26 de març 2014

Tertúlia del club de lectura sobre "Júlia M.", de Sílvia Romero

Club de lectura CELLER DE LLETRES
  • Tertúlia del divendres 14 de març de 2014: escrit per Rosa Maria Prat
El divendres dia 14 de març, en el Club de Lectura “Celler de Lletres”, vàrem comentar la lectura del llibre Júlia M. de la nostra coordinadora, Sílvia Romero. En general el llibre ha agradat a tothom per la temàtica que tracta, sobre la vida de les dones de l'època de la postguerra espanyola i sobre l'adopció dels fills de pares republicans.

Les lectores del Club, majoritàriament, hem coincidit en què llegint la veu de la narradora, “sentíem” la Sílvia, coordinadora del nostre club de lectura. La seva manera de parlar, la ironia, l’humor, etc.

Sílvia Romero, l’autora, planteja els interrogants d’una dona, l’Elisa, quan s’assabenta que és una filla adoptada a través de les cartes que li escriu des de Batet l’Antònia, la seva mare adoptiva. L’autora ens presenta dues adopcions, la de l’Elisa i la de la Jujú, amb dues històries diferents.

Júlia M. s’ha valorat que és un llibre fàcil de llegir i amè, que manté la curiositat, la tensió i la intriga fins al final de la lectura. La Jujú ens ha captivat, per la seva humanitat i la seva sordesa selectiva, que li dóna una
nota d’humor divertida. Algú ha comentat que és un tema apte com a guió per a una pel·lícula. Es valora la tècnica narrativa de les cartes, que van alternant els capítols del llibre.

S’ha comentat que els personatges del llibre estan molt ben aconseguits, tant la seva descripció com els seus noms. Dues dones s’assemblen molt, la Jujú i l’Antònia. El personatge de l’Elisa es veu com el punt d’inflexió entre les dues dones. La seva filla Clara l’ajudarà a acceptar la separació del marit, Faust, i li farà entendre que ha d’acceptar l’adopció. L’acompanyarà en el viatge a les viles franceses per reviure el passat de la Jujú.

La Clàudia, la néta, que troba la seva àvia a partir del programa televisiu de TV3 “On són?” apareix com una noia vividora i una aprofitada. Un personatge diferent a les dones que apareixen a la novel·la, que són humanitàries i que s’ajuden, personatges que s’arriben a estimar.

Sobre el personatge de la Sònia, detectiu privat, es comenta que no queda massa clar. “És peculiar la seva manera de resoldre els problemes”, llegim en el llibre. L’autora justifica aquest personatge explicant que és la Sònia Piqué del llibre Amor a sang freda i que li anava molt bé incorporar-lo aquí.

Sobre les cartes s’ha preguntat a l’autora per què les cartes són signades amb el nom d’Antònia i no com a “mare”. Sílvia Romero ens ha dit que no hi havia cap raó, que no s’ho havia plantejat. També se li interroga el perquè de les cartes fragmentades, i no una única carta on se li expliqués a la filla la història dels seus veritables pares i la seva adopció. La Sílvia argumenta que la mare adoptiva és gran, es cansa i ho ha de deixar per continuar un altre dia. Que està fet expressament perquè d’aquesta manera crea la curiositat dels lectors. Sobre el llenguatge de les mateixes, es comenta que l’Antònia escrivia massa bé per ser una dona pagesa. L’autora ens explica els canvis que va introduir a les cartes a petició de l’editorial.

La descripció del barri del Poble Sec, del seu veïnatge, del bar, de les botigues... ha agradat per ser molt real; el mirall de l’entrada a la casa del Poble Sec on viu la protagonista... tot plegat enriqueix el relat perquè a tothom ens ha recordat un mirall semblant a la nostra vida. A la pregunta sobre la menció del llibre “El riu i els inconscients”  de Maria Dolors Orriols, la Sílvia ens diu que en els llibres que ella escriu sempre fa sortir alguna de les dones que per a ella han estat referents i de les quals n’ha après coses.

  • Unes paraules de l’autora
En les diverses ocasions en què m’han convidat a assistir a un club de lectura perquè llegien alguna de les meves obres, sempre he comentat que, per a una escriptora, aquesta experiència de contacte directe amb el lector és un luxe. Però la trobada d’avui amb les clubaires del Celler de lletres ha resultat ser un luxe i un privilegi.

Val a dir que és la primera vegada, al llarg de tots els anys que fa que em dedico a conduir clubs de lectura, que accepto treballar una de les meves novel·les en un dels “meus” clubs. Però les seves argumentacions van vèncer la meva resistència ètica inicial.

Dit això només puc agrair la seva insistència ja que, gràcies a ella, a la sessió d’avui he pogut gaudir de dos privilegis alhora: comentar Júlia M. amb persones properes i que aquestes siguin lectores àvides i apassionades per la literatura. Gràcies.

  • Autora
Sílvia Romero i Olea (Barcelona, 1962) és escriptora, conductora de clubs de lectura i llicenciada en Filologia Catalana. Inicia les seves activitats en el món de la literatura amb l’escriptura de contes infantils, alguns d’ells publicats a la revista Tretzevents. Posteriorment fa algunes incursions en la narrativa breu per a adults, tot obtenint diversos guardons literaris i veient editada la seva obra en revistes o llibres de diversos autors. Però la consolidació en aquest gènere arriba amb el recull de relats Verbes (III Premi Ramon Planes de Narrativa Breu 2006). En poesia col·labora en l’elaboració del llibre solidari Jocs de guerra. Cosa d’infants, creat en coautoria amb Alícia Gili. I en teatre veu publicada, el 2012, la seva obra Verí (finalista del 8è Concurs Literari Vila de Gràcia).

Però els seus interessos literaris s’encaminen cap a la novel·lística: Amor a sang freda, finalista del II Premi Sèrie Negra de Novel·la 2002; Ànima mesquina, XVII Premi de Narrativa Sebastià Juan Arbó 2004; Iskander. Un viatge a la màgia dels llibres, Premi Lleida per a Projecte de Novel·la 2006 (en coautoria amb Alícia Gili); Júlia M., IV Premi Ramon Roca Boncompte 2008; El camí del Bandama Vermell, Premi Columna Jove 2009 (coautoria amb Alícia Gili); Foc grec, Premi de Narrativa Ciutat de Manlleu 2013; i El plagi, Premi El Lector de l’Odissea 2013.

És sòcia de l’AELC (Associació d’Escriptors en Llengua Catalana); ha ocupat el càrrec de Presidenta de l’ARC (Associació de Relataires en Català) durant gairebé tres anys; col·labora amb la revista Lo Càntich amb dues seccions pròpies, revista de la qual ha sigut Directora durant un parell d’anys; col·labora setmanalment en el programa cultural Tirant de llibres, de Ràdio 7 Sant Celoni; i en l’actualitat forma part de l’Equip editor de la jove revista de creació literària Inèdits.


Obra


La Júlia M. o Júlia Muntanyola, més coneguda amb el sobrenom de Jujú, és una velleta de setanta anys a qui tothom considera una bellíssima persona. L’Elisa, la veritable protagonista de la novel·la, se la trobarà de veïna en canviar-se de pis. A partir d’aquesta premissa arrenca la història de Júlia M., una narració que ens transporta del món familiar i quotidià del vell barri barceloní del Poble Sec cap a un passat que ens absorbeix amb una espiral de trobades i sorpreses. Una mare amb una espina clavada al cor. Un degoteig pausat de cartes. Un secret adormit en el silenci. Una crònica antiga d’anhels de llibertat. Una de tantes petites seqüències que forgen la genealogia de la humanitat.

L’autora ens fa entrar en una història de sentiments, però també ens endinsa vers un repàs de la nostra memòria històrica, amb dones enfrontades a la seva realitat i a elles mateixes. Ens parla de l’Elisa, que veu el seu món trencat en el present; de l’Antònia, que ens rememora el passat a través de les seves cartes; de la Jujú, que serveix de nexe entre ambdues èpoques. El resultat és una narració fascinant plena de tendresa i humanitat, i el lector ho rep amb petites mostres dosificades mitjançant uns diàlegs àgils i farcits d’humor, unes cartes que mantenen la intriga i l’interès capítol rere capítol, i les reflexions de la protagonista, que uneix les diverses trames en un sol argument.


  • Altres dades
Web oficial Sílvia Romero: http://silviaromeroolea.es.tl/
Sílvia Romero al Qui és qui: http://www.lletrescatalanes.cat/index-d-autors/item/romero-olea-silvia
Sílvia Romero a la Viquipèdia: http://ca.wikipedia.org/wiki/S%C3%ADlvia_Romero_i_Olea
Júlia M. al youtube: http://www.youtube.com/watch?v=in_yO_Cou_0


Sílvia Romero

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada