19 de febrer 2025

Al club de lectura Celler de Lletres comentem "La ràbia" de Lolita Bosch

Club de lectura CELLER DE LLETRES

La ràbia de Lolita Bosch

Tertúlia del 14 de febrer de 2025


Vet aquí un llibre que ens ha aportat una bona estona de debat intens. No sabem ben bé com definir La ràbia perquè és entre un assaig, unes memòries i una crítica ferotge contra el sistema educatiu de casa nostra. Una crítica perquè la Lolita Bosch deixa molt en entredit el sistema per com va patir ella mateixa el bulling en la seva època d’institut. Per tant, sí, també són unes memòries perquè ens explica la seva vida i alhora un assaig perquè posa en evidència fets que han ocorregut i que estan passant en les nostres escoles i instituts.

El cas és que al nostre club de lectura hi ha un percentatge bastant alt de mestres i professores jubilades que han pogut aportar la seva visió del problema i de com ho havien viscut quan exercien. Però també hem pogut sentir veus d’algú que ho ha viscut a través de familiars o coneguts. Això ens fa veure més d’una cara del fenomen. El debat és intens, els arguments semblen sòlids, però l’experiència dels professionals presents és bastant distant de la visió de la Lolita. Pel que sembla, no es coneixen casos tant flagrants com els que descriu. Els protocols, o els no protocols, no són sempre efectius, és clar, i segur que casos n’hi ha hagut, però de cap de les maneres es considera que hagin passat coses tan greus. De fet, hi ha qui no s’acaba de creure tot el que es diu al llibre, es posa en dubte algunes de les afirmacions i algunes de les experiències que es descriuen per massa exagerades o tretes de context. Hi pot haver mestres així, com els que apareixen en el llibre de la Lolita? Potser sí, però ningú n’ha conegut cap. Les mestres del grup tenen experiències diverses, però en general no s’han viscut situacions com les del llibre.

I aquí entrem en debat sobre l’actuació dels mestres en una escola. Fins i tot algú que ha tingut alguna experiència personal en algun tipus de bulling. De fet, algú explica que sí que hi havia mestres que ho feien passar malament als alumnes els pares dels quals no podien pagar o que s’endarrerien en la quota de l’escola si era de pagament. I quantes vegades passen coses semblants i la gent mira cap a una altra banda? En realitat, potser és això el que més denuncia la Lolita Bosch. Que tothom ho vegi i que ningú faci res per aturar-ho. Quin és l’objectiu del llibre? Potser precisament despertar la consciència dels que ho veuen però no fan res.

En general, doncs, el llibre ha agradat no tant perquè sigui plaent llegir-lo sinó perquè fa pensar. Tot i així, s’ha trobat a faltar que doni alguna solució o proposta de solució. Els protocols ja existeixen, però potser no funcionen prou bé i, per tant, alguna cosa encara ha de canviar.

Lolita Bosch (Barcelona, 1970)

La Lolita Bosch té una dilatada obra literària en català i en castellà i que ha estat traduïda a altres llengües. La seva bibliografia inclou llibres per a adults, però també per a joves i infants, teatre i fins i tot assaig. Va viure durant deu anys a Mèxic on va fer un postgrau en lletres que complementava la carrera de Filosofia cursada a la Universitat de Barcelona. Segons la seva web, ha publicat més de 90 llibres al llarg de la seva carrera.

Algunes de les seves obres de narrativa són:

  • Això que veus és un rostre (Curbet Edicions, 2005 –Premi Òmnium Cultural d'Experimentació Literària)
  • Tres historias europeas (Caballo de Troya, 2005)
  • La persona que fuimos (Mondadori, 2006) / Qui vam ser (Empúries, 2006 –Premio Talento FNAC)
  • Insólita ilusión, insólita certeza (Mondadori, 2007) / Insòlit somni, insòlita veritat (Empúries, 2007)
  • Hecho en México (Mondadori, 2007)
  • Una: la historia de Piiter y Py (Almadía, 2008).
  • Campos de amapola antes de esto (Océano, 2013) / Camps abans de tot això (Empúries, 2011 - Premi Octavi Pallissa de Creació Literària 2010)
  • La ràbia (Amsterdam, 2016)
  • La veritat no està escrita. Una novel·la de Barcelona (La Campana, 2023)

El fet de viure a Mèxic li va proporcionar un nou país que es va fer seu però del qual viu exiliada a causa de les amenaces que va rebre per part del narcotràfic i sobre el qual ha parlat en alguns dels seus llibres. Actualment, treballa sobretot en projectes de difusió com el Campus Lolita amb el qual dirigeix un grup de persones, segons diu ella mateixa, amb inquietuds literàries molt arrelades. En podeu trobar més informació a la seva web www.lolitabosch.com.

La ràbia

 Amsterdam, 2015

Aquest és un llibre que pot provocar dues reaccions ben diferents. Una, fer-te encendre per la injustícia del fenomen del bullying. O dues: fer-te avergonyir per haver-te’n convertit en còmplice en alguna ocasió. La Lolita Bosch ens parla d’un fet habitual a les nostres escoles, que sempre hi ha sigut i que, encara ara, ha estat acceptat per bona part de la societat malgrat saber que és injust. La ràbia ens parla de l’assetjament escolar, del Bullying. Sí, un fenomen, malauradament, molt actual.

L’escriptora plasma, en aquest llibre, els sentiments els adolescents que pateixen, gairebé sempre en silenci, les agressions físiques i verbals dels seus companys de classe. Ho fa des de l’experiència personal. Perquè segons ens explica, ella també ho va patir sent adolescent.

La novel·la ens impacte per molts aspectes, però sobretot per la proximitat amb la que la Lolita Bosch explica la seva experiència i la dels adolescents dels quals parla. De fet, ens explica la seva història paral·lelament a algunes de la d’altres adolescents que encara actualment ho estant patint. Aquesta proximitat ens fa sentir els sentiments de ràbia, d’impotència, de soledat dels qui pateixen en silenci.

La ràbia és una mena de crit d’auxili a tots els adults i adolescents que no entenem aquesta part fosca i amagada de la nostra societat. És una crida a deixar de convertir les víctimes en culpables i adonar-nos que només un canvi en la mentalitat del què és el bullying serà capaç d’aturar-lo.

 Jordi Romeu Carol

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada