26 d’octubre 2022

Crònica de la segona sessió del nostre Club de lectura juvenil del 20/10/2022

 

Aquest mes d’octubre el Club de lectura Juvenil ens vam reunir per comentar “Diumenge al matí al peu del salze” de Dolors Garcia i Cornellà, obra guanyadora del 13è Premi Barcanova de literatura juvenil. Es tracta de la història d’una colla de companys i companyes que decideixen reunir-se a la mateixa casa rural on van dur a terme les colònies de fi de curs cinc any enrere. El seu objectiu és desenterrar una caixa del temps que van amagar al peu d’un salze, i posar “llum a la foscor” als secrets del passat que havien intentat oblidar.


 Els membres del club vam coincidir en que el llibre t’atrapa i és molt fàcil de llegir. Algunes lectores fins i tot se’l van llegir en una sola tarda! D’altra banda, al principi costa una mica ubicar-se amb tants personatges, i el desenllaç és una mica massa brusc. Sobretot ens vam quedar amb ganes de saber més dels personatges i de conèixer millor les motivacions de l’assetjador secret que es revela al final. L’autora ho deixa força obert: ho fa per enveja? Problemes personals? Ens hem intentat posar a la pell d’aquesta persona i les seves víctimes, i ens hem plantejat què hauríem fet nosaltres al seu lloc. Hauríem callat o hauríem denunciat els abusos? Podríem perdonar la persona culpable? Hi ha qui s’hi negaria de totes passades, i d’altres membres del club potser estarien disposats a perdonar l’assetjador si estigués penedit i volgués compensar els seus errors. Vam arribar a la conclusió de que cada cas és un món, i sovint no sabem realment com reaccionarem davant de situacions complicades. Això sí, hem estat d’acord en que és important no guardar-se els problemes i tenir algú amb qui parlar-ne.

 Vam endevinar la solució dels misteris? Doncs alguns de nosaltres vam imaginar-nos part de la solució, però ens va semblar un final prou sorprenent. L’autora és capaç de despistar-nos constantment i fer-nos dubtar de tots els personatges! En general, un thriller psicològic molt ben construït.



Inspirats pel llibre, vam decidit crear la nostra pròpia caixa del temps! Hi vam guardar prediccions del futur del club, reptes de lectura que esperem complir, i llibres que ens han agradat (entre d’altres), per veure si d’aquí al setembre del 2023 els nostres gustos lectors haurem canviat gaire. Fins llavors estarà prohibit llegir el contingut de la caixa!

 Si tu també vols formar part del grup i deixar la teva predicció, encara hi ets a temps! Apunta’t al club i vine a comentar amb nosaltres la lectura de novembre “Criaturas de fantásticas”, una antologia recopilada per Neil Gaiman de diversos autors de fantasia:

 Un grifo, un hombre lobo, un pájaro solar... Son algunas de las criaturas fantásticas que encontrarás entre estas páginas. Desde el cacatucán, cuyas carcajadas cambian la faz de un reino entero, hasta la bestia informe y errante que acecha en un bosque. Toda una colección de especies fabulosas e insólitas que no han existido nunca en ningún lugar, salvo en los ricos parajes de la imaginación.

 Los dieciséis relatos de esta casa de fieras han sido seleccionados por el maestro de la narración Neil Gaiman. Autores como Saki, E. Nesbit, Diana Wynne Jones, Larry Niven, Samuel R. Delany o el propio Neil Gaiman, entre otros, son los creadores de estos seres extraños y maravillosos. Te emocionarán, te deleitarán y muy posiblemente te pondrán los pelos de punta.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada