05 de desembre 2023

Entrevista a dues membres del Jurat del Premi Celler de Lletres

 

De clubaire a jurat literari: Àngels Olivella i Magda Batista

(per Sílvia Romero)

 

En el lliurament de premi del 9è Concurs de Novel·la curta Celler de lletres, 2023, celebrat el passat mes d’octubre, es va proclamar, com a obra guanyadora, la novel·la L’empelt, de Daniel Harris Torres. I com és habitual des de la creació d’aquest certamen literari al voltant del món del vi i del cava, una part del jurat estava formada per membres del Club de lectura Celler de lletres. Enguany les clubaires que han col·laborat com a jurat han estat Àngels Olivella i Magda Batista, i avui parlem amb elles perquè ens expliquin com van viure aquesta experiència.

 

Dia del lliurament del Premi

èPrimer de tot m’agradaria parlar del club de lectura del qual formeu part, el Club de lectura Celler de lletres. Des de quan participeu d’aquestes trobades i què us va dur a inscriure-us?

ÀNGELS: Fa aproximadament uns vuit anys. M'agrada llegir i quan llegeixo una bona novel·la em queda el neguit de saber-ne més. De la escriptor/a, de com està escrita, comentar les parts que no he entès... Si més no, quan gaudeixo més dels comentaris del club és quan no m'ha agradat, em sorprèn el que es pot aprendre.

MAGDA: Empecé en el club en 2016. Siempre quise participar en uno porqué al leer un libro lo empiezo por la portada, las primeras páginas, el año, el título en el original... pero jamás por los comentarios o "sinopsis", estos siempre los leo después de terminar el libro. Y entonces me daba cuenta que no había visto ciertos detalles del libro y pensaba que necesitaba aprender a leer.

 

èPer l’altra banda, el Club de lectura Celler de lletres dona nom al concurs. Com ho valoreu, això?

ÀNGELS: Una experiència molt enriquidora.

MAGDA: Para mí es como un plus, una ilusión que nuestro club tenga su propio premio y se de a conocer así.

 

èUna característica del Premi de Novel·la curta Celler de lletres és que, com a mínim, un parell de membres del club de lectura formen part del jurat. En el vostre cas, com us va arribar aquesta proposta?

MAGDA: A la vez que me sentí orgullosa e ilusionada, también tuve miedo de no ser capaz y no hacer un buen trabajo como mis compañeras lo hicieron antes.

ÀNGELS: A mi em va passar el mateix. I em va agradar molt el crivellat per triar la novel·la. Vaig aprendre molt dels comentaris dels companys, de la Sílvia i de l’editor.

 

èHavíeu fet de jurat literari en alguna altra ocasió?

ÀNGELS: No, mai.

MAGDA: No, jo tampoc.

 

èI de jurat en general? En algun altre tipus d’activitat o celebració?

MAGDA: No.

ÀNGELS: No, no... Tampoc.

 

Àngels Olivella va néixer a Capellades i ha treballat com a administrativa comercial. Actualment està jubilada. Ha estudiat Història a la Universitat de l’Experiència de Barcelona. Li agraden els esports, nadar, senderisme... Li encanta llegir tot tipus de llibres, però en especial els de temàtica social.

  èEn l’edició de 2023 es van presentar sis originals i teníeu tot l’estiu per fer-ne la lectura. Com us vau plantejar aquesta tasca?

ÀNGELS: Vaig fer una primera lectura prenent notes, i finalment una segona lectura seguint el guió de lectura que va enviar la Sílvia.

MAGDA: Yo estudié el guión antes de empezar la lectura y preparé una libreta con el guión para cada novela. De dos novelas he hecho una segunda lectura.

 

èAbans d’assistir a la trobada del jurat per deliberar i decidir quina seria l’obra guanyadora, teníeu clara la vostra opció preferida?

ÀNGELS: Jo dubtava entre un parell d’obres. Quan vàrem valorar entre tots els punts forts o febles, això em va ajudar a escollir l’obra guanyadora. Estic contenta de l’elecció.

MAGDA: Yo también tenía dudas. Una me convenció en unos puntos y otra en otros... Y al reunirnos me ayudó a tenerlo más claro.

 

Magda Batista és brasilera i viu a Espanya des de 1996. Els 2001 s’instal·la a Sant Sadurní d’Anoia. A més de llegir, li agrada el cinema i ara també les minisèries.


èLa trobada general del jurat va ser el que esperàveu? 

ÀNGELS: Va ser una experiència molt recomanable. Vaja, per a mi un privilegi.

MAGDA: Me gustó y he aprendido mucho.

 

èL’obra guanyadora de 2023 és L’empelt, de Daniel Harris Torres. Què remarcaríeu, d’aquesta novel·la, en relació a la temàtica vitivinícola, que és el tema essencial que regeix el concurs? 

ÀNGELS: Està molt ben integrat dins la novel·la. Per a la Montserrat, un dels personatges, la vinya és un llibre obert ple de línies paral·leles. I amb l'Isidre, un pagès retirat que desitja començar en el negoci de l’elaboració del cava, fan un bon tàndem. Crec que la novel·la reflecteix la realitat de com han començat molts petits negocis del cava al poble.

MAGDA: A mí me pareció que la historia de la Montserrat iba aparte del tema central de la novela, pero me gustó mucho: es otro comienzo para ella y también para el pagès. Y el apartado de las fiestas y tradiciones del pueblo me pareció como si la novela se centrara mucho en el pueblo y sus fiestas.

 

èUn cop viscuda aquesta experiència com a jurat del Premi de Novel·la curta Celler de lletres 2023, si fos el cas: repetiríeu en una altra ocasió?

ÀNGELS: Sí, ha estat força interessant.

MAGDA: Sí, lo haría otra vez.

 

(desembre 2023)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada