Club de lectura
CELLER DE LLETRES
Magda de Meike Ziervogel
(traducció: Dídac
Gurguí)
● Tertúlia de divendres 8 de gener de 2021
De nou un Celler de lletres amb restriccions a causa de la pandèmia i, per tant, celebrat per videoconferència. Malgrat això la trobada ha estat ben interessant, perquè les matèries que ens aporta una novel·la com Magda, de Meike Ziervogel, no poden deixar indiferent el lector.
Val a dir que la primera ronda de valoracions en general ha estat
positiva, però això no treu que després, en entrar més profundament en el
debat, hagin anat sorgint algunes consideracions més detallades al voltant
d’aspectes diversos que cada lectora ha paït de maneres diferents.
Un dels primers temes que hem posat damunt la taula ha estat la consideració del personatge de Magda, tal com ens apareix exposat en aquesta novel·la, plantejat en base a un dilema moral: és o no és una bona mare? Estima o no estima els seus fills? Diverses de les clubaires han manifestat la seva opinió i en termes generals podem concloure que, més enllà d’aquest raonament, el que preval és la consideració de Magda com una dona malalta. Al llarg de la novel·la i tot seguint el fil del que és la seva vida trobem un niu de mancances emocionals que la condueixen a cert desequilibri.
Amb tot, algunes clubaires també han considerat que aquesta reflexió no és la que sobresurt després de la lectura, que no és aquesta la idea que ha de prevaldre en tancar el llibre, sinó la temàtica punyent que hi trobem en reflectir com a teló de fons el creixement i l’auge del nazisme i com aquesta evolució ens duu a plantejar-nos el tema de fons de Magda: la maldat de l’ésser humà. O dit d’una altra manera: la capacitat de l’ésser humà de fer mal als seus.
Aspectes com l’estada de Magda interna en un convent per rebre una educació rigorosa i el tracte que troba allà per part de les monges, però també, i sobretot, el comportament vexatori i cruel amb què es relacionen les mateixes companyes, són exemples d’aquests moments en què la protagonista va creixent emparada per la fredor de les emocions. I aquesta és la base en què se sustentarà el seu caràcter i la seva psicologia quan és adulta. O com ha esmentat una clubaire: era nazi i per tant no hi ha res més a dir.
La cruesa de la història és un dels punts on hem incidit de manera més reiterada, i aquesta duresa no només la trobem al voltant de Magda sinó també al voltant d’Helga, la filla gran. A més, d’aquest personatge i dins la novel·la llegim uns diaris que, a causa de la força d’interiorització amb què es manifesta aquesta primera persona d’una adolescent, amb els somnis encara per construir i la ingenuïtat de l’edat, ens fan patir quasi tant com ella s’angoixa. De la mateixa manera que un dels darrers passatges del llibre, quan la mare administra el cianur als fills (i no estic fent espòiler perquè es tracta d’un fet històric), és un dels fragments de lectura més esgarrifosos.
Amb tot el que s’ha comentat pot semblar contradictori considerar la lectura de Magda, de Meike Ziervogel, com una bona tria per a un club de lectura. Res més lluny d’aquesta hipotètica contradicció. Perquè a pesar de la duresa de la temàtica, l’obra ha estat valorada com una magnífica novel·la breu on, dins la ficció, hi trobem un alt percentatge de dades històriques fidels als fets reals; on hi copsem un pols narratiu segur i atractiu que ens fa continuar amb la lectura i avançar pàgina rere pàgina; on se’ns presenta una arquitectura de novel·la bastida amb gran precisió, amb diverses veus narratives, des de la tercera persona omniscient que ens explica el que està succeint, a la primera persona de l’esmentat diari d’Helga passant, per citar només un exemple, per la també primera persona on la mare de Magda parla de la seva pròpia filla.
El capítol titulat La visió de Magda Goebbels mereix un comentari a part, perquè en ell se’ns mostra una mena de desvari o somieig del que hauria estat la vida de Magda i dels seus fills si ella no els hagués assassinat i després no s’hagués suïcidat. Un capítol, per l’altra banda, que a les lectores no els ha justificat l’acció.
Per tot plegat Magda, de Meike
Ziervogel, és una novel·la breu amb un contingut temàtic força dur però també
amb una narrativa equilibrada i rica. Ben recomanable per a clubs de lectura.
Meike Ziervogel |
Escriptora d’origen alemany (1967), s’instal·la a Londres el 1986 per estudiar llengua i literatura àrab. El 2008 funda Peirene Press, una editorial independent.
Fins al moment ha escrit i publicat cinc novel·les i els crítics destaquen, com a tret característic de la seva obra en general, que explora les dinàmiques familiars, la percepció sobre la realitat i les trames argumentals.
La novel·la amb la qual va debutar, Magda, va ser preseleccionada per al premi Guardian's Not the Booker i nominada com a llibre de l'any 2013 pels lectors de Irish Times, Observer i Guardian. El crítics han valorat l’atreviment i la valentia de Ziervogel per apropar-se al costat humà d’un monstre històric, mostrant-nos l’impacte de les relacions tòxiques entre mares i filles, i com aquestes van deixant la seva petjada en les diferents generacions. El llibre es va publicar en traducció polonesa el gener de 2015 i va arribar al número 6 de la llista nacional de vendes polonesa d’aquell mateix mes. També ha estat traduïda a l’alemany, l’italià, i el català.
Després d’aquesta novel·la Ziervogel publica Clara's Daughter (2014); Kauthar (2015); The Photographer (2017), que va ser recomanada pel premi Walter Scott de ficció històrica 2018; i Flotsam (2019).
Des de gener de 2019 Meike Ziervogel treballa amb 100 dones sirianes i
palestines refugiades al camp de Shatila a Beirut (Líban), ajudant-les a
establir el seu propi negoci, Shatila Studio. Aquesta empresa s’ha
especialitzat a explicar històries a través de l’art de l’agulla (bosses, roba
de vestir...).
la família Goebbels font: https://paraulademixa.jimdo.com/2017/12/13/magda/ |
● L’obra
Tothom coneix el nom de Magda Goebbels (Johanna Maria Magdalena Ritschel) perquè pertany a la qui va ser esposa del ministre de propaganda nazi Joseph Goebbels. Tot i que Hitler va contraure matrimoni amb Eva Braun poc temps abans de suïcidar-se, durant anys Magda Goebbels va ser coneguda com la primera dama del Tercer Reich. De fet la família que va formar sota el cognom Goebbels, amb els seus sis fills (els noms dels quals començaven amb la lletra “H” per commemorar el cognom del Führer: Helga, Hilde, Helmut, Holde, Hedda, i Heide), era considerada el model ideal de família ària nazi. I tothom coneix, també, quin va ser el final de tots plegats.
Però Magda, la novel·la curta de Meike Ziervogel, s’apropa a aquest personatge històric des d’un plantejament psicològic i fins i tot amb un tractament humà, i ens mostra els seus darrers dies, quan es va tancar amb tota la família en el búnquer del Führer i va prendre la decisió de posar fi a la vida.
La història ens ve narrada per una tercera persona omniscient que focalitza l’atenció, sobretot, en el personatge de Magda. Però com a contrapunt a aquestes explicacions tenim el dietari que Helga, la filla gran, escriu d’amagat mentre és al búnquer. També tenim com a contrapunt les declaracions de la mare de Magda davant un comissari quan els nazis ja han perdut la guerra; unes declaracions que són gairebé un monòleg amb lleus acotacions. I cal remarcar, com a contrapunt de tots aquest fets narrats, el capítol “La visió de la Magda Goebbels”, un fantasieig o desvari on trobem algunes de les claus per penetrar en la ment de la Magda.
És una novel·la breu que, si coneixem la història, no ens despertarà cap gran intriga. Però a pesar de conèixer el final, la lectura ens atraparà precisament per la fluïdesa narrativa, per aquests canvis de punt de vista esmentats, i per un apropament –que cadascú valorarà com a just o no– a la part més humana de Magda Goebbels.
Altres dades
● Web
oficial de Meike Ziervogel: https://www.meikeziervogel.com/
● Magda a l’editorial Les Hores: https://editorialleshores.com/cataleg/magda/
● Crítica
de Magda a Núvol: https://www.nuvol.com/llibres/magda-goebbels-obsessio-nacionalsocialista-49415
● Crítica
de Magda a La Vanguardia: https://www.lavanguardia.com/cultura/20180122/44116772519/magda-goebbels-libro-meike-ziervogel.html
● Magda
Goebbels a la Viquipèdia: https://ca.wikipedia.org/wiki/Magda_Goebbels
● Els fills Goebbels, a Wikipedia: https://es.wikipedia.org/wiki/Ni%C3%B1os_Goebbels
Sílvia Romero
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada