18 de setembre 2024

Crònica de la tertúlia del club de lectura sobre "El meu ofici" de Josep Maria Espinàs

El meu ofici de Josep Maria Espinàs. La Campana, 2008

  

Tornem a la feina amb al Club de lectura Celler de lletres després d’un estiu ple de lectures interessants. I, de fet, a això ens hem dedicat una bona quinzena de minuts de la primera hora del club perquè han sortit lectures ben diverses que ens han posat damunt la taula alguns temes que hem tractat amb passió.

De seguida, però, hem passat a parlar de n’Espinàs, que era el nostre objectiu inicial, és clar. El primer comentari ha sigut clar: semblava que la lectura de l’estiu no era gaire encertada perquè es tractava d’un llibre curtet, de poques pàgines i, per tant, ràpid de llegir. Resulta, però, que tenia trampa, perquè malgrat la migradesa de l’objecte, l’interior era molt més profund del que semblava. Sí, és així, perquè cada capítol, de no més de 2, 3 o 4 pàgines, necessita una digestió llarga. Entre altres coses, perquè les reflexions de senyor Espinàs porten cua. És allò de dir, ostres, i per què no se m’havia acudit a mi? Perquè sí, les reflexions, que toquen molts aspectes relacionats amb la literatura però també d’altres que no, són tan senzilles com profundes i veritables alhora que et fan anar el cervell a tot drap.




De fet, les reflexions de l’Espinàs et fa reflexionar, mai millor dit. El meu ofici no és un llibre que es pugui llegir sencer de davant a darrere sinó per anar agafant una estona cada dia. És un llibre per tenir a la tauleta de nit i agafar-lo cada dia abans d’anar a dormir per trobar algun tema amb el qual fer voltes tota la nit.

Un dels aspectes destacats, més enllà de la temàtica, és la manera d’escriure senzilla i precisa de l’Espinàs. Una senya d’identitat de l’autor que provoca que sembli que parlis amb ell. L’acabes coneixent. En cada reflexió acabes arribar a la conclusió que té raó i això, per més ràbia que faci, és així.






Hi ha algunes de les seves afirmacions, d’altra banda, que han fet forrolla entre les lectores. Per exemple quan parla de l’enamorament d’una lectura. Sí, et pots acabar enamorant d’un llibre. Quan no vols que s’acabi un llibre. Quan es converteix en un objecte de culte.

O el tema de la producció: segons diu, ell va arribar a escriure 270.000 pàgines que són no sé quants volums això, però una pila en tot cas. Podem dir que en el llibre tracta molts i molts temes de manera molt curta i a vegades sembla que faltaria potser faltaria una mica més de reflexió, però és que aquesta és la manera de ser de l’Espinàs. És un llibre com ell.

Altres capítols ens han fet riure, com el del senyor que troba al bus i li recita poemes de la seva dona. Tothom té els seus límits encara que no tothom coneix les seves limitacions, diu quan acaba el capítol. També són molt interessants les reflexions sobre escriure llibres, no només és les idea sinó el llenguatge, el ritme, etcètera. Vaja, és un bon llibre d’instruccions per a escriptors novells o no tant que potser més d’un s’hauria de llegir.

 

Josep Maria Espinàs

(Barcelona 1927-2023), advocat d’ofici (que va deixar per fer d’escriptor i periodista). El mateix any que es va llicenciar dels estudis de Dret, el 1949, va guanyar el Premi Guimerà per un article periodístic. El 1955 va entrar a treballar a l’Editorial Destino i va deixar l’advocacia, una carrera jurídica ben curta, doncs.

Com a novel·lista va guanyar el Premi Joanot Martorell el 1953, el premi de narracions V el 1958, el Premi Joanot Martorell el 1953, el premi de narracions Víctor Català el 1958, el Josep Yxart el 1957 o el Sant Jordi el 1961. Va escriure algunes obres emblemàtiques que tindrem per sempre en la nostra literatura com “El teu nom és Olga” (1986) on parla de la seva filla amb síndrome de Down, però en el que més va destacar en l’àmbit editorial és en els seus llibres de viatges i obres de divulgació (llibres com “A peu per la Terra Alta”, “Visions de Cadaqués”, “Imatges de Catalunya i Balears” o “Viatges als grans magatzems”).

El seu terreny més adobat va ser l’escriptura d’articles periodístics. El 1976 va començar una publicació diària a l’Avui que es va mantenir de manera ininterrompuda fins el 1999. També va escriure la lletra del Cant del Barça! Però potser això ja ho sabíeu. Evidentment va ser Creu de Sant Jordi, Premi trajectòria, Premi d’Honor de les lletres catalanes de l’Òmnium Cultural, Premi Memorial Francesc Macià i Medalla d’Or de la Generalitat.

 

 

El meu ofici

La Campana, 2008


N’Espinàs: imprescindible. Encetem curs de club amb un llibre que no és una novel·la: tatatxan!

Però amb un llibre que sí que és estiuenc perquè no és dens, és fresc, o refrescant, si voleu. En Josep Maria Espinàs té una llarga i reeixida bibliografia de llibres de no ficció que, si mireu a la Viquipèdia, es poden classificar en llibres de viatges, de retrats literaris i d’entrevistes, de reculls d’articles (potser la seva faceta més prolífica i coneguda), i també de memòries. El meu ofici el classifiquen en aquesta última categoria. I potser sí, que ho és, una memòria, però també és un manual d’instruccions per a aquells que tenim aquesta dèria d’escriure i, per què no, també de llegir.

D’El meu ofici crec que n’he tret una de les lliçons que més m’han servit per a escriure jo mateix (i sobretot per publicar) perquè, segons defensa n’Espinàs, per publicar no s’ha de tenir mai pressa. Quanta raó! Està molt bé escriure, però aquestes presses per  donar per acabades coses que no ho estan (acabades en el sentit que tot allò que escrivim s’ha de reescriure) potser està fent més mal que bé a la nostra literatura. Però, d’altra banda, també és n’Espinàs qui diu que quan acabava algun escrit no hi tornava (bé, potser no és així exactament com ho diu, però és la idea), que quan acabava d’escriure alguna cosa passava ràpidament a la següent. I també té una mica de raó, perquè els textos, quan els escrius, tenen un sentit pel moment, les circumstàncies o el teu humor, però en un altre moment, situació o esperit perden aquell primer motiu pel qual els vas escriure.

En tot cas, El meu ofici és un llibre on n’Espinàs reflexiona sobre l’ofici d’escriure i sobre la vida en general. I, de fet, sobre la mort, perquè al final fins i tot proposa una necrològica pel dia de la seva mort. Una lliçó de vida, diria jo, i una prosa fluïda i amb ironia característica d’ell, d’un autor proper i de tracte directe. No li calen floritures per dir allò que vol dir i s’entén a la primera. Espero que en gaudiu a la sorra de la platja, amb l’aire fresc de la muntanya o davant del ventilador de casa. Molt bon estiu a totes!

 

Jordi Romeu Carol

  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada