16 de desembre 2016

Avui recomanem: "Històries de la Barcelona gormanda"

Històries de la Barcelona gormanda
Sucarrats Miró, Josep
Barcelona : Angle, 2014
Llibre addictiu, ideal per regalar aquest Nadal. Segur que no pots llegir només una història de les desenes que té sobre la història gastronòmica de Barcelona. Hi trobaràs anècdotes, curiositats i petits relats entorn el menjar i el beure a la ciutat que tenen com a objectiu fer-te passar una bona estona i, potser, obrir-te la gana...
Primer de tot, els autors fan un repàs dels noms que han marcat la història gastronòmica de la ciutat: des del baró de Maldà fins a Ferran Adrià, passant per Néstor LujánManuel Vázquez Montalban o Paco Parellada delSet Portes. Seguidament, per ubicar-nos, un repàs de la cuina de la Barcelona de fa 1000 anys fins l'actualitat. Després, comencen les anècdotes, personatges i secrets més enllà de la història oficial: un barceloní que inventà la primera
màquina per fer xocolata sòlida; les visites de Fellini a Can Ravell; un plató porno al Semproniana,...
Per altra banda, tenim els punts de trobada que defineixen la identitat de la ciutat als mercats, fires, colmados, bars, restaurants i cafès. Tampoc  no podríem completar un història gastronòmica de la capital sense fer referència a les begudes i anècdotes tals com que la cervesa barcelonina ve d'Alsàcia, que els pares de la cocteleria barcelonina són els Boadas i els Gotarda o que l'origen del Cacaolat està a la Granja Viader del carrer Xuclà.
Per acabar, el llibre fa un repàs als plats i productes barcelonins patrimoni de la ciutat: com ara l'arròs Parellada, la Sarsuela o la Bomba de la Barceloneta.
És interessant veure també la bibliografia de consulta als annexos.
Josep Sucarrats Miró s'ha especialitzat en el periodisme gastronòmic. Director de la revista CUINA, col·labora en altres mitjans (Sàpiens, Ara, Time Out, Gastronomistas.com)  i participa habitualment en programes radiofònics i televisius.
Sergi Martín és guionista i escriptor. Ha treballat en el desenvolupament de diversos documentals, campanyes de comunicació i programes de televisió.
Més informació:


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada