12 de novembre 2020

Entrevista a Dolors Coloma i Joan Guilera, membres del Jurat del Premi de Novel·la Curta Celler de Lletres

 

De clubaire a jurat literari: Dolors Coloma i Joan Guilera

(per Sílvia Romero)

El passat mes d’octubre es va fer públic el veredicte del “6è Concurs de Novel·la curta Celler de lletres”, un certamen que cada any compta amb la col·laboració d’un parell de membres del club de lectura que dona nom al concurs. Enguany ha estat el torn de Dolors Coloma i de Joan Guilera, i avui parlem amb ells per saber com han viscut aquesta experiència.

 

🡺D’entrada: gràcies a tots dos per la vostra col·laboració. I per l’altra banda, ¿ens podríeu indicar com us va arribar la proposta perquè féssiu de jurat?

DOLORS: Vaig rebre una telefonada de la Glòria Bricollé, directora de la Biblioteca, i va ser tota una sorpresa: em va fer molta il·lusió, i al mateix temps una mica de por per la responsabilitat que comporta.

JOAN: Ignoro com va funcionar la selecció, però vaig rebre una trucada, també de la Glòria, plantejant-me si hi volia col·laborar.

 

Dolors Coloma, sadurninenca de tota la vida, els seus sis fills i tota la colla de nets
fa que tota la família tingui unes fortes arrels al poble.
Fa anys que forma part del Club de lectura i no té preferències de gènere:
el que li agrada és que l’escriptor o escriptora li faci viure el que llegeix.
També li agrada fer caminades per la muntanya i la natació.


🡺¿Aquesta ha estat la primera vegada que heu participat en un jurat literari, o ja havíeu fet de jurat, sigui literari o de qualsevol altra activitat?

JOAN: Mai no havia fet de jurat.

DOLORS: Sí, era la primera vegada. Però l’ajuda de la Sílvia Romero, conductora del club de lectura, i la seva experiència, ho va fer més fàcil.

 

🡺Abans de l’estiu us van lliurar els sis originals presentats a concurs, i la trobada del jurat s’havia de celebrar el setembre. Com us vau plantejar i com va anar el treball de lectura i anàlisi?

DOLORS: El treball de lectura va ser molt tranquil perquè disposàvem de temps, i l’anàlisi el vaig procurar fer amb molta cura. Tots sis llibres tenien històries interessants; tots parlaven de l’elaboració del vi i el cava, que és el gran requisit del concurs literari. L’obra guanyadora és una novel·la molt treballada, fàcil de llegir perquè està ben estructurada; la protagonista femenina la fa potent, li toca viure una època difícil i el seu camí és llarg. Però al mateix temps és tendre, hi ha molt d’amor. La descripció de les varietats de raïm són verdaders poemes. T’emociona com explica la immigració a Sant Sadurní. Moltes felicitats a la guanyadora.

JOAN: Com que teníem temps ho vaig llegir amb calma, prenent notes. Va ser una experiència que vaig fer molt a gust. I de l’obra guanyadora he de dir que m’ho vaig passar molt bé, mentre la llegia: bones descripcions de les poblacions que s’hi esmenten, protagonistes molt humans que ens mostren els seus patiments...

 

Joan Guilera, va néixer a Sant Sadurní i és el segon de tres germans.
Actualment està jubilat, però ha treballat en la indústria local del poble,
de funcionari de Correus, d’empleat de banca, i de practicant quan es va graduar en Infermeria.
Els seus pares llegien molt i a ell sempre li ha agradat la lectura,
sobretot la novel·la històrica, però en realitat li agraden tot tipus d’històries i narracions.


🡺Com he indicat abans, el passat mes de setembre va tenir lloc la reunió del jurat per deliberar. Com vau viure aquesta experiència?

JOAN: Va ser molt positiva. Una activitat diferent, que no havia fet mai, i que va resultar molt agradable.

DOLORS: Va ser una experiència nova, per a mi, i molt enriquidora. És... com una sort que tens de poder participar en el naixement d’un llibre, que vol dir cultura.

 

🡺Una setmana després de la reunió del jurat es va fer públic el veredicte: l’obra guanyadora ha estat Terra de vinyes de Rosa Maria Prat i, val a dir-ho, és la segona vegada que el premi va a parar a una autora local. Edicions Saldonar té previst publicar la novel·la aquesta propera primavera, però vosaltres sou dels pocs privilegiats que ja l’heu llegida. Per als futurs lectors, podríeu resumir-la en una sola frase?

JOAN: Ens mostra les vivències dels seus protagonistes.

DOLORS: Amor de dona, Amor de filla, i Amor de mare.

 

Una imatge del dia del lliurament del premi

 

🡺Tots dos heu plantejat una síntesi ben interessant. I per tancar ja aquesta entrevista: repetiríeu l’experiència de jurat del Premi de Novel·la curta Celler de lletres?

DOLORS: Això ha estat com un assaig, i m’agradaria repetir-ho per tota l’experiència que significa.

JOAN: Sí, sense dubtar-ho.

 

🡺Penso que amb aquesta breu entrevista heu evidenciat el rigor de lectura i la responsabilitat que significa formar part d’un jurat literari. Moltes gràcies DOLORS, i moltes gràcies, JOAN, per haver fet possible, amb la vostra col·laboració, continuar endavant amb el nostre certamen literari.

 

(novembre 2020)

1 comentari:

  1. Excel·lent feina d'organització! Molt bon treball i endavant amb futures convocatòries!

    ResponElimina