09 d’octubre 2015

Club de lectura Celler de lletres a les Caves Blancher

El vi fa sang, de Salvador Balcells

  • Tertúlia de dimecres 7 d’octubre de 2015
El mes d’octubre, a Celler de lletres, estem de festa. Perquè el nostre club de lectura, dins el projecte “Literatura DO”, dedica la tertúlia a una novel·la ambientada en el món del vi i del cava. En aquesta ocasió l’obra triada ha estat El vi fa sang, de Salvador Balcells, i comptàvem amb la presència de l’autor.
 

L’acte s’ha iniciat amb unes paraules de Montse Medall, regidora de Cultura, que ha enaltit l’esmentat
projecte, iniciativa del Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya, per l’aportació de maridatge que estableix entre la viticultura i la literatura. Tot seguit Josep Carbó, de les caves Blancher, celler col·laborador d’enguany, ha guiat els assistents a una visita per les seves instal·lacions tot comentant els diversos aspectes del procés d’elaboració del vi i del cava.

A continuació Glòria Bricollé, responsable de la Biblioteca Ramon Bosch de Noya, ha donat la benvinguda a l’especial trobada del Club de lectura, i els assistents ens hem endinsat en els comentaris al voltant d’El vi fa sang.

Val a dir, per començar, que la lectura d’aquesta novel·la ha causat bones sensacions en els lectors, ja que han gaudit amb la intriga habitual del gènere negre i, alhora, han vist com es posava damunt la taula una denúncia al voltant dels efectes nocius de les empreses petroquímiques.

Quant al primer aspecte, la literatura de gènere, s’ha valorat en especial l’habilitat per part de l’autor de conduir i resoldre dues històries ben diferents, i s’ha remarcat un tret que, hem considerat, és força habitual en aquest tipus de narracions: sovint una petita casualitat és el que aconsegueix aclarir els casos policíacs que es plantegen. Referent a la temàtica de denúncia s’ha conversat al voltant de la situació actual de les comarques tarragonines en aquesta matèria.

Tornant a la novel·la també s’ha prestat especial interès en els diversos personatges que hi apareixen. Des del protagonista, el sotsinspector Emili Espinosa, de qui s’ha valorat positivament aquest origen valencià que li atorga Salvador Balcells i que li permet enriquir la narració amb el seu parlar, fins a altres policies que l’acompanyen en la investigació, tot passant per la mateixa família d’Emili Espinosa. En aquest sentit (la família que envolta el protagonista) se li ha preguntat a l’autor quines són les fonts literàries de gènere negre de les quals beu, i tal com molts esperàvem ha citat escriptors com Andrea Camilleri, Donna Leon, Henning Mankell o Petros Márkaris, per esmentar-ne alguns.

Algunes clubaires han apuntat l’àmplia diversitat de temàtiques que podem trobar en la novel·la: la cura de la gent gran, la solitud d’algunes dones, l’homosexualitat, la crítica a les empreses de seguretat privada, el radicalisme adolescent o de joventut... I algunes veus han considerat que aquesta amplitud és, més aviat, abús, i que no s’acaba d’aprofundir amb rigor en cap d’elles. En base a aquesta sensació també s’ha anotat un cert estil periodístic, cosa que l’autor ha atribuït als molts anys en què, sense dedicar-s’hi, ha estat vinculat al periodisme.

Però per contra i de nou, s’ha lloat el treball de documentació que ha dut a terme Salvador Balcells per referir-se al món del vi i del cava, i de tots els passatges on apareixen aquestes referències, el que ha quedat més present entre les clubaires que han llegit la novel·la ha estat el tast de vins que fan els diversos membres del Club Bacus Varietal.

En definitiva El vi fa sang és una novel·la de gènere negre que dissemina els seus tentacles per la viticultura, tot plantejant diverses denúncies de temes candents, tret habitual de les obres d’aquest gènere. I a Celler de lletres hem gaudit de la seva lectura, de la presència de l’autor, i de la copa de cava que des del celler Blancher han tingut la gentilesa d’oferir-nos.


  • Unes paraules de Salvador Balcells
"Ha estat un veritable goig haver pogut participar en qualitat d'autor convidat en la trobada del Club de Lectura. Les caves Blancher, on va tenir lloc, són un marc ideal per aquestes activitats culturals. Quina sort que tenen a Sant Sadurní de disposar d'un lloc així! Aquest cop tocava parlar del meu llibre 'El vi fa sang' i he de donar les gràcies per totes les opinions i comentaris que es van fer. L'Emili Espinosa, el seu protagonista, sembla que va caure bé entre lectors i lectores. És un personatge que ja té vida pròpia. I a mi, com a creador, només em queda mantenir-lo viu i actiu unes quantes novel·les més. Així sigui."

  • L’autor
Escriptor català (L’Espluga de Francolí, 1946), va ser llibreter durant vint anys, després dels quals es va vincular al món de la premsa en català, de la gestió cultural, i també ha col·laborat en diversos programes de ràdio i ha estat professor de la Universitat Catalana d’Estiu.

L’interès polític i ecològic i la seva preocupació per l’entorn el van dur a escriure tres llibres de divulgació: Visca la terra. Manual de l’ecologista català (1982), Energia i societat. Una perspectiva catalana (Premi Xavier Romeu de Monografies per a l’Ensenyament, 1986), i Barcelona 92. Com desfer Catalunya (1986).

Però és en el camp de la ficció on trobem el gruix de la seva obra. En aquesta línia ha col·laborat amb diversos contes en obres d’autoria compartida: Salou 6 pre-textos V  (2009), Estimada solitud i 15 contes més (2009) i Crims.cat 2.0 (2013).

Tot passant a la seva producció en el camp de la novel·lística cal destacar La taca negra (2007), on denuncia les màfies de la prostitució de luxe. L’obra va resultar guanyadora del Premi Joan Arús de l’Ajuntament de Castellar del Vallès amb el títol provisional de “Nines russes” i, a més, va marcar el punt de partida del personatge del sotsinspector dels Mossos Emili Espinosa, que serà qui protagonitzarà els títols posteriors de Salvador Balcells.

Així tenim El vi fa sang (2010), novel·la que hem tractat en el nostre Club de lectura; Dur de pair (2012), en la qual ens capbussem en el món de les màfies internacionals del narcotràfic; i Tempesta al Bàltic (2014), la quarta entrega de la sèrie Espinosa i mitjançant la qual ens trasllada al cau de la novel·la negra nòrdica.

  • L’obra
Amb El vi fa sang l’autor ens ofereix una nova novel·la protagonitzada pel sotsinspector dels Mossos, Emili Espinosa. Aquest personatge, que la ploma de Salvador Balcells el fa nascut a València i amb els seus inicis professionals com a guàrdia civil (serà posteriorment que ingressarà als Mossos d’Esquadra), gaudeix de tot un seguit de característiques habituals en altres detectius de sagues de gènere negre: casat amb una tortosina de caràcter fort i amb habilitats culinàries, aquesta sovint haurà de fer de mediadora per resoldre els conflictes entre l’home i les filles. Dues filles, per altra banda, amb trets independentistes i antisistema. Quant a la feina, de vegades l’Emili Espinosa és mal vist pels companys per certa inclinació individualista a l’hora de treballar i per la seva tendència a enfrontar-se amb els superiors. Malgrat això, tothom té clar que és eficient i eficaç.

La novel·la arrenca a l’Espluga de Francolí amb l’assassinat d’un conegut gitano i tractant de cavalls. L’escenari on es descobreix el cadàver dóna peu a Salvador Balcells per mostrar-nos diversos indrets turístics de la contrada, com la cova de la Font Major, el museu de la Vida Rural i el monestir de Poblet, per citar-ne alguns.

Però aquest crim no serà l’únic que haurà d’investigar. La mort d’un professor de la facultat d’enologia de la Universitat Rovira i Virgili serà denunciat pels seus companys d’universitat, que en cap moment poden creure’s que es tracti d’un suïcidi, tal com semblen indicar totes les proves. El professor difunt estava a punt de fer unes importants revelacions al voltant de la contaminació d’algunes empreses tarragonines del sector petroquímic, i els seus amics consideren que aquest informe compromès seria la raó del seu hipotètic assassinat.

Odis acadèmics, crítica a les empreses de seguretat privades, racisme, i una interessant passejada pel món del vi, el glamur del tast, la viabilitat de la viticultura ecològica... tot plegat es condensa en aquesta novel·la de Salvador Balcells, la segona protagonitzada per l’Emili Espinosa i que és l’obra triada enguany pel Club de lectura Celler de lletres per celebrar la nostra trobada dins el projecte Literatura D.O.

Altres dades
·         Salvador Balcells a Viquipèdia: https://ca.wikipedia.org/wiki/Salvador_Balcells_i_Vil%C3%A0
·         Biografia literària i obra de Salvador Balcells: http://www.editorialmeteora.com/autor/balcells-salvador/33
·         Blog de Salvador Balcells: http://blocs.mesvilaweb.cat/sbalcells/
·         El vi fa sang, crítica a Diari de Balears: http://www.editorialmeteora.com/upload/criticas/ViFaSangDBalears.pdf
·         El vi fa sang, crítica a Diari de Tarragona: http://www.editorialmeteora.com/upload/criticas/ViCrit2.pdf
·         El vi fa sang, crítica a El Punt: http://www.editorialmeteora.com/upload/criticas/ViCrit.pdf


Sílvia Romero



El club de lectura de la biblioteca reunit a les Caves Blancher, on es va fer visita de les caves...


...i el comentari de la novel·la El vi fa sang amb la presència de l'autor, Salvador Balcells.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada