20 de juny 2022

Recomanació del nostre centre d'interès sobre temes d'igualtat de gènere i feminismes, Punt de Gènere: "Tres dones" de Lisa Taddeo

 


Aquest mes us convidem a llegir Tres dones, de Lisa Taddeo, un assaig de recerca periodística escrit segons les claus de la narrativa de ficció, amb tots els detalls que tindria una novel·la i la bellesa pròpia de la poesia, on l’autora recull el testimoni vital de tres dones, Lina, Maggie i Sloane, i les seves respectives històries d’amor, desamor, violència, desig i sexualitat.

Durant vuit anys, l’autora de Tres dones ha passat milers d’hores amb les protagonistes d’aquest llibre: dones normals i corrents d’Estats Units que relaten vivències amb què les lectores podem sentir-nos identificades fàcilment. Històries de vida que aquestes dones han explicat a l’autora com si parlessin amb una bona amiga, amb detall i sinceritat, sovint conversant en persona, però també per telèfon i per correu electrònic.

En aquest assaig amb vocació feminista –perquè posa al centre la veu de les dones per narrar-se a si mateixes- s’hi conjuguen passat, present i futur de les seves històries de vida: els homes que han estimat, els abusos i les violències que han patit, els records que voldrien esborrar i el desig sempre present que les empeny a seguir buscant el que necessiten, que sovint dista molt del que els convé. Diu l’autora: “He basat la meva tria en la capacitat que he advertit en aquestes dones de ser honestes amb elles mateixes i en la seva predisposició d’explicar les seves històries posant al descobert els seus desitjos.”

La Maggie té 23 anys i ha decidit denunciar el seu professor d’anglès de la secundària (casat i amb tres fills), amb qui va tenir una relació quan en tenia 17. Ella, anys més tard, encara pateix les conseqüències que va tenir aquell joc de seducció en què s’establia una relació jeràrquica de dominació. D’altra banda, la Lina està casada amb un home que ja no vol tenir relacions sexuals amb ella, fet que li provoca molta frustració i que la porta a divorciar-se. Per últim, l’Sloane, propietària d’un restaurant, gaudeix tenint sexe amb altres homes amb el vistiplau del seu marit.

Diu la Irene Vilà al seu article “Desig, sexualitat i dones” a Núvol: “Taddeo aconsegueix, a través de la seva senzillesa, retratar la Maggie, la Lina i la Sloane com el que són. Tres dones. Ni víctimes ni heroïnes. Simplement, dones a qui el desig de sentir-se estimades i admirades les va portar al límit en moltes situacions. Dones que han pres decisions (incorrectes o no) que, més tard, tothom els retraurà pel simple fet de ser dones.”

 

Sobre l’autora

Lisa Taddeo (1980) és una periodista i autora nord-americana. L’any 2019 va publicar el seu primer assaig, Tres dones, en què investiga sobre la sexualitat i el desig de les dones, i l’any 2021 va publicar la seva primera novel·la, Animal, amb elements autobiogràfics i el mateix estil directe, sincer i punyent.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada