16 d’octubre 2019

Club de lectura Segona Fermentació, tertúlia sobre "Terra aspriva" de Sebastià Bennasar




·         Tertúlia de divendres 11 d’octubre de 2019
La sessió del Club de lectura Segona fermentació del mes d’octubre es reunia al voltant d’una obra ben especial per a la Biblioteca Ramon Bosch de Noya: la novel·la guanyadora del “Premi de Novel·la curta Celler de lletres 2018”. Per a aquesta tertúlia ens hem trobat a les instal·lacions de Cava Fonpinet, col·laboradors d’enguany de totes les activitats programades en el cicle Biblioteques amb D.O. També comptàvem amb l’assistència de l’autor de la novel·la a comentar, Sebastià Bennasar, però per motius aliens a la seva voluntat al final no ha pogut ser amb nosaltres.

Hem iniciat la tertúlia amb l’habitual ronda d’opinions perquè totes i cadascuna de les clubaires expressessin quina havia estat la seva experiència lectora amb aquesta novel·la. I val a dir que aquest primer tempteig de les sensacions de lectura ens ha servit per considerar Terra aspriva. Un western com una obra amena i entretinguda, d’aquelles que et fan passar les pàgines del llibre amb fluïdesa i agilitat lectora.

Ha cridat l’atenció la quantitat de matèries que exposa la veu narradora al llarg de les poques pàgines del llibre, començant, per exemple, amb el tema del maltractament i la violència de gènere i acabant, per citar-ne un altre, amb la problemàtica de la prostitució, tot passant, per esmentar un dels aspectes que també s’ha remarcat més, per la situació precària dels treballadors temporers. Aquest ampli ventall de matèries ha estat comentat a bastament a la tertúlia. Algunes veus consideraven que hi havia cert abús de temàtiques, i que aquesta allau provoca, per la seva banda, certa dispersió perquè els diferents temes apareixen més apuntats que no pas desenvolupats. Per contra, altres veus dins el grup de la tertúlia valoraven aquesta profusió de matèries a tractar com un símil amb el gènere que, d’alguna manera, homenatja l’autor: el western.

Aquest aspecte del western ens ha ocupat una part important de la sessió del club, ja que rere aquesta etiqueta també s’ha defensat el tractament i comportament dels diversos personatges que apareixen a la novel·la. Perquè, en aquest cas, algunes clubaires han considerat que els manca informació al voltant d’aquests personatges, que no se’ns presenten amb les referències suficients per fer-los nostres; mentre que un altre sector del grup ho ha valorat de forma ben diferent: els personatges són presentats només en base als fets que tindran lloc dins la novel·la, sense més dades biogràfiques d’aquests individus de ficció, i a més obeeixen a comportaments estereotipats, cosa que també lliga a la perfecció amb les característiques més bàsiques del gènere western.



Més enllà d’aquest parell de detalls, el que s’ha remarcat des d’un plantejament formal ha estat el curiós contrast que veiem entre la riquesa de vocabulari que trobem en algunes de les descripcions que apareixen a la novel·la, i l’ús d’un lèxic vulgar que en principi s’adscriu als personatges –alguns d’ells- tot i que algunes clubaires han detectat certes interferències, en aquest sentit, entre la veu narradora i la veu dels personatges.

Sigui com sigui val a dir que Terra aspriva. Un western és una novel·la breu de lectura àgil, amb una història entretinguda i un pols narratiu ben dinàmic. Una novel·la, per l’altra banda, que ens ha proporcionat una interessant tertúlia literària que hem clos amb la visita a la Cava Fonpinet i un brindis amb el seu Rosat Pinot Noir Brut Nature Ecològic.



·         L’autor

Sebastià Bennasar (Palma de Mallorca, 1976) és escriptor, traductor i periodista. Llicenciat en Humanitats i màster en Història del Món per la Universitat Pompeu Fabra, ha treballat durant onze anys com a periodista al diari Baleares i al Diari de Balears. Entre agost de 2009 i maig de 2013 va viure a Lisboa.



La seva activitat professional es mou en els diferents àmbits esmentats: es dedica a la traducció, condueix clubs de lectura, organitza diversos esdeveniments literaris, publica articles d’opinió, manté el seu propi bloc...

Ha publicat obres de poesia, narrativa i assaig, algunes de les quals han obtingut reconeixements literaris. En novel·lística podem destacar Els blaus de l'horitzó (2006, Premi Pollença de novel·la), Connie Island (2007, Premi 25 d'abril Vila de Benissa), La mar no sempre tapa (2011, Premi Vila de Lloseta), Badia de Mindelo (2014, Premi Joaquim Ruyra), Macondo Beach (2018, Premi de Narrativa Marítima Vila de Cambrils). En poesia tenim Passaport de sang (1998) i Breu blues de València (2007). I en l’àmbit de l’assaig alguns dels seus estudis fan referència a la història, evolució i característiques de la novel·la negra, com per exemple Pot semblar un accident: La novel·la negra i la transformació social dels Països Catalans, 1999-2010, o bé el títol 501 crims que has de conèixer abans de morir.

El 2018 va resultar guanyador del “4rt Premi de Novel·la Curta Celler de lletres”, certamen organitzat des de la Biblioteca Ramon Bosch de Noya i patrocinat per l’Ajuntament, amb l’obra Terra Aspriva. Un western, títol que comentarem en el nostre club de lectura.

·         L’obra  


Quan sentim a parlar de “western” el primer que imaginem és l’escenari de les pel·lícules de l’Oest americà que ens van arribar durant una de les èpoques daurades de la cinematografia de Hollywood. Però cal no oblidar que els seus orígens es troben en la literatura i que, a més de l’esperit d’aventura que impregnava aquestes narracions, el que ens oferien era una bona mostra de les tensions entre l’individu i la comunitat. I tot plegat mitjançant personatges potser un tant arquetípics, però que definien perfectament els diversos models de comportament de l’ésser humà en situacions límit.

Aquesta és la idea que ha recollit Sebastià Bennasar per escriure Terra aspriva. Un western. En l’obra trobem un paisatge que no té res a envejar al de les novel·les de l’Oest: el de les vinyes de les nostres comarques. I també hi trobem personatges que ens poden recordar alguns dels més típics de les històries i pel·lícules de l’Oest: l’home que lluita per conservar la terra, la noia desvalguda que necessita ajuda, el bandoler que actua per sobre de la llei, l’heroi que s’enfronta a les adversitats... fins i tot prostitució i una baralla de bar.

Terra aspriva. Un western és una novel·la que es mou entre el gènere d’aventures i el negre, però inclou aquell toc especial de l’autor, aquell que també trobem en altres obres seves: la denúncia. Temàtiques com el maltractament i la violència masclista, malauradament tant d’actualitat; o bé el salari precari de molts joves –i no tan joves- perquè no assoleixen cap lloc de treball digne; o també la situació dels treballadors del camp, en aquest cas fent referència a les vinyes; i encara podríem esmentar la set de venjança... totes aquestes problemàtiques apareixen dins la novel·la i forneixen una història àgil i amena amb personatges que se’ns fan propers perquè podrien formar part de la nostra quotidianitat.

Perquè com ha declarat el mateix autor, referint-se a la novel·la: “...el que m’interessa sobretot és l’ètica dels darrers homes i dones aferrats a una manera de fer tradicional, que entenen el contacte amb la terra d’una forma singular que, malauradament, s’està perdent amb la seva generació.”

Altres dades
·         Sebastià Bennasar a la Viquipèdia: https://ca.wikipedia.org/wiki/Sebastià_Bennasar_i_Llobera
·         El blog de Sebastià Bennasar: https://sebastiabennasar.wordpress.com/
·         Entrevista a Sebastià Bennasar, guanyador del Premi de Novel·la Curta Celler de lletres 2018: https://bibliosantsadurni.blogspot.com/2018/12/entrevista-sebastia-bennasar-autor-de.html
·         Ressenya de Terra aspriva. Un western a blogs: https://alombradelcrim.blogspot.com/2019/04/terra-aspriva-un-western-de-sebastia.html

Sílvia Romero


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada