26 de maig 2021

Noves recomanacions literàries de llibres del nostre nou centre d'interès Punt de Gènere. "Mamà desobedient" d'Esther Vivas


Aquest mes de maig s’ha celebrat el dia de la mare. Des de la biblioteca continuem amb les nostres recomanacions mensuals de documents del nostre nou centre d’interès Punt de gènere dedicat a temes d’igualtat i aquest cop presentem el llibre Mama desobedient.Una mirada feminista a la maternitat de la periodista catalana Esther Vivas i editat al 2019 per Ara Llibres.

                                     

                                                 

Què vol dir ser mare a la nostra societat? 

La maternitat és només una qüestió personal o pot ser vista com una responsabilitat col·lectiva? Quin és el model de mare que hem de seguir? La de la superwoman que compagina feina i criança o la de la mare sacrificada al servei de la família i de l’infant? Però realment, en aquest tema,  hi ha un model de referècia o tant l’un com l’altre només son el resultat de narracions de la nostra societat ? I sobretot, com diu l’autora , perquè sembla incompatible ser mare i feminista? "..Ser mare no hauria de significar criar en solitari, quedar-se a casa o renunciar a la resta de la nostra vida, i ser feminista no hauria d’implicar un menysteniment o una indiferència davant la maternitat ..” Arrel d’aquestes reflexions Esther Vivas parla de la seva experiència de maternitat i ho fa amb una mirada diferent i desobedient. 

Què són els malabarismes de la maternitat? Quin concepte de conciliació familiar tenim a Espanya, que són els permisos iguals i intransferibles, que hi ha darrera del permís de paternitat equiparat al de maternitat, llei des del gener 2020? I encara, què vol dir preguntar-se per la maternitat, quants tipus de mare hi ha a la nostra societat, perquè la depressió post part encara es considera un tabú? I a més, realment existeix l’instint maternal o senzillament la criança és responsabilitat de dos? 

El llibre està dividit en tres parts, dedicades respectivament a la narració del concepte de la maternitat, al part i a la lactància. Hi surten temes invisibles com la pèrdua gestacional, la violència obstètrica, la infertilitat, l'avortament i  la conciliació familiar. 

Aquesta mirada, critica i honesta alhora es veu acompanyada tota la estona de dades estadístiques, referències bibliogràfiques i una mirada periodística que no deixa de banda en cap moment també la seva experiència personal.

 

Esther Vivas és periodista especialitzada en anàlisi política i social, maternitats i feminisme  i polítiques agroalimentàries. Compagina la seva feina periodística amb l’ensenyament al Màster d’Agricultura Ecològica de la Universitat de Barcelona i al Màster en Desenvolupament i Cooperació de la Universitat Ramon Llull.  Va ser guardonada amb el premi Biocultura 2015 al periodisme compromès amb el medi ambient. Les seves darreres obres són Mama desobedient. Una mirada feminista a la maternitat (2019, Ara Llibres) i El negocio de la comida. ¿Quiéncontrola nuestra alimentación? (2014, Barcelona: Icaria editorial).

     

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada