27 d’octubre 2022

Primer llibre del club de lectura infantil, "Frankenstein"

Dimecres 19 d'octubre va ser el darrer dia de comentari de "Frankenstein". Es va cloure la trobada amb la lectura d’alguns relats que els nens i nenes han escrit i amb l’exposició d’algun dibuix referent a la lectura. Tot ha quedat exposat a la sala infantil juntament amb una exposició de llibres sobre la por i que fan passar molta i molta por.

Crònica del primer llibre del club de lectura infantil, Frankenstein, per Laura Jacas, coordinadora del club:

Aquesta tarda, el Club de lectura infantil ha acabat de comentar el primer títol d'aquesta temporada. Un clàssic universal, escrit per una dona, i que va inaugurar el gènere de ciència-ficció! Estem parlant de Frankenstein, de Mary Shelley, publicat per primera vegada fa més de dos-cents anys. 



Abans de començar amb el comentari de la lectura i amb la tertúlia va ser molt interessant conèixer la vida de l'autora i l'anècdota relacionada amb el procés d'escriptura d'una novel·la. Sembla ser que Mary Shelley la va escriure en una nit de tempesta a partir d'una juguesca amb altres amistats igual de literàries que ella. Això ja ens va ambientar molt en l'època del romanticisme i en el to lúgubre i terrorífic de Frankenstein. 


 


Els participants, en cada sessió, compartien amb la resta el fragment que més els havia sorprès i explicaven les raons de la seva tria. Hi havia vegades que un mateix paràgraf era escollit per més d'un dels participants. Vaja, que hauríem estat parlant hores sobre Frankenstein. 

 

1



Alguns dels aspectes que hem destacat han sigut la complexa estructura narrativa (una història dins d'una història dins d'una altra història) i els canvis de narrador que hi ha, la importància de l'aparença física en la novel·la i en què l'autèntic monstre és el mateix Viktor Frankenstein i no pas l'ésser que crea. Ens vam adonar també que un leit-motiv que apareixia en diferents ocasions i que eren portadores d'escenes tràgiques eren les tempestes i hem sigut capaços de relacionar l'argument del llibre amb alguns episodis i dades biogràfiques de l'autora. 


2

3


Molts dels participants han assegurat que han gaudit de la lectura i que, fins i tot, la recomanarien a l'escola. 

 

La propera lectura que comentarem serà La teranyina de la Carlota, d'E.B.White, un clàssic de la literatura infantil dels anys cinquanta. 


Aquest curs 2022/2023 s'ha iniciat la tercera promoció de participants al club de lectura infantil de la biblioteca. Al setembre hi va haver la presentació i aquests dies han estat llegint "Frankenstein" (les fotos d'aquest article són tant del darrer dia com dels tres dies anteriors). 


Peus de foto

4
1- Des de la biblioteca s'ha fet una exposició sobre l'autora i l'època, amb llibres de coneixements, per entendre millor el s. XVIII a Londres i perquè els infants entenguin què és una adaptació. 

2- Mostra amb l'objectiu d'exposar els dibuixos dels participants al club i perquè puguin veure que a la biblioteca trobaran altres llibres de terror.

3- Els clubaires han escrit un relat de terror i han dibuixat algun personatge de la història.

4- Vam acabar la sessió de dimecres a la sala infantil, amb recomanacions de la Laura i exposició de llibres (per fer una connexió amb les novel·les de terror de la sala infantil).




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada