25 de maig 2021

Crònica de la setena trobada del Club de Lectura Juvenil el 20/05/2021


La Xènia s'ha enamorat, però no d'un noi del seu entorn, sinó d'una veu sorgida d'Internet amb la qual comparteix la seva passió per la lectura. Però qui és la seva ànima bessona? Aviat un paquet inesperat li revelarà la identitat del noi amb el qual ha compartit les seves més íntimes emocions. El paquet prové de la presó de menors i conté la història d'un assassí..."

Aquesta és la sinopsi de Mentida, la novel·la de Care Santos (guanyadora del Premi Edebé) que hem llegit aquest mes de maig al club de lectura juvenil. Ahir ens vam poder reunir a la biblioteca presencialment per comentar-lo i... les crítiques van ser positives! Ara ja sabem per què s’ha convertit en un best-seller: té molta intriga, misteri, una mica d’amor, i una història impactant.


Care Santos (Mataró , 1970) ha escrit més de trenta llibres per a adults i joves, i ha guanyat una dotzena de premis. El Premi Edebe 2015 el va guanyar amb la novel·la que hem llegit aquest mes: Mentida. Col·labora habitualment amb El Periodico de Catalunya i amb d’altres mitjans de comunicació .

       



Tot i que l’inici no va acabar d’atrapar als membres del club, a partir de la segona part no van poder parar de llegir! Una lectora va confessat haver-lo devorat en menys d’una setmana. No és per presumir (una mica sí) però al club tenim lectores i lectors voraços (un d’ells va reconèixer haver llegit 18 llibres en els darrers dos mesos!!!!)

Degut als salts temporals de la història, resulta una mica complicat reconstruir tota la trama i vam analitzar el final plegats. Un dels personatges (no direm qui) fa un sacrifici important per algú altre, i això ens va portar a debatre temes força profunds, com ara per qui estaríem disposats a sacrificar-nos. Tots vam estat d’acord en que faríem el que fos per la nostra família (excepte per algun cosí o cosina que no ens cau gaire bé).

Durant la sessió també vam reflexionat sobre si les segons parts no són mai bones (ja que Care Santos va escriure dos continuacions de Mentida), i arribàrem a la conclusió que la gran majoria de les vegades no ho són. Hi ha tants llibres, sèries i pel·lícules que no han sabut parar a temps! I de tant allargar-los acaben pendent la seva essència. Els membres del club hauran de decidir si li volen donar una oportunitat a Veritat i Por, però ara per ara preferim el final de Mentida tal i com està.


 

I parlant de veritats i mentides: al final de la sessió vam posar a prova les nostres cares de pòquer amb un joc! Cadascú explicaria tres anècdotes pròpies relacionades amb els llibres i la lectura... però una havia de ser falsa (i la resta havíem de descobrir de quina es tractava). Quantes històries increïbles ens vam explicar, i quines estratègies més detectivesques es van fer servir per trobar la veritat! D’aquest club en sortirà més d’un expert criminalista... Paraula de Mixa!

I la propera lectura del club serà... Like blau de Gemma Pasqual, una novel·la de ciència-ficció juvenil que promet emoció i acció. La comentarem el proper 17 de juny... no hi falteu!

 En un món distòpic on la natura ha desaparegut, tot és artificial .Per aconseguir likes, has de ser un bon ciutadà, complir totes les regles i suggeriments i, esdevenir popular i simpàtic en una societat en què mana l'estètica, que només permet l'ús de només dos colors: el blanc i el blau.

 No hi ha llibres, no hi ha música, ningú no es qüestiona res, la paraula mort no existeix en el vocabulari. Ningú no es mira als ulls, tothom interactua mitjançant les pantalles.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada