jove conviu amb les lluites de la classe treballadora i els esforços de les dones del barri, que fan pinya per tirar les famílies endavant. Ja de jove, descobreix la nit del centre de Madrid, en un moment en el que la pressió de l’entorn la obligarà a dur una doble vida fins a poder fer el pas de viure plenament la seva veritat. Un camí de creixement on la bellesa del llenguatge contrasta amb la duresa d’algunes situacions, que es veuen sempre contrarestades pel suport de diverses dones que l’aniran ajudant al llarg dels anys. Unes dones en les que ella s’emmiralla des de ben petita, com descriu en aquest fragment:

Que una acabará siendo mujer lo descubre a través de los ejemplos que tiene cerca, de la sed de referentes, de la necesidad de participar de la herencia que unas mujeres se dejan a otras y que es ajena a los hombres.

No us perdeu aquesta meravella!

Sobre l’autora


Alana S. Portero (Madrid, 1978) és escriptora, poeta, dramaturga i directora escènica. Escriu sobre cultura, feminisme i activisme LGTBIQ+ en diversos medis (com ara ElDiario.es, El Salto, SModa o Vogue), amb especial atenció al temes relacionats amb les dones trans. És especialista en història medieval i ha publicat diverses obres de teatre i poemaris, a més de fundar i dirigir la companyia teatral STIRGA. Els seus relats formen part de diverses antologies, com ara Asalto a OZ o Vidas Trans. La mala costumbre és la seva primera novel·la ha estat un èxit entre el públic lector i la crítica i ja s’ha traduït a diversos idiomes, com ara l’anglès, el francès, l’alemany, l’italià i el neerlandès.