26 d’octubre 2018

Pompeu Fabra i la seva obra


Pompeu Fabra 1868/1948
Aquest any fa 150 anys del naixement del lingïsta i gramàtic Pompeu Fabra i Poch (Barcelona barri deGràcia 1868 - Prada de Conflent, 1948) i 100 anys de la publicació de la seva Gramàtica catalana. Va ser un científic brillant, que va codificar i modernitzar la llengua catalana i la va fer apta per als diversos estils i funcions.
Sobre Pompeu i la seva obra a la biblioteca de Sant Sadurní: Pompeu Fabra 
Durant l'any s'estan organitzant diverses activitats en la seva memòria i reconeixement. La celebració fa especial incidència en la seva aportació a la llengua, i també posa en valor el gran arrelament social de la seva figura i obra arreu de Catalunya. 
Pompeu Fabra, 1933
Autor: Carles Varela i Burch
Pompeu Fabra és considerat el «seny ordenador» de la llengua catalana moderna. Des de la revista L’Avenç promogué una campanya per a la reforma lingüística. Participà en el I Congrés Internacional de la Llengua Catalana (1906). Autor de la Gramática de la lengua catalana (1912), impulsà la promulgació de les Normes ortogràfiques (1913). Per encàrrec de l’IEC, que l’adoptà com a oficial, publicà la Gramàtica catalana (1918). És l’autor de les Converses filològiques i del Diccionari general de la llengua catalana (1932), concebut com a canemàs del futur diccionari de l’Institut.
Entre els anys 2005 i 2013 s’ha publicat tota l’obra de Pompeu Fabra, un total de deu mil pàgines que constitueixen els nou volums de les Obres completes, sota la direcció de Jordi Mir i Joan Solà, amb la col·laboració de trenta especialistes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada