Històries de la Barcelona gormanda
Sucarrats Miró, Josep
Barcelona : Angle, 2014
Primer de tot, els autors fan un
repàs dels noms que han marcat la història gastronòmica de la ciutat: des del baró de Maldà fins
a Ferran Adrià,
passant per Néstor Luján, Manuel
Vázquez Montalban o Paco Parellada delSet Portes.
Seguidament, per ubicar-nos, un repàs de la cuina de la Barcelona de fa 1000
anys fins l'actualitat. Després, comencen les anècdotes, personatges i secrets
més enllà de la història oficial: un barceloní que inventà la primera
màquina per fer xocolata sòlida; les visites de Fellini a Can Ravell; un plató porno al Semproniana,...
màquina per fer xocolata sòlida; les visites de Fellini a Can Ravell; un plató porno al Semproniana,...
Per altra banda, tenim els punts
de trobada que defineixen la identitat de la ciutat als mercats, fires, colmados,
bars, restaurants i cafès. Tampoc no podríem completar un història
gastronòmica de la capital sense fer referència a les begudes i anècdotes tals
com que la cervesa barcelonina ve d'Alsàcia, que els pares de la cocteleria
barcelonina són els Boadas i
els Gotarda o
que l'origen del Cacaolat està
a la Granja Viader del carrer Xuclà.
Per acabar, el llibre fa un repàs
als plats i productes barcelonins patrimoni de la ciutat: com ara l'arròs
Parellada, la Sarsuela o la Bomba de la Barceloneta.
És interessant veure també la
bibliografia de consulta als annexos.
Josep
Sucarrats Miró s'ha especialitzat en el periodisme
gastronòmic. Director de la revista CUINA,
col·labora en altres mitjans (Sàpiens, Ara, Time Out, Gastronomistas.com)
i participa habitualment en programes radiofònics i televisius.
Sergi Martín és
guionista i escriptor. Ha treballat en el desenvolupament de diversos
documentals, campanyes de comunicació i programes de televisió.
Més informació:
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada