25 d’octubre 2018

Club de Lectura "Celler de Lletres", tertúlia sobre la novel·la "El Secret de les caves Malsor" d'Olga Olaria

Club de lectura CELLER DE LLETRES — Blog de la Biblioteca

El celler de les caves Malsor, d’Olga Olaria



  • Tertúlia de dijous 18 d’octubre de 2018 
La tertúlia del mes d’octubre del Club de lectura Celler de lletres, com ja és habitual aquests darrers anys, l’hem organitzat fora de la biblioteca ja que forma part de la programació d’activitats “Biblioteques amb DO”. Enguany l’agradable marc on ens hem arrecerat per gaudir de la nostra trobada mensual ha estat a les caves Rimarts, on ens ha rebut un acollidor i afable Ernest Martínez, que ens ha mostrat el celler i ens ha dedicat el seu temps i explicacions sobre la filosofia d’aquestes caves i els productes resultants.



També hem comptat amb la presència de Núria del Campo, cap de zona de les biblioteques de l’Alt Penedès-Garraf, amb la companyia de la regidora de Cultura Montse Medall, i amb la presència de l’autora de la novel·la que comentàvem, Olga Olaria, qui amb l’obra El secret de les caves Malsor va resultar guanyadora del “3r Premi de Novel·la Curta Celler de lletres”.

L’inici de la tertúlia ha girat al voltant de la documentació necessària per tirar endavant un projecte com és l’escriptura d’una novel·la amb una temàtica tan específica, i en aquest sentit l’autora ens ha fet cinc cèntims sobre el procés de selecció de les dades recopilades, que anaven passant del més general, amb informacions extretes per internet, al més concret, amb informacions contrastades en llibres. En aquest sentit una de les persones que va actuar com a jurat del concurs ha remarcat que, quan es va deliberar al voltant dels diversos originals presentats, es va comentar el fet que les dades no eren abocades de forma gratuïta, sinó que apareixien només en els moments necessaris.

S’ha comentat a bastament el desplegament d’un to fantasiós, amb el qual l’autora es mostra pròdiga, i com aquest ens va conduint cap a la descoberta d’unes vinyes originals i singulars. Amb tot, alguna clubaire ha considerat que es produeix cert grinyol entre el to realista de les aventures que es descriuen, i aquest final que gairebé es podria qualificar de ciència-ficció.

Quant a les aventures, que es van encarrilant l’una rere l’altra perquè hi ha uns personatges que han de superar diverses proves per poder sortir de l’atzucac en què es troben, estan basades en un seguit de jocs matemàtics, de lògica i d’enginy, que ha fet les delícies d’algunes lectores, mentre que d’altres, gens curioses vers els jocs d’enigmes, no hi han prestat gaire atenció. I també la cançó gràcies a la qual els personatges acaben de lligar tots els caps, ha estat considerada un bon recurs.

Hi ha un parell d’aspectes en els quals han coincidit totes les persones que han comentat la novel·la durant la nostra trobada. Per una banda la importància de tota la temàtica al voltant del contracte de rabassa morta, amb tots els conflictes i revoltes que va ocasionar un arrendament abusiu com aquest. I per l’altra banda la rapidesa de lectura de la novel·la, ben possiblement a causa del ritme narratiu.

El secret de les caves Malsor, d’Olga Olaria, és una novel·la breu que beu de les històries d’aventures i peripècies més tradicionals. I també nosaltres hem begut i degustat un excel·lent cava del celler Rimarts.

·         Unes paraules de l’autora


Només donar les gràcies al Club de lectura Celler de Lletres, de la Biblioteca Municipal de Sant Sadurní d'Anoia, per haver-me donat l'oportunitat de poder gaudir d'una amena xerrada amb tots els seus membres. Tanmateix, també agrair a la Glòria i la Sílvia la seva dedicació per intentar fer-me sentir com a casa, sense deixar-me les caves Rimarts, no visualitzo lloc millor on s'hagués pogut fer aquesta trobada.

Personalment, crec que és un gran encert que els escriptors puguem compartir les nostres experiències, a l'hora d'escriure una novel·la, amb els lectors i que aquests tinguin també l'oportunitat de poder expressar les seves sensacions a l'hora de llegir-la. Per a mi, va ser un enriquidor moment i tot un plaer escoltar el vostre positiu punt de vista, saber dels vostres dubtes, de les vostres crítiques, i espero haver pogut resoldre-ho tot. Igualment, agrair-vos la vostra preparació per a la trobada i la vostra sinceritat.

Una forta abraçada i a continuar endavant. Espero que més gent es pugui contagiar del vostre entusiasme per la lectura. Gràcies per tot i fins a la pròxima!

  • L’autora

Olga Olaria és nascuda a Barcelona el 1973, però va residir a l’Irun fins als catorze anys. Posteriorment va cursar estudis administratius i cal dir que li apassionen els números. Aquest és un aspecte de la seva biografia que, com podran comprovar els lectors d’El secret de les caves Malsor, també és un detall molt important dins la novel·la. Amb tot, malgrat aquesta passió pels números, al cap dels anys va decidir fer un gir en la seva vida professional i en l’actualitat es dedica a la costura.

Una altra de les seves passions, però, és el món de les lletres. En aquest sentit cal destacar que li encanta la literatura de misteri, les novel·les policíaques i la ciència-ficció.

Quant a la creativitat literària, des de sempre li ha agradat escriure contes i històries curtes. Però amb aquesta novel·la, El secret de les caves Malsor, ha fet el pas cap a un format més extens, més llarg que no pas els contes o relats: la novel·la curta. Un projecte i una experiència que van trobar el seu reconeixement en resultar guanyadora del Premi de Novel·la Curta Celler de lletres en la convocatòria de 2017.

  • L’obra

Les primeres línies de la novel·la ens marquen clarament la pauta del que podrem trobar durant la lectura: una narració en passat i en tercera persona, amb un personatge femení tafaner i curiós (que ara per ara ignorem si serà la protagonista), i un inici d’aventura en veure’s atrapada al soterrani d’unes gran caves.

La història que se’ns planteja és l’intent d’aquest personatge, l’Eva, i d’un altre que també queda atrapat, el Nando, per trobar la sortida cap a l’exterior de les caves. Però per aconseguir-ho, i tal com succeeix en les més clàssiques novel·les d’aventures, hauran de passar i superar tot un seguit de proves, moltes de les quals tindran a veure amb enigmes matemàtics, de lògica, d’enginy i d’observació.

Aquestes traves que aniran superant amb més o menys dificultat atorguen un ritme àgil i fluid a la narració. I com a contrapunt a la història que té lloc al soterrani, tenim la recerca que en fan des de l’exterior en haver-los trobat a faltar. Una recerca que es complica en saber-se controlats i espiats per aquells que han provocat l’entrampada de l’Eva i el Nando.

A poc a poc aniran esbrinant quin és el secret que durant anys i anys han amagat aquestes caves, i descobriran l’atzarosa relació que lliga els diversos personatges de la novel·la.

Altres dades

Sílvia Romero

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada