07 de gener 2014

Tertúlia del club de lectura sobre "La col·laboradora"

Club de lectura CELLER DE LLETRES

La col·laboradora, d’Empar Moliner


  • L’autora

Escriptora i periodista catalana, neix a Santa Eulàlia de Ronçana el 1966. Cursa estudis de periodisme però també es dedica al teatre i cabaret. Amb tot, serà mitjançant el periodisme, primer als serveis informatius de COM Ràdio i més tard a les pàgines d'opinió de l'edició barcelonina del diari El País, on s’anirà creant un nom.

A causa d’aquestes vinculacions amb el periodisme la seva obra publicada s’estén des de la narrativa breu i la novel·la fins als reculls d’articles. Per fer esment d’algunes de les seves publicacions citarem els reculls de contes L'ensenyador de pisos que odiava els mims (1999), un conjunt de relats satírics amb el qual va obtenir un gran reconeixement de crítica i públic;  T’estimo si he begut (2004), considerat el millor llibre de l'any segons La Vanguardia i El Periódico, traduït a l'anglès i guardonat amb la Lletra d’Or 2005; No hi ha terceres persones (2010), deu contes frescos sobre les insensateses de la vida moderna dins el dia a dia d'uns personatges del tot creïbles; les novel·les Feli, esthéticienne (2000), guanyadora del premi Josep Pla i traduïda a l’alemany; i La col·laboradora (2012), novel·la que tractarem al Club de lectura Celler de lletres; el recull de cròniques periodístiques Busco senyor per amistat i el que sorgeixi (2005), un conjunt amb el qual de nou va obtenir un èxit indiscutible; i Desitja guardar els canvis? (2006), recull dels articles que publica cada dissabte a l'edició catalana d'El País, a mig camí entre la crònica i la narració. Darrerament ha publicat Contes infantils contra tot pronòstic, un recull de contes inventats per ella i explicats a la seva filla, que ha col·laborat amb els dibuixos que acompanyen l’edició.

Empar Moliner ha aparegut regularment a programes de ràdio i de televisió: Minoria Absoluta a RAC 1, El matí de Catalunya Ràdio, i també com a contertuliana d'Els matins de TV3, entre d’altres. Ha escrit articles d'opinió a diaris com ara Avui, Ara o El País.

La seva literatura es caracteritza pel sentit de l'humor i per una visió crítica de la societat contemporània i les seves contradiccions.

  • L’obra
Tot i que a La col·laboradora trobem la narració que podria resumir, sobretot, les vides de tres dones: Judit Guitart, Laura Oliva i Magdalena Rovira, és aquesta última qui es posiciona rere la veu narradora i esdevé la protagonista. La Magdalena és una dona de mitjana edat, separada, ex cocaïnòmana, alcohòlica, i que es guanya la vida com a negra literària amb l’escriptura de llibres d’ajuda i especialitzada en les biografies de famosos. Però més enllà d’aquesta presentació la Magdalena és una dona que s’enfronta a les seves pors més íntimes, com podria ser la malaltia i la possibilitat d’haver-se de separar de la seva filla petita.

La novel·la s’estructura, com si d’un trencaclosques es tractés, en base a les peces que van conformant aquestes tres històries, però per damunt de totes elles hi plana la recerca de la veritat, una veritat històrica que descobreix la Magdalena a causa de l’últim encàrrec editorial que li han passat: conèixer la vida i escriure la biografia d’una dona assassinada en un marge de les vinyes durant la Guerra Civil. Una veritat, per altra banda, que caldrà ocultar per salvaguardar l’èxit d’un projecte més polític que no pas literari o històric.

Aquest joc ambigu de veritats i mentides és en realitat el que mou la narració de La col·laboradora, en la qual gairebé tots els personatges que apareixen tenen alguna misèria o secret per amagar. I és així com Empar Moliner aconsegueix una novel·la mordaç i irònica, amb aquest aire políticament incorrecte a què ens té acostumats, tot retratant l’entramat d’interessos ocults que perviu en el món editorial, polític i periodístic. Un món on ens pot resultar relativament senzill reconèixer l’àlter ego real d’alguns dels personatges de la novel·la.


  • Tertúlia del divendres 13 de desembre de 2013
El Club de lectura Celler de lletres s’ha sumat a les activitats programades dins els actes del projecte “Biblioteques amb D.O.” i aquest mes de desembre ha celebrat la seva trobada mensual en un indret diferent a l’habitual. El celler de la Cava Jaume Giró i Giró ha estat el lloc entranyable on els clubaires, i totes aquelles persones interessades, s’han trobat per compartir una xerrada amb l’escriptora Empar Moliner al voltant de la seva novel·la La col·laboradora.

Precisament per això l’encarregat d’obrir l’acte ha estat Ramon Giró, que ha donat la benvinguda als assistents i ha reiterat, un cop més, la seva voluntat de col·laboració en aquelles activitats culturals que tinguin lloc a Sant Sadurní. Després ha agafat la paraula Montse Medall, regidora de Cultura, que ha explicat en què consisteix aquest projecte de “Biblioteques amb D.O.” i ha anunciat la intenció de continuïtat. I per acabar ha arribat el torn de Sílvia Romero, conductora del Club de lectura Celler de lletres, que ha situat la figura de l’escriptora convidada dins el panorama literari català.

Empar Moliner ha començat fent-nos cinc cèntims de la seva darrera publicació: Contes infantils contra tot pronòstic. És aquest un recull de contes inventats per l’autora per ser explicats a la seva filla, que en l’actualitat té sis anys, però també hi ha plantilles perquè els lectors puguin inventar els seus propis contes o bé actualitzar-ne d’altres que ja són clàssics. El llibre, segons ha informat l’escriptora, va acompanyat de dibuixos fets per la seva filla.

Tot seguit i ja entrant en el tema que ens ocupava s’ha referit a l’ambientació que embolcalla la novel·la La col·laboradora. L’escriptora és una defensora acèrrima de la cultura del cava, una riquesa ben arrelada a casa nostra i molt especialment a Sant Sadurní, i ens ha comentat que aquesta és una temàtica que li interessava tractar en especial.

Més enllà del marc geogràfic i cultural on es desenvolupa la història de La col·laboradora val a dir que l’Empar Moliner ha catalogat la seva novel·la com una obra en la qual els personatges que hi apareixen se’ns mostren sobretot des d’un vessant de depravació. Tothom té una cara oculta i fosca que prefereix amagar o, senzillament, obviar.

I referint-se a l’ús de l’humor, un tret ben característic tant d’aquesta novel·la com de la seva obra en general, l’ha valorat com una eina per denunciar, però també per amagar les pròpies pors i inseguretats.

En definitiva la trobada se’ns ha fet breu, però al llarg d’ella hem gaudit de múltiples referències literàries i cinematogràfiques, entre d’altres, i totes elles aportades per Empar Moliner amb la finalitat de recolzar la seva argumentació. Tot un seguit de cites i dades bibliogràfiques que cal tenir ben presents.

I en cloure l’acte els i les clubaires del Celler de lletres hem celebrat el tradicional sopar d’aquestes dates, on el fet de compartir una mateixa passió, la lectura, ha creat un caliu sense parangó.

Altres dades
·        Empar Moliner a la Viquipèdia: http://ca.wikipedia.org/wiki/Empar_Moliner_i_Ballesteros
·        La col·laboradora, d’Empar Moliner, a ARA.cat: http://www.ara.cat/llegim/Empar_Moliner-Columna-Literatura_catalana-Quaderns_Crema_0_650935102.html
·        L’autora llegeix un fragment de la novel·la (youtube): http://www.youtube.com/watch?v=8Xu8CaLUCmE


Sílvia Romero

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada