08 de març 2025

8 de març, Dia Internacional de les Dones

Aquest 8 de març, des de la biblioteca volem recomanar-vos llibres que celebren les vides i les fites de tantes dones que, des de diversos àmbits i a pesar de les dificultats que la societat els ha posat pel seu gènere, han brillat amb llum pròpia i han aportat coses molt valuoses al món.

Per començar, us recomanem aquest llibre centrat en dones catalanes que haurien de sortir en els llibres d’història, des de l’època medieval fins al segle XX:


Elles! : 65 dones oblidades de la història, escrit per Agnès Rotger
i publicat el 2017 per l'Institut Català de les Dones i Sàpiens Publicacions amb motiu de la commemoració de l'Any Prudenci i Aurora Bertrana.

Aquest llibre recupera i dona visibilitat a 65 dones, totes d’arreu dels Països Catalans, que l’Institut Català de les Dones rescata de l’oblit coincidint amb el 125è aniversari del naixement d’Aurora Bertrana, una altra dona rebel i inconformista amb la societat que li va tocar viure i una figura imprescindible per conèixer la nostra història.




Seguim amb un llibre que combina fotografies d’època acolorides amb tècniques modernes de dones d’arreu del món que han deixat petja en diferents àmbits:

Pioneras : 1850-1960, de Marina Amaral (imatges) y Dan Jones (tectos), publicat el 2023 per Desperta Ferro Ediciones

Centrat entre el final del segle XIX, quan comença el moviment de les sufragistes, i els anys 60s, amb la segona onada del feminisme, aquest llibre narra la història del món contemporani amb el focus posat en l’experiència femenina, en una època en la que la fona ha revolucionat els rols previs i el seu paper a la societat.



Per entendre tots els canvis socials que s’han aconseguit gràcies al feminisme, és important parar-nos a escoltar què van dir les filòsofes i estudioses que han pensat què és ser dona i viure en aquest món. Per apropar-nos a aquestes figures, és imprescindible el següent títol:

On són les dones? : vides i manifestos, de Pilar Godayol, editat el 2024 per Eumo Editorial.

Per a tantes feministes del nostre temps, Beauvoir ha estat una «mare simbòlica» i “El segon sexe”, un «llibre de capçalera». Però hi ha altres mares espirituals que han ajudat a construir una memòria que contraresta el cànon patriarcal. Totes les veus d'aquesta antologia són referents d'una genealogia literària feminista. No són veus aïllades, sinó que beuen les unes de les altres, dialoguen, forgen espais simbòlics de trobada i d'intercanvi. I podem veure com teixeixen una tradició col·lectiva a través dels textos que ha seleccionat Pilar Godayol, que també n'ha fet el retrat biogràfic.


Finalment, i aprofitant l’exposició que ha fet l’alumnat de 2n de CFGS d’Educació Infantil de l’Intermunicipal sobre els estereotips del gènere en l’art, us recomanem:

Historia del arte sin Hombres, de Katy Hessel, editat el 2022 per Ático de los Libros

Una història de l’art que passa per tots els moviments pictòrics, del renaixement a l’actualitat, posant de relleu tantes artistes que van contribuir i contribueixen a l’art d’arreu del mon i que, moltes vegades, han estat oblidades o silenciades pels contemporanis i els llibres d’història.

Us convidem a venir a la biblioteca a visitar aquesta exposició de dones artistes i a agafar algun d’aquests títols que trobareu a l’exposició de llibres que em preparat a l’entrada de la biblioteca, amb recomanacions també per a tota la família. I si voleu seguir explorant sobre feminismes, visiteu el nostre centre d’interès Punt de gènere, a la sala d’adults.





 

 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada