27 de setembre 2022

Recomanació del nostre centre d'interès sobre temes d'igualtat de gènere i feminismes, Punt de Gènere: "Apunts personals", d’Emilie Pine

 



Avui us volem recomanar Apunts personals, un conjunt de textos breus sobre què vol dir i què implica ser una dona, narrats des de la perspectiva íntima i personal de l’autora. A través d’aquests textos, Emilie Pine fa una repassada de les seves experiències vitals doloroses, aquelles de les quals només en pots parlar anys després, quan la ferida que han ocasionat ja està curada. En aquest llibre, l’autora fa un exercici d’honestedat i parla de temes tabús a la nostra societat com ara la infertilitat femenina o l’avortament espontani, els trastorns de l’alimentació, l’alcoholisme, la violència familiar, i fa una radiografia de les seves pors més profundes, que a la vida adulta són encara més intenses que a l’adolescència. Aquests textos tenen el poder de lluitar contra aquestes pors que anul·len la nostra capacitat de decisió, perquè quan parlem del dolor i normalitzem certs temes, aquestes preocupacions perden el pes que tenien, i ens mostren de quina manera l’experiència d’una dona esdevé l’experiència col·lectiva i universal de moltes dones amb dolors i desitjos compartits.

És d’especial interès el capítol “Apunts sobre la pèrdua de sang i altres crims” en què l’autora parla de la regla, de la seva experiència amb la menstruació amb les seves llums i les seves ombres: “Durant tres dècades he viscut en un silenci que proclama que les regles són massa vergonyants, massa poc desitjades i massa femenines per parlar-ne en veu alta. Ho he fet durant tant de temps que gairebé ja ni me n’adono. Gairebé. Però ara estic farta del silenci i del secretisme i la fal·làcia que la sang, quan surt de la vagina, és tabú. Durant bona part de la meva vida he tingut la regla cada mes, he viscut la síndrome premenstrual, les regles fortes i els còlics amb un somriure. I durant bona part de la meva vida sagnar ha implicat dolor físic i emocional. O sigui que a partir d’ara no callaré. En parlaré, escriuré sobre ella i en vessaré sobre el paper.”


Sobre l’autora:

Emilie Pine és professora associada de Teatre Modern al University College de Dublín. Ha publicat diversos textos com a acadèmica i crítica literària. Apunts personals és la seva primera col·lecció d’assajos.








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada