14 de juny 2022

Última tertúlia del curs del club Segona Fermentació

 

Club de lectura SEGONA FERMENTACIÓ – Blog de la Biblioteca

L’esborrany, de Sílvia Romero i Olea

 ·         Tertúlia de divendres 10 de juny de 2022

Celebrem l’última trobada de curs del Club de lectura Segona fermentació. Un curs que ha estat prou accidentat a causa de l’aturada del préstec interbibliotecari, cosa que ha provocat, per una banda, l’obligada reprogramació de les lectures previstes inicialment, i per l’altra banda, el compromís, sempre vigent però enguany més palès que mai, de l’equip de la biblioteca vers les activitats culturals del centre i, més concretament, vers els clubs de lectura, ja que han estat els bibliotecaris els qui s’han hagut d’encarregar, al llarg de tots aquests mesos, d’anar personalment d’una biblioteca a l’altra per aconseguir els llibres de lectura. Gràcies, doncs, per fer possible la continuïtat de les sessions malgrat les circumstàncies adverses.

Amb tot, aquesta aturada de préstec interbibliotecari, a títol personal, a pesar de la feina sobreposada de refer la programació, m’ha aportat un bell regal: comentar una novel·la meva, en concret L’esborrany, ja que aquesta es trobava en un lot de llibres accessible.

La trobada del club ha estat distesa i amena. Aprofitant que en aquesta ocasió acomplia el paper de conductora, però també el d’escriptora convidada, hem anat fent una primera ronda d’opinions i a partir de cadascun dels comentaris he anat responent a les preguntes i oferint diverses explicacions al voltant de la cuina de l’escriptura.

Quins són els temes que han anat sorgint al llarg de la tertúlia?

S’ha parlat de l’estructura de la novel·la, aquesta divisió en cinc apartats que es correspon a les quatre trobades que fan l’editora i l’escriptora per comentar el projecte de novel·la que té aquesta última, i l’afegitó de la cinquena part que esdevé l’epíleg de la història narrada.

Encara al voltant de l’estructura, també ha sortit a la conversa el joc circular de la narració, de manera que allò que es pinzella a les primeres pàgines és el que trobem en el desenllaç. Un rondo que convida a rellegir o fullejar, precisament, les pàgines inicials per tal d’evocar les primeres explicacions que trobem dins la conversa entre l’escriptora i l’editora.

Referent a aquesta conversa s’ha comentat que es converteix en l’aspecte essencial de la lectura de L’esborrany, donant sentit al títol i passant, fins i tot, per damunt de la història que s’esbossa al llarg de la novel·la.

Passant a qüestions que ja no pertanyen a la tècnica emprada per a la construcció de la novel·la, hem parlat del paper castrador de la religió en certes èpoques de la nostra història i de com podia arribar a influenciar en les vides de les persones; i també hem parlat de famílies “desestructurades”, remarcant que en aquest cas es deu a la manca de comunicació, el leitmotiv de L’esborrany.

Ha sorgit a conversa l’expressió “res no és senzill”, una falca que es repeteix diverses vegades al llarg de la narració, i també l’aspecte coral quant al tractament dels personatges, d’entre els quals no en sobresurt cap, alhora que tots ells tenen el seu moment, dins el gruix de la història, per mostrar-se de cara al lector. Una polifonia de veus que ha remarcat una de les clubaires. I també s’ha dit que, malgrat no tractar-se d’una novel·la històrica, l’evolució de la societat queda palesa a través dels canvis que veiem en les actituds dels personatges.



Tornant a la conversa que mantenen l’editora i l’escriptora, un dels companys del grup ha comentat que potser hauria estat interessant crear una ficció entre ambdues que, més enllà de la xerrada metaliterària que mantenen, ens exposés també un conflicte entre elles. I s’ha esmentat la quantitat d’històries extraordinàries, quant a poc corrents, que apareixen al llarg de la narració.

Ha estat, com he esmentat a l’inici d’aquest redactat, una trobada distesa que ens ha dut a conversar ocupant més estona de l’horari habitual, perquè d’un tema passàvem a l’altre i hem acabat amb una xerrada de caire més personal. Per tot plegat, com a autora de l’obra comentada en la darrera sessió de curs del Club de lectura Segona fermentació: gràcies, clubaires, per aquest regal que m’heu fet.

Bones vacances!

 

Sílvia Romero

·         L’autora

Escriptora catalana (Barcelona, 1962), és també conductora de clubs de lectura i filòloga. S’inicia amb l’escriptura de contes infantils (revista Tretzevents), gènere on tornarà al cap dels anys tot publicant Contes per somiar, 1. En narrativa breu ha publicat dos reculls: Verbes (III Pr. Ramon Planes de Narrativa Breu) i A la colònia hidràulica i altres contes (XXIV Pr. Narrativa Vila de l'Ametlla de Mar), i en poesia ha col·laborat en el llibre solidari Jocs de guerra. Cosa d’infants (amb Alícia Gili), i ha publicat els poemaris ABCdari poètic (Pr. Francesc Badenes Dalmau) i Brusquina d’instants (amb Anna Rispau). En teatre publica, el 2012, l’obra Verí (finalista del 8è Concurs Literari Vila de Gràcia).

 

Però el gruix de la seva obra és novel·la: Amor a sang freda (finalista II Pr. Sèrie Negra de Novel·la); Ànima mesquina (XVII Pr. Narrativa Sebastià Juan Arbó); Iskander. Un viatge a la màgia dels llibres (Pr. Lleida per a Projecte de Novel·la -amb Alícia Gili); Júlia M. (IV Pr. Ramon Roca Boncompte); El camí del Bandama Vermell (Pr. Columna Jove -amb Alícia Gili); Foc grec (Pr. Narrativa Ciutat de Manlleu); El plagi (Pr. El Lector de l’Odissea); Parèntesi (accèssit II Pr. La Verònica); L’esborrany; El jurament (Pr. Narrativa Blai Bellver); El donyet perdut (amb Alícia Gili); i La noia del retrat.

 

Sòcia de l’AELC, ha ocupat el càrrec de Presidenta de l’ARC. Col·labora en diverses revistes culturals i condueix els espais Cafís de lletres i Els microrelats (Punt 7 Ràdio Sant Celoni). Va ser membre fundador de la revista Inèdits; autora convidada de la “V Trobada de Clubs de Lectura de l’Alt Penedès i el Garraf”; i des de 2015 és l’Escriptora De Capçalera de la biblioteca Ramon Bosch de Noya.

 

·         L’obra

Múltiples reunions entre una editora i una escriptora ens conduiran a la història d’Aurelio Soriguera, un jove que als anys cinquanta del segle passat abandona la població natal per anar a Barcelona, on s’instal·larà, es casarà, tindrà descendència i, sobretot, perseguirà un gran somni: crear un imperi comercial. Però família i afecte no avancen de bracet: els llaços d’unió dels Soriguera es basaran en la gelosia, la solitud, la buidor, i per damunt de tot, el secret. El pas dels anys ens mostraran una absoluta manca de comunicació i un ventall de comportaments i emocions marcats pel silenci.

 

En paral·lel a la narració coral al voltant dels Soriguera, l’editora i l’escriptora reflexionen sobre els mecanismes de la creació literària i comenten les actituds dels diversos personatges, en un joc de metaliteratura que convida el lector a sumar-s’hi.

 

“Res no és senzill i res no és el que sembla a L’esborrany, i aquest és un dels fils conductors del relat. Si en una psicologia normal ja es dona el lògic secret, en les relacions entre persones que no es tenen prou confiança l’engany, el secret i fins i tot la traïció poden ser una conseqüència.” (Teresa Costa-Gramunt: EixDiari)

 

“La descripció dels personatges és el punt fort de la novel·la i el que atraparà ben aviat el lector. Tots són ben peculiars i també ho és com s’enfronten a la vida, les seves mancances, misèries, felicitat, valors, dolor, frustració... i tot impregnat d’una gran solitud.” (Anna Ruiz Mestres: setmanari El 3 de vuit)

 

“Hi ha un subtema, però, que no hem de bandejar i que en l’obra és força important, que és el metaliterari. És a dir, la novel·la parla de literatura, no com una anàlisi sinó a través de la conversa de dues dones: l’autora i l’editora de l’obra. I aquí rau la importància, per a mi, de la novel·la: en la tècnica.”  (Glòria Calafell: Digital de Cultura Núvol)

 

Altres dades

·         Web oficial de Sílvia Romero: https://silviaromeroolea.weebly.com/

·         Sílvia Romero a la Viquipèdia: https://ca.wikipedia.org/wiki/S%C3%ADlvia_Romero_i_Olea

·         Entrevista televisiva al programa “De la mà de la cultura”: https://youtu.be/Cjz6oHyhFgI

·         Recull de premsa sobre L’esborrany: https://silviaromeroolea.weebly.com/lesborrany---ressenyes.html

·         Sílvia Romero al Catàleg Aladí (Xarxa de Biblioteques): https://aladi.diba.cat/search*cat/?searchtype=a&searcharg=romero+i+olea%2C+s%C3%ADlvia&searchscope=171&submit=Cercar

 

Sílvia Romero       

www.silviaromeroolea.weebly.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada