10 de novembre 2021

Recomanació de llibres del nostre Centre d'Interés Punt de gènere

 

Rosa Marquez y Marta Jaenes ¿Cerró usted las piernas? Contra la cultura de la violación. Plan B, 2021



Aquest dies s’ha fet molt viral una campanya escocesa contra la violència masclista en ocasió del 25 de novembre, dia internacional per l’eliminació de la violència contra les dones.En aquest vídeo no hi surt cap dona sinó que tots els que apareixen son homes. La campanya és genial perquè per primer cop s’aborda la violència envers les dones enfocant el problema en l’agressor i no en la víctima. 

En canvi, el títol del llibre que recomanem avui “¿Cerró usted las piernas?” és simptomàtic de com el problema sempre ha estat enfocat en la víctima i mai en l’agressor. Aquesta detestable pregunta la va fer una jutgessa a una dona víctima de violació. Aquesta pregunta descarrega tota la responsabilitat del crim a la víctima, deixa entendre que si va passar el que va passar a aquesta dona és només perquè ella n’ha sigut la responsable. Aquesta manera de pensar te un nom i es diu Cultura de la Violació. Quan parlem de cultura de la violació ens referim a aquella actitud de tolerància i fins i tot de complicitat que la nostra societat té quan es parla d’agressions sexuals. Des del moviment del Mee Too, la violació de la Manada i l’himne de las Thesis “Un violador en tu camino” les dones han començat a dir prou. Entre les pagines d’aquest llibre trobareu una llarga explicació de les formes en que aquesta manera de pensar entra al nostre imaginari col·lectiu i de com actua. Un exemple clar és el fet que quan parlem d’un violador sempre pensem a un monstre, un salvatge, una persona que no se sap controlar o que viu al marge de la societat. Tot això és mentida; és una manera de desresponsabilitzar l’agressor dels seus actes i de la societat de tractar el problema com a un cas patològic i no estructural. A la nostra cultura, diuen les autores d’aquest llibre, sempre s’ha unit el sexe a la violència i s’ha presentat com una cosa fins i tot desitjable. Només cal fer una volta per les principals sales de museus d’art d’Europa i trobarem escenes de violència sexuals de la mitologia grega i romana maquillades d’escenes d’amor (Danae i la pluja d’or, quadre de Tiziano, el Rapte de les Sabines, de Rubens, etc..) Des de les sales  dels museus on les dones no entren a menys que no vagin despullades als biquinis amb farcit per nenes que al 2014 Carrefour va haver de retirar de les botigues, Rosa Marquez i Marta Jaenes analitzen el tractament de la violència per part de la societat, els mitjans de comunicació, i la justícia. Recomanem la lectura d’aquest llibre com a necessària i fonamental per veure més enllà del que veiem (sabies que Cinquanta ombres de Grey no és un llibre sobre alliberament sexual femenina sinó una versió moderna de la Ventafocs? ), reconèixer la violència quan la veiem i començar a dir prou.

Rosa Márquez (Madrid, 1978)

Coodirectora del documental sobre feminisme a Espanya “Que coño està pasando?” de Netflix del 2019, és llicenciada en Comunicació Audiovisual por la Complutense de Madrid. Ha escrit i dirigit cinc cortometratjes premiats en diferents festivals i ha publicat relats en la antologia Incomodos (2016) i Cuando fuimos malos (2018)

Marta Jaenes (Madrid, 1983)

Periodista especialitzada en igualtat de gènere des de el 2012 treballa com a reportera en LaSetxa Noticias. A més del documental sobre feminisme a España “Que coño està pasando?” ha escrit i dirigit “Sentidos”, un documental rodat a Cuba.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada