05 d’abril 2025

Tertúlia sobre "La nit del gall" de Jordi Dausà al club de lectura Segona Fermentació

Club de lectura SEGONA FERMENTACIÓ

La nit del gall de Jordi Dausà

Tertúlia del 14 de març de 2025

La trobada del club de lectura dedicada a la novel·la La nit del gall va generar un debat interessant sobre diversos aspectes de la novel·la per si mateixa i per les connexions que té amb les realitats contemporànies.

Un dels aspectes que més va impactar les participants va ser l'element distòpic que resulta  inquietant per la seva crua versemblança si es mantenen les tendències actuals. Aquest futur té problemes com són el canvi climàtic, l'escassetat d’aigua, l’estancament econòmic, la manca de privadesa i la presència d'assistents artificials que controlen cada aspecte de la vida quotidiana. Algunes lectores van dir que la novel·la els havia neguitejat i, fins i tot, espantat. D'altres lectores, en canvi, van considerar que aquesta mateixa versemblança converteix la novel·la en una denúncia necessària, en un advertiment sobre el tomb que ha pres el nostre món. Un dels detalls que va fer més gràcia (per no plorar) és la manera com la burocràcia digital arriba al seu paroxisme en la novel·la: fins i tot quan un personatge vol fer el que toca (presentar una denúncia a la policia), el laberint burocràtic ho converteix en un malson.

També vam debatre sobre com la novel·la incorpora elements propis del gènere noir. Un dels més característics és l'arquetip de "la persona equivocada al lloc equivocat", la persona  que a partir d’un atzar desencadenant es veu embrancada en un seguit de peripècies tràgiques. També vam parlar de la tècnica del MacGuffin, molt usada per Hitchcock, que consisteix en un element de suspens que impulsa la trama, però que en si mateix és tan sols un significant buit. En el cas de la novel·la de Dausà la maleta plena de droga compleix aquesta funció narrativa perfectament.

Una altra cosa que també avança sense aturador al llarg de la narració és la creixent paranoia del protagonista, un personatge que les lectores van descriure com caòtic, procliu a les addiccions i profundament frustrat amb la seva existència. Es va destacar com el narrador en tercera persona, en certs passatges, s’adreça directament tant al personatge com al lector, cosa destrueix la seva pretesa objectivitat i contribueix al clima de paranoia.

Diverses lectores van assenyalar la fragilitat dels vincles socials en el món de la novel·la. El protagonista no té vincles familiars i les seves amistats semblen penjar d’un fil, limitant-se a trobades esporàdiques en dates concretes com ara Nadal. Aquesta dissolució dels lligams afectius reforça el to desolat de la història.

Malgrat la càrrega pessimista de la premissa general, algunes lectores van trobar-hi elements que mantenen la porta de l’esperança una mica entreoberta. Per exemple: en aquest futur a Irlanda encara hi queda verd, el català es continua parlant a Catalunya (si bé encara amb menys presència)  i, sobretot, existeix una comunitat retirada a les muntanyes que conserva la fe en els llibres com a element de resistència. L’humor negre de l’autor i el seu estil ric també ens acompanyen tot al llarg d’aquest “viatge al futur”.

 

L’autor

Jordi Dausà va néixer a Cassà de la Selva l’any 1977 i es va llicenciar en Humanitats. És mestre, traductor i autor de les novel·les Manual de supervivència, El gat de Schrödinger, Nits de matapobres, Lèmmings i De sobte pensa en mi, aquestes dues darreres publicades per Llibres del Delicte. Per Manual de supervivència i Lèmmings va rebre, respectivament, el Premi Montflorit de novel·la 2010 i el Premi del Festival Lloret Negre a la millor novel·la del gènere publicada en català el 2019. També ha escrit disset relats curts en diferents antologies, entre les quals destaquen Els caus secrets, Assassins de Girona i Delinqüents.

Com a traductor, ha fet traduccions del mestre de l’horror còsmic H.P. Lovecraft que han estat publicades per l’editorial Laertes: L'horror de Dunwich i La biblioteca d'Arkham.

L’obra

Novel·la força recent, publicada el 2023 a La Campana, La nit del gall combina elements d’ambientació distòpica amb una trama trepidant d’inspiració noir que parteix de la premissa de la casualitat fatal que empeny una persona corrent cap a un remolí de situacions extraordinàries.

El futur que Dausà ens presenta és una distopia, però ben versemblant i, si segueixen les tendències actuals, segurament no gaire llunyà en el temps El món de la novel·la combina els avenços tecnològics amb l’estancament d’una civilització en crisi permanent: canvi climàtic, escassetat d’aigua, depressió econòmica, omnipresència dels anuncis personalitats i dels assistents artificials, materials intel·ligents, cotxes de conducció automàtica, invasió de la privadesa per part dels hackers i el malson burocràtic d’haver de fer la més petita gestió de manera digital.

«La tecnologia havia de fer el món més fàcil i ràpid, però era una altra farsa: fins i tot el funcionari més endillunsat pot commoure’s davant les llàgrimes d’un usuari destruït pel dolor i la impotència. Als ordinadors, en canvi, l’estat emocional de la gent els importa una merda.»

En aquest context, una trobada d’amics, coneguts d’anys, per celebrar la nit de Nadal esdevé un malson relacionat amb el tràfic internacional de drogues. L’estil de Dausà és precís, ric en locucions i expressions genuïnes, i el posa al servei d’una trama que fa avançar amb un gran sentit del ritme narratiu i un gust pels detalls suggestius.

«El valor, sense sort, és una foguerada de cartró sense llenya.»


Xavier Zambrano

. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada