10 de juliol 2014

Cinema a la fresca: "Descalç sobre la terra vermella"



En el marc de la Quinzena solidària d'enguany hem pogut gaudir d'una tertúlia literària i cinematogràfica sobre l'obra "Descalç sobre la terra vermella". Ha estat la segona tertúlia d'aquestes característiques, organitzada per la Regidoria de Cooperació, la Regidoria de Cultura i la Biblioteca Municipal. S'ha convocat a l'autor del llibre, Francesc Escribano, i s'ha fet coincidir amb el sopar de fi de curs dels grups de la Parròquia de Sant Sadurní. 







Sobre l'autor
Francesc Escribano (Vilanova i la Geltrú, 1959) és periodista. Ha treballat en premsa i en ràdio però la seva activitat principal és a la televisió. Fou membre de l'equip inicial del 30 minuts i més tard, director de TV3. Actualment és director de Minoria Absoluta. Ha rebut diversos premis entre els quals destaca el Premi Gaziel de Biografies i Memòries l'any 1998 per Descalç sobre la terra vermella, llibre en què es basa la pel·lícula homònima protagonitzada per Eduard Fernández. 

Sobre el llibre
Pere Casaldàliga va arribar al Brasil el 1968, quan tenia quaranta anys. Havia aconseguit fer realitat el seu somni, ser missioner, cosa que li canvià la vida per sempre més. Provinent d'una família tradicional i de dretes, va formar-se com a capellà en l'ambient tancat de l'Espanya franquista; però ara, una trentena d'anys després, és un bisbe compromès amb la Teologia de l'Alliberament que ha estat amenaçat de mort moltes vegades i que s'ha hagut d'enfrontar amb la dictadura militar, amb els poderosos locals i també amb el Vaticà.

Sobre la pel·lícula
Descalç sobre la terra vermella explica la vida del bisbe Pere Casaldàliga a Sao Felix do Araguaia al Brasil. Narra la seva lluita continuada en favor dels desafavorits i dels pobles indígenes del Mato Grosso. Casaldàliga ha de fer front als terratinents de la zona i també s'ha de plantejar el paper de l'Església catòlica. Què ha de fer: construir la seva església i dedicar-se a batejar i enterrar gent? Tancar els ulls davant del dolor del poble? Casaldàliga entén que la neutralitat és impossible i que ha de posicionar-se.
Al repartiment hi intervenen Eduard Fernández, Pablo Derqui, Sergi López, Eduardo Magahäes, Cristina Lago, Mónica López, Clara Segura, Abu Santana, Francesc Orella, Mario Gas, Jordi Puig 'KAI', Georgina Castro, Blai Llopis, Marcel Borràs, entre d'altres.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada