13 de novembre 2018

Club de lectura amb "El petit lladre d’ombres" de Marc Levy

      Tertúlia de divendres 9 de novembre de 2018


El petit lladre d’ombres, tal com es comenta en la ressenya de més avall, és el que podríem anomenar un llibre “amable”, és a dir, aquell tipus de narrativa que et dibuixa un somriure afable en acabar la lectura. I aquesta és la valoració general que podem extreure de la primera ronda d’opinions dels clubaires d’aquesta trobada.

S’ha remarcat, però, la sensació de tristor que amara la primera part de la novel·la. Un apartat on es fa més palesa la solitud del nen protagonista i l’angoixa que li causa aquest sentiment. Tot i que algunes veus clubaires han considerat que potser la paraula tristor no és la més adequada, ja que a poc a poc aquesta es va convertint en una sensació de tendresa.

Els buits que sotraguen el protagonista (un protagonista que, com hem evidenciat durant la trobada, no té un nom propi, com tampoc no el té ni la mare ni el pare) són els que provoquen, a parer dels lectors del club, el capbussament del nen en aquest món fantàstic que són les ombres. El poder, el do de saber-les robar i parlar amb elles per comprendre les persones que en són propietàries, és la necessitat tan arrelada a l’ésser humà d’escoltar i ser escoltat. És, també, el joc infantil de l’amic imaginari (cosa que hem apuntat i valorat durant la tertúlia).

Amb tot, la primera part de la novel·la ens prepara i ens condueix amb gran èmfasi cap aquesta fantasia de les ombres, i tot d’una, en passar a la segona part, l’imaginari que havíem construït com a lectors al costat de la veu narradora, se’ns esmuny. Hem valorat que té la seva lògica perquè pot fer referència a l’evolució de les persones i la pèrdua de les il·lusions (i per tant del món fantàstic interior). Però ens ha sobtat aquest canvi tan flagrant.

Més enllà d’aquests aspectes hem debatut sobre altres personatges que tenen un pes important en la narració. La mare, amb el seu instint protector davant l’absència d’un pare per al seu fill, i com aquest instint la duu a mantenir un gran secret al llarg de tota la seva vida. El Luc, l’amic fidel amb qui sempre pots comptar. Yves, el bidell de l’escola, que per al protagonista es convertirà en el referent i en la figura del pare, en substitució del seu, que ha marxat. La Cléa, la nena que també té un poder: parlar escrivint les paraules al cel. I al costat de tots aquests, també hem comentat el paper d’altres personatges que potser no interactuen de forma tan directa amb el protagonista, però que tenen un rol important en la narració: Marquès, el contrincant dels anys d’infantesa; Sophie, la primera parella del protagonista; Alice, la veïna amiga...

En definitiva El petit lladre d’ombres és una novel·la amb un plantejament senzill, que es llegeix com un conte, però amb la qual el lector pot establir empatia. En part gràcies a aquest punt de vista narratiu, plantejat des de la primera persona, que manté el to d’intimitat amb el protagonista al llarg de tota la lectura.

·        L’autor

Escriptor francès (1961), als 18 anys entra a treballar a la Creu Roja Francesa, on s’hi estarà durant sis anys. Paral·lelament estudia Gestió i Informàtica a la Universitat París-Dauphine. El 1983 es trasllada als Estats Units i crea una empresa especialitzada en imatge digital, però el 1989 dimitirà del seu propi grup i tornarà a França (París), on fundarà, amb dos amics, un despatx d’arquitectura.

La seva vida canvia radicalment quan escriu una novel·la dedicada al seu fill Louis. El llibre, I si fos veritat, té un èxit immediat, es tradueix a nombroses llengües i se’n fa l’adaptació cinematogràfica (Just like heaven). Després d’aquesta exitosa entrada al món literari, Marc Levy es dedica en exclusiva a l’escriptura i, cal remarcar-ho, totes les seves novel·les es troben en els primers llocs de les llistes de més venuts de França, amb el conseqüent ressò internacional d’aquesta fita. Altres títols, a banda del que hem esmentat i del que tractarem a la nostra tertúlia, serien: La química secreta de les trobades, El primer dia, La primera nit, Totes les coses que no ens vam dir, La propera vegada, On ets?

Marc Levy també ha participat en la realització d’un curtmetratge per a Amnistia Internacional, La carta de Nabila, i ha escrit la lletra de cançons per a diferents artistes. La seva última novel·la L’Horizon à l’envers (L’horitzó al revés), de la qual encara no ens ha arribat la traducció, ha estat publicada a França el febrer de 2016.

En l’actualitat és l’autor francès més llegit arreu del món i les seves novel·les han estat traduïdes a 49 llengües.

·        L’obra  

El protagonista d’aquesta novel·la és un nen que acaba d’instal·lar-se, amb el pare i la mare, en un petit poble de França. Encara no coneix ningú, no té amics, i comencen les classes del nou curs. Aquest serà el punt de partida de la història que se’ns mostra a El petit lladre d’ombres, i arran d’aquest inici viurem de primera mà, braç a braç, la seva infantesa i joventut.

El primer repte amb què s’enfrontarà serà, precisament, trobar un lloc en aquesta nova escola. I per un seguit de circumstàncies farà amistat amb dues persones que esdevindran molt importants, per a ell: Yves, el bidell del centre; i Luc, el fill del forner (aquest sí de la seva edat). Però aquestes relacions, en un principi, quedaran apaivagades perquè tindrà lloc un fet transcendental: el pare marxarà de casa. La seva vida, doncs, girarà sempre al voltant de la mare, una dona que es lliurarà completament al fill i es desviurà per ell.

I en paral·lel a aquests esdeveniments, que trobem a les primeres pàgines del llibre, hi ha la descoberta del seu do personal i ben peculiar: és capaç d’apropiar-se de les ombres dels qui són al seu voltant, parlar amb elles, conèixer les pors més secretes i els anhels més desitjats d’aquestes persones. Aquesta habilitat, aquest poder, propiciarà que pugui ajudar els altres, i també, a la llarga, a ell mateix.

És evident que som davant d’una història senzilla, potser sense massa pretensions, amb un estil àgil i amè dotat amb els ornaments literaris justos i sempre amb la intenció que aquests serveixin per a l’avanç de la narració. Sense tractar-se d’una novel·la coral, trobem un nombre important de personatges amb qui el nen protagonista es relacionarà: els esmentats Yves i Luc, la mare, el company fatxenda Marquès, la gran amistat d’estiu Cléa, l’amiga universitària Sophie... En la seva majoria són personatges definits, que podem conèixer i entendre, però sense aprofundir-los perquè només ens interessen en base a la seva aportació a la història.

Potser, com s’ha indicat més amunt, som davant una història senzilla, però la senzillesa ens permet gaudir d’instants tendres, que acaronen la lectura, que ens fan sentir cada moment amb la mateixa intensitat que ho viu el protagonista. En resum, una narració amb el polsim de màgia literària idoni per crear un llibre amable.

Altres dades
·         Marc Levy a la Wikipedia: https://es.wikipedia.org/wiki/Marc_Levy
·         Marc Levy, web oficial: https://www.marclevy.info/marclevy
·         El petit lladre d’ombres (comentari a blogs): https://voltarivoltar.com/2018/06/16/voltar-per-la-literatura-el-petit-lladre-dombres-de-marc-levy
·         El pequeño ladrón de sombras (comentari a blogs): http://generacionreader.blogspot.com/2013/03/resena-el-pequeno-ladron-de-sombras.html
·         Entrevista a Marc Levy (youtube): https://youtu.be/GCVpBAynJUU

Sílvia Romero

1 comentari:

  1. Es un libro que me a gustado muchisimo y al mismo tiempo me a sorprendido me hecho reir y recordar muchas cosas muchas gracias

    ResponElimina