11 d’octubre 2016

Recomanacions

·      
HHhH
Binet, Laurent
Barcelona : Seix Barral, 2011
HHhH és la primera novel·la de l'escriptor francès Laurent Binet, publicada l'any 2010. Binet ha treballat molts anys com a professor de secundària, i recentment ha aconseguit una plaça de professor de francès a les Universitats de París III i VIII. Anteriorment Binet havia publicat una col·lecció de relats d'inspiració surrealista, i un assaig on recollia la seva experiència com a professor de secundària a París i les ciutats del seu extraradi.
Tot i ser la seva primera novel·la, Laurent Binet ha treballat en ella gairebé tota la seva vida adulta. Després d'acabar la universitat va treballar un temps en una escola militar d'Eslovàquia com a professor de francès. Va conèixer el país, així com la veína República Txeca, i s'hi enamorà. De la seva estada li ve l'interès
per un episodi de la segona guerra mundial que va tenir lloc a Praga. Un comando de la resistència enviat des de Londres va assassinar el Reichprotektor de Bohèmia i Moràvia, i cap dels serveis de seguretat del tercer Reich, Reynhard Heydrich.
Heydrich havia anorreat a sang i foc la resistència txeca i es va guanyar el sobrenom de "el carnisser de Praga". La repressió posterior fou brutal, incloent la mort dels comandos que dugueren a terme l'atemptat, i l'assassinat massiu dels habitants del poble de Lidice com a represàlia i exemple.
Fascinat per aquesta història, Laurent Binet va començar a recopilar material sobre l'atemptat, fins al punt de convertir-se en tot un expert. A mida que anava treballant en el text amb la intenció d'escriure una novel·la històrica, es va començar a plantejar el típic dilema dels escriptors del genere: fins on omplir amb la ficció els buits del que se sap de la història. Amb l'afegit de que ell tenia un coneixement dels fets de caire enciclopèdic.
Finalment va optar per una solució ben original. HHhH no és una novel·la històrica a l'ús, és l'intent del seu autor d'explicar-nos els seus dubtes alhora d'escriure-la i de com ha avançat el lent procés de creació. Tot i així el text resulta de gran dinamisme, i aconsegueix portar-nos de la mà pels fets històrics que desembocaren en aquell matí del 27 de maig de 1942, i en la terrible repressió que els seguí.
Entre les curiositats que ens explica l'autor en la novel·la, està l'origen del seu particular títol. La seva idea era que es digués "Operació antropoide", nom en clau de l'atemptat, però el seu editor és va decantar per HHhH, que és l'acrònim d'una frase que és deia a les SS: Himmlers Hirn heisst Heydrich, que en alemany vol dir, "el cervell de Himmler es diu Heydrich". La intenció era remarcar el fet que el cervell gris que hi havia darrera el cap de les SS era el seu segon, Reinhard Heydrich.
La segona guerra mundial és un dels fets històrics que ha produït més literatura, tant en general com en cada episodi en particular, i internet no és una excepció. A la xarxa hi ha un munt d'informació sobre l'atemptat, la resistència txecoslovaca i la figura de Heydrich. Aquí només assenyalarem els documents més generals i accessibles.
Als enllaços de sota trobareu l'article de la Wikipedia sobre l'operació antropoide, i també un sobre Reinhard Heydrich. El diari El País va publicar un breu reportatge sobre l'atemptat el juny de 2012, coincidint amb el 60è aniversari de la mort de Heydrich.
Encara que no tingui una relació directe amb l'atemptat, la conferencia de Wansee, la reunió dirigida per Heydrich on es decidí posar en marxa l'extermini dels jueus europeus, ocupa un lloc important en la novel·la pel que rebel·la sobre la personalitat i fets del Reichprotektor de Bohèmia i Moràvia. El museu de l'Holocaust de Buenos Aires publica una revista revista anomenada Nuestra memoria. En el número 35 de novembre de 2011 hi ha un interessant article titulat Wannsee: la decisión final.
A Google Books, la pàgina web de google dedica a a la venda de llibres, podeu consultar algunes pàgines del llibre "Operaciones secretas de la segunda guerra mundial", de Jesús Hernández Martínez. El capítol 6 està dedicat a l'operació antropoide, l'assassinat de Heydrich. A Google Books es poden consultar de manera gratuïta algunes pàgines dels llibres a la venda com a sistema de promoció. Afortunadament, bona part d'aquest capítol és pot llegir sense pagar. És un interessant resum del que fou la preparació i execució de l'atemptat.
També us recomanem mirar aquest reportatge titolat "La muerte de Reinhard Heydrich". Forma part de la sèrie "Cazadores de nazis" produïda pel canal de televisió nord-americà Discovery channel i estrenada l'any 2010. Narrà l'atemptat contra Heydrich i conté interessants imatges d'arxiu de Heydrich.
Essent un autor tan jove, hi ha molt poca informació sobre Laurent Binet a la xarxa. El que resulta més fàcil de trobar són ressenyes del llibre i entrevistes. A sota trobareu una entrevista força interessant realitzada per la revista d'internet "Revista de Letras" i publicada el 5 d'octubre de 2011. Entre les ressenyes publicades sobre HHhH, destaca la que va escriure Mario Vargas Llosa al diari el pais, el 9 d'octubre de 2011.
El programa "Página 2" de la segona cadena de radio televisió espanyola, un programa especialitzat en literatura, li va fer una entrevista que es va emetre el 30 d'octubre de 2011. Aquí la podeu veure completa i subtitulada.
Com podreu llegir en el llibre de Laurent Binet, l'assassinat de Reinhard Heydrich ha inspirat un bon nombre de llibres i pel·lícules. Una de les més recents és la de l'escriptor de novel·la negra Philip Kerr, que trasllada al seu detectiu Berni Gunther a la perillosa Praga governada per Heydrich.
Finalment, podeu ampliar la informació sobre el llibre i el context històric en el qual s'enmarca a la guia de lectura que hem preparat sobre la novel·la a la nostra biblioteca.

Més informació:
·         Operació Antropoide
·         Vídeo "La muerte de Reinhard Heydrich"
·         Vídeo "Entrevista a Laurent Binet"
Recomanat per David Alcoy. Bib. Bellvitge. L'Hospitalet de Llobregat

10/11/2014

      Biblioteca Virtual
·        
·         Els bibliotecaris recomanen
·         Detall recomanació

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada